Juniors Trends

«Θέλω να διδάξω Μαθηματικά σε παιδιά με προβλήματα όρασης»: Η πρώτη τυφλή απόφοιτος του ΕΚΠΑ

Η 26χρονη Ανδριάνα Σαμοΐλη είναι ένα σπουδαίο κορίτσι που το πείσμα και η θέλησή της να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Μαθηματικό και να είναι η πρώτη τυφλή απόφοιτος μετά από 40 χρόνια του ομώνυμου τμήματος του ΕΚΠΑ.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

«Συνάντησα δυσκολίες αλλά είχα πείσμα, επιμονή και υπομονή. Οι γονείς μου με στήριζαν πάντα. Οι καθηγητές μου στο σχολείο, και εκείνοι στο πανεπιστήμιο επίσης» λέει , και η φωνή της δεν κρύβει την έντονη συγκίνησή της.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, και πριν πάει στο δημοτικό σχολείο, μικρό παιδί ήλθε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Αθήνα. «Ποτέ δεν ένιωσα απόσταση από τους γονείς μου, έστω κι αν μας χώριζαν χιλιόμετρα. Τους ένιωθα πάντα δίπλα μου», λέει. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φοίτησε σε Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου είχε τη βοήθεια καθηγητών ειδικής αγωγής για τα προβλήματα οράσεως.

Πώς κατάφερε να αποφοιτήσει αφού δεν υπήρχε κανένα σύγγραμμα σε Μπράιγ

«Η Ανδριάνα αντιμετώπισε επιπλέον δυσκολίες στη φοίτησή της όχι μόνο γιατί δεν βλέπει αλλά και γιατί αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά», τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ Αριστείδης Κοντογεώργης. «Δεν υπήρχε κανένα βιβλίο μαθηματικών τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλη γλώσσα που να μπορούσε να διαβάσει.

Τα μαθηματικά έχουν την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι θα πρέπει το πλήθος των συμβόλων τύπων και διαγραμμάτων να γραφούν και αυτά σε γλώσσα Μπράιγ. H Ανδριάνα έπρεπε να βασιστεί σε εθελοντές που θα της διάβαζαν το βιβλίο και θα το πληκτρολογούσε στην ειδική γραφομηχανή της ώστε να μπορέσει να το μελετήσει αργότερα με την ησυχία της.

Μόλις συνειδητοποιήσαμε τις δυσκολίες της φοιτήτριάς μας, την παραπέμψαμε στον master του TeX –μια γλώσσα προγραμματισμού– στην Ελλάδα, τον καθηγητή Αντώνη Τσολομύτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την παράκληση να μετατρέψει το TeX ώστε να μπορεί να στοιχειοθετεί τα βιβλία των διδασκόντων του τμήματός μας σε μορφή Μπράιγ με μαθηματικά. Αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία», προσθέτει ο ίδιος, και τονίζει: «Η έκφραση της Ανδριάνας όταν ψηλάφησε την πρώτη δοκιμαστική εκτύπωση αλλά και η χαρά της αμέσως μετά θα μου μείνει αξέχαστη».

Όνειρο ζωής της, να διδάξει παιδιά με προβλήματα όρασης

Σήμερα η Ανδριάνα κάνει όνειρα: «Θέλω να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές στα θεωρητικά μαθηματικά. Αλλά επιθυμώ και να διδάξω μαθηματικά σε παιδιά με προβλήματα όρασης. Θέλω να τα βοηθήσω, όπως πήρα και εγώ βοήθεια. Ο δρόμος άνοιξε για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους».

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Ένα μικρό κοριτσάκι η Αθηνά, χάθηκε στο πάρκο – Δείτε τι έγινε (κατάλληλο για παιδιά)

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+: Πρόσκληση υποβολής εκπαιδευτικού υλικού

Γονικές άδειες: Πόσες ημέρες δικαιούται ο νέος πατέρας – Διευκολύνσεις σε γονείς και φροντιστές

15 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων και το self-testing

Voucher 200 ευρώ για laptop ή tablet: Aνοίγει η πλατφόρμα – Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία αίτησης

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2021-22: Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο