Εκπαίδευση Οικολογικά Νέα Προτεινόμενο

Θεσσαλονική: Δημιουργεί πράσινα σχολεία !!! Δείτε ποια σχολικά συγκροτήματα μπαίνουν στο πρόγραμμα ανάπλασης!

Πράσινα σχολεία στο Δήμο Θεσσαλονίκης! Σε πρώτο πλάνο ο δήμος φαίνεται να ενεργοποιεί το πρόγραμμα ανάπλαση σχολείων δίνοντας  βαρύτητα στους εκπαιδευτικούς χώρους (εξωτερικούς και εσωτερικούς),  με τον τεχνικό προγραμματισμό στην βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών κτηρίων και τη μετατροπή τους σε «πράσινα» πρότυπα.

Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους 30 στην Κάτω Τούμπα, υλοποιώντας αλλαγές:

– στο κέλυφος (αντικατάσταση κουφωμάτων, προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, κλπ)

– στα Η/Μ συστήματα (εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης, εγκατάσταση νέων φωτιστικών, κλπ)

– στον εξωτερικό χώρο (100 γεωτρήσεις βάθους 100 μ. και διαμέτρου 110 mm, βιοκλιματικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο κλπ) και στα 5 κτήρια του συγκροτήματος

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριζίδης, με τις σημαντικές αυτές αλλαγές «η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας θα είναι 2089 MWh το έτος ( 79,8%) και η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται ίση με 425,2 tn ανά έτος (62,9%)», ενώ τα κτήρια θα αναβαθμιστούν σε ενεργειακή κατηγορία: Β+ (κτήρια 1,2 ,3 και 5) και Β (κτήριο 4).

prasina-sxoleia-thessaloniki-2

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει πράσινα δωμάτια σε πέντε σχολικά συγκροτήματα (53ο Δημοτικό Σχολείο, 26ο Γυμνάσιο, 13ο Δημοτικό Σχολείο Γυμνάσιο και 9ο/15ο Νηπιαγωγείο, 14ο/73ο Νηπιαγωγείο και 11ο Δημοτικό Σχολείο), ενώ μέσω ΕΣΠΑ θα κατασκευάσει φυτεμένα δώματα στο 26ο Γυμνάσιο, το 32ο Νηπιαγωγείο και το 53ο Δημοτικό Σχολείο. Στόχος του έργου, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, η βελτίωση του μικροκλίματος, η επιβράδυνση – αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής, η αύξηση του αστικού πρασίνου και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, αναμένεται να ανεγερθεί νέο νηπιαγωγείο με βιοκλιματικά κριτήρια στην οδό Καπετάν Άγρα 49.

Ως προς τις σχολικές μονάδες, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό του τα εξής έργα:

– Ανάθεση μελέτης για την ανέγερση του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου στην Τριανδρία, Νηπιαγωγείου στην οδό Μακεδονίας – Κονδυλάκη, Λυκείου στα Τροχιοδρομικά και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Κάτω Τούμπα

– Ανάθεση υπηρεσιών για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων

– Ηλεκτρομηχανολογική και αρχιτεκτονική μελέτη καθώς και μελέτη περιβάλλοντος χώρου των σχολικών συγκροτημάτων στην Ικτίνου και τη Συγγρού

– Αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου στην οδό Κριεζώτου

– Συντηρήσεις σχολικής στέγης

prasina-sxoleia-thessaloniki-1

Άλλα έργα

Επιγραμματικά, στον τεχνικό προγραμματισμό του δήμου εντάσσονται επιπλέον:

– Ανάθεση μελέτη για τη δημιουργία χώρου εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας στον χώρο των πρώην σταύλων Παπάφη, κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

– Κατεδάφιση ετοιμόρροπων και ρυμοτομούμενων κτισμάτων

– Κατασκευή παιδικής χαράς στη Ροτόντα

– Ανάθεση μελέτης για πάρκα τσέπης

– Έργα Κοιμητηρίων (ενδεικτικά: ανέγερση νέου Ιερού Ναού Αναστάσεως)

– Μελέτη στατικής επάρκειας γεφύρων και πεζογεφύρων του δήμου

– Διαμόρφωση προσβάσεων και ανάδειξη σημαντικών δημοσίων κτηρίων στην περιοχή των Δικαστηρίων και της Εδμόνδου Ροστάν

– Ανάθεση μελετών στατικής επάρκειας αθλητικών εγκαταστάσεων

– Έργα οδοποιίας και οδικής σήμανσης (ενδεικτικά: συντηρήσεις πεζοδρομίων και πεζόδρομων)

– Έργα ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης (ενδεικτικά: αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ, εργασίες αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά LED χαμηλής κατανάλωσης, ανάθεση μελέτης ειδικού φωτισμού για την ανάδειξη μνημείων Unesco)

Επίσης θα γίνουν αναπλάσεις σε ελεύθερους δημόσιους χώρους και οδικά τμήματα της Θεσσαλονίκης συν τη μετατροπή σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων σε «πράσινα» πρότυπα βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2020.  Το πρόγραμμα παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 

Πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο