Like Τέχνη

Θριαμβευτικά ξεκίνησε η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης». Δες την περιοδεία

Σε κλίμα κατάνυξης, συγκίνησης και με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησε η καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης «Προμηθέας Δεσμώτης» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Την Παρασκευή, 17 και το Σάββατο, 18 Ιουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης άνοιξε -ύστερα από 17 χρόνια– συμβολικά για τις δύο παραστάσεις του Προμηθέα Δεσμώτη, οι οποίες δόθηκαν στο φως της ημέρας –χαρίζοντας έντονα συναισθήματα σε όλους τους θεατές.

Στο υπό αναστήλωση τα τελευταία χρόνια αρχαίο θέατρο, έδωσαν το παρών 1.200 θεατές και για τις δύο ημέρες, τηρώντας τον αυστηρό περιορισμό που είχε τεθεί από το Κ.Α.Σ. να χρησιμοποιηθούν οι 4 έτοιμες κερκίδες του Α’ Διαζώματος.

προμηθέας2_δωδώνη

Η πρεμιέρα της παράστασης ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα της Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, κας Αλέκας Βακαλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στην προσπάθεια των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα να κερδίσουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021. Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Σπύρου Μερκούρη, αδελφού της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και Πρόεδρου επί 15ετία του δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που βρισκόταν στη Δωδώνη ενώ τόνισε πως ο πολιτισμός είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως έχει αντέξει στο χρόνο επειδή είναι ανθρωποκεντρικός.

Η παράσταση κατέκτησε από τα πρώτα λεπτά τους θεατές, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Μανταλόβας, Παντελής Κολόκας και Γιάννης Λιόντος, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και Βάσω Μέγα αντίστοιχα, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Γεώργιος Καραΐτσης κ.α.

Την Κυριακή, 19 Ιουλίου δόθηκε η τρίτη παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη στο Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ-Φρότζου, με το κοινό να αποθεώνει όλους τους συντελεστές της παράστασης με ένα παρατετατμένο και ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα.

μερκουρης

Η καλοκαιρινή περιοδεία θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό τη Σαλαμίνα και το Ευριπίδειο Θέατρο, την Παρασκευή, 31 Ιουλίου.

Λίγα Λόγια για την παράσταση

Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά (Ήφαιστος και Ωκεανός) την Marlene Kaminsky (Ιώ), τον Δημήτρη Κουρούμπαλη (Κράτος και Ερμής), την Κατερίνα Λούρα και Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε επαγγελματίες χορεύτριες – performers, τις Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Μωρούτ και Βιβή Μπουτάτη (Χορός).

Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και τη μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

δωδώνη

Η Υπόθεση

Ο απείθαρχος Τιτάνας Προμηθέας, αμφισβητεί την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Η τιμωρία θα είναι αμείλικτη. Με διαταγή του πατέρα των θεών θα δεθεί σ’ έναν άγριο βράχο, στα πέρατα του κόσμου. Ωστόσο εκείνος δεν θα σταματήσει να καταφέρεται κατά της εξουσίας, εξαγριώνοντας τον Δία, ο οποίος τον καταποντίζει στον Τάρταρο.

Τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας. Ο Προμηθέας κραυγάζει πως η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι πάντα, ένα ρήγμα, ένα άλμα, ένα δημιουργικό ξέσπασμα της ελεύθερης βούλησης – χωρίς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς «στρατηγικούς» περιορισμούς και γίνεται έτσι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ευθαρσώς: Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλον λόγο από τον εαυτό μου.dodonip3

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Ο Προμηθέας δεσμώτης του Αισχύλου, είναι μια τραγωδία που από γραφής μοιάζει ακίνητη. Είναι απλή, δωρική και λιτή με υπεραναπτυγμένο τον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Είναι ένα έργο πολιτικό, έντονα ποιητικό -ιδίως στην έξοχη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα- γεμάτο από μεταφυσικά και μυθολογικά στοιχεία. Ο Αισχύλος ήταν υπέρμαχος της Αθηναϊκής δημοκρατίας αλλά και λάτρης της μεταφυσικής. Ήταν μυημένος στα Ελευσίνια μυστήρια αλλά και ένας καλλιτέχνης βαθιά Διονυσιακός. Η αγάπη του για το κρασί, τα μυστήρια και την έκσταση, ήταν παροιμιώδης. Πίσω από τις λέξεις του, κρύβονται δεκάδες σύμβολα και κρυφά νοήματα. Και θα βρίσκονται εκεί στους αιώνες, περιμένοντας τους μύστες να τα ανακαλύψουν.

Όταν λοιπόν άρχισα να προσεγγίζω κινησιολογικά και με έντονη σωματικότητα, όλες αυτές τις περιγραφές του Προμηθεϊκού λόγου, άρχισαν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μου εικόνες ονείρων, γεμάτες από ψυχαναλυτικά σύμβολα. Και εγώ οδηγώντας το, άρχισα να βιώνω αρχέγονα συναισθήματα.

doddonip5

Συνεχίζοντας να δουλεύω σε αυτό τον δρόμο της κίνησης και των εικόνων, ξεδιπλωνόταν μπροστά μου ένας κόσμος μαγικός. Έτσι, η φαινομενικά πιο ακίνητη και εγκλωβιστική τραγωδία, έγινε μια παράσταση με πλούσιες εναλλαγές εικόνων. Μια παράσταση έντονα κινητική και συγκινητική.

Όλα τα μυστικιστικά ή Πυθαγόρεια σύμβολα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις του Αισχύλου, πήραν τη θέση τους. Έφυγαν από τον κόσμο της κατανόησης και της ανάλυσης, και βρέθηκαν βαθιά μέσα στον κόσμο της μαγείας και τις εικόνες των ονείρων.

Και βρήκαν οι λέξεις και η ποίηση του Αισχύλου την δυναμική τους. Βρήκαν την έντασή τους, βρήκαν την ύλη τους. Γιατί είναι φτιαγμένες απ την ύλη που είναι φτιαγμένα τα όνειρα, όπως και όλοι εμείς, κατά τον William shakespeare.

Ζούμε αυτή την περίοδο στη χώρα μας κοσμοϊστορικά γεγονότα. Ο Προμηθέας Δεσμώτης μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Κάθε φράση του αντανακλά στο σήμερα. Είναι σαν να μιλάει για το παρών μας, χρησιμοποιώντας τον μύθο μόνο σαν επίφαση, για να εξυψώσει το εφήμερο σε υψηλή ποίηση.

προμηθεας_δωδωνη

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Κίνηση-καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού

Σκηνικά-κοστούμια: Kenny MacLellan

Μουσική: Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτις: Εριφύλη Στεφανίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη

Βοηθοί Σκηνογράφου: Σοφία Κατσουλιέρη, Άννα Σαπουνάκη

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ανθούλα Μάμαλου

Φωτογραφίες : Θωμάς Χρυσοχοΐδης

Φωτογραφίες πρόβας/προγράμματος: Κική Παπαδοπούλου

Σχεδιασμός Επικοινωνίας (video, artwork) : ΠΑΝΚ ΤΑΝΚ

Διανομή :

Προμηθέας: Τάσος Νούσιας

Ήφαιστος, Ωκεανός: Γεράσιμος Γεννατάς

Κράτος, Ερμής: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Ιώ: Marlene Kaminski

Α’ Κορυφαία Χορού: Κατερίνα Λούρα

Β’ Κορυφαία Χορού:  Ίριδα Μάρα

Χορός: Δέσποινα Λαγουδάκη

              Χριστίνα Μπίτου

              Βιβή Μπουτάτη

              Πηνελόπη Μωρούτ

              Νατάσα Σαραντοπούλου

Στο χορό συμμετέχει όλος ο θίασος

 

Στοιχεία Παράστασης

 

Παραγωγή: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΟΣΟΥΛΗΣ

Υπό την Αιγίδα :  ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων

Η παράσταση στην Επίδαυρο, εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2015

 

Οργάνωση Περιοδείας: Αrtrack.

Πρόγραμμα Περιοδείας:

Παρασκευή, 31 Ιουλίου: Ευριπίδειο Θέατρο, Σαλαμίνα

Kυριακή, 2 Αυγούστου: Ραφήνα, Ανοιχτό Θέατρο Γυμνασίου-Λυκείου

Δευτέρα, 3 Αυγούστου: Νέα Μάκρη, Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου

Δευτέρα, 10 Αυγούστου: Πάτρα, Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο

Τρίτη, 11 Αυγούστου: Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης

Παρασκευή, 21 & Σάββατο, 22 Αυγούστου: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Δευτέρα, 24 Αυγούστου: Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δ.Κιντής»

Τετάρτη, 26 & Πέμπτη, 27 Αυγούστου: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 28 Αυγούστου: Αρχαίο Θέατρο Δίου

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου: Γαλάτσι Άλσος, Βεΐκου

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός, Δημοτικό Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»,

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου: Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

 

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 8 € (Σαλαμίνα) | 15 € (Ηλιούπολη) |

18 € (υπόλοιπα θέατρα, πλην Επιδαύρου)

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 € (Ηλιούπολη)

14 € (μαθητές, φοιτητές) | 10 € (άνεργοι, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι) για τα υπόλοιπα θέατρα, πλην της Επιδαύρου

Μετάβαση στο περιεχόμενο