Ομορφιά

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πλένετε αρκετά τα μαλλιά σας

Δεν υπάρχει καμία σαφής απάντηση στο ερώτημα πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα μαλλιά σας και χάρη στα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά, είναι πιο εύκολο να τα αφήσετε άλουστα για κανα-δυό μέρες παραπάνω.

Όμως, όπως το να πλένετε πολύ συχνά τα μαλλιά σας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, το ίδιο συμβαίνει και αν δεν τα λούζετε όσο συχνά χρειάζεται.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

«Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα μαλλιά σου», λέει η δερματολόγος δρ. Francesca Fusco. «Αλλά γενικά, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τύπους δέρματος και τους τύπους μαλλιών, αρκεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τώρα, εάν έχετε ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τότε μπορείτε να τα λούζετε και κάθε μέρα. Με την ποικιλία των προϊόντων στην αγορά, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας. Εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling, ίσως χρειαστεί να πλένετε τα μαλλιά σας πιο συχνά, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές», πρόσθεσε η ίδια.

Αλλά, πώς μπορείς να ξέρεις πότε είναι ώρα να λουστείς; Δώσε προσοχή στη συμπεριφορά του τριχωτού της κεφαλής. Εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστη φαγούρα, εάν υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή και αρχίσετε να πονάτε ελαφρώς, είναι η στιγμή να λουστείτε.

«Η περιοχή όπου τα μαλλιά αναδύονται από το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αρχίσει να σας πονάει από τη συσσώρευση υπερβολικών νεκρών κυττάρων του δέρματος και δημιουργείται πιτυρίδα», εξηγεί η δρ. Fusco. «Εάν η πιτυρίδα επιδεινωθεί και το δέρμα εκδηλώσει φλεγμονή στο θυλάκιο της τρίχας, τότε μπορεί να νιώσετε κάποιους μικρούς πόνους».

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι εάν έχουν φαγούρα και ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής τους, πιστεύουν ότι πρέπει να μην λουστούν και αντ’ αυτού επιλέγουν απλά ένα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά. «Αυτό που βιώνουν στην πραγματικότητα είναι η πιτυρίδα», λέει η δρ. Fusco. «Αν δεν λουστείς, επιδεινώνεις την κατάσταση».

Επίσης, αν λούζεστε τακτικά δεν θα απομακρύνετε τα βακτήρια, τους ζυμομύκητες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής, πιτυρίδα, υπερβολική έκκριση σμήγματος, ακόμη και θυλακίτιδα, δηλαδή μικροσκοπικά σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής.

Τότε, μπορεί να νομίζετε το ξηρό σαμπουάν είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για την αποφυγή αυτών των καταστάσεων, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει τα μαλλιά σας καλύτερα. «Όταν βάζετε ξηρό σαμπουάν, αυτό αναμιγνύεται και συσσωρεύεται με τα φυσικά έλαια που παράγει το τριχωτό της κεφαλής σας και με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και δημιουργείται το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του ζυμομύκητα. Έτσι ξεκινάει η πιτυρίδα», λέει η δρ. Fusco.

Γιατί μπορεί να πέφτουν τα μαλλιά σας;

5 tips για εύθραυστα νύχια

Μετάβαση στο περιεχόμενο