Εγκυμοσύνη

Τι νιώθει το έμβρυο όταν κλαίει η μητέρα;

Οι περισσότερες εγκυμονούσες γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε ή ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγουν ώστε να μην επηρεάσουν αρνητικά το έμβρυο, αλλά τι γίνεται με τα συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση της μέλλουσας μαμάς; Και κυρίως τι νιώθει το έμβρυο όταν η έγκυος κλαίει;

Σχετική έρευνα του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχολογικών Επιστημών έδειξε ότι ένα έμβρυο 6 μηνών επηρεάζεται από τα συναισθήματα της μητέρας του και όχι μόνο προσωρινά. Η συναισθηματική υγεία της εγκύου μπορεί να αρχίσει να διαμορφώνει τη στάση του εμβρύου για τη ζωή.

Πώς, λοιπόν, το κλάμα σας μπορεί να επηρεάζει το μωρό σας; Οι πληροφορίες που ακολουθούν μπορούν να σας δώσουν μια ένδειξη.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Εγκυμονούσες με άγχος
Κάθε μέλλουσα μαμά νιώθει περιστασιακά άγχος, το οποίο δεν έχει μόνιμη επίδραση στο έμβρυο. Ωστόσο, η μακροχρόνια ανησυχία, η πίεση ή η κατάθλιψη έχουν. Οι γυναίκες που είναι ιδιαίτερα ανήσυχες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανήσυχα μωρά, τα οποία θα παρουσιάζουν πιο έντονους κολικούς. Όταν στρεσάρεστε, ο οργανισμός παράγει την ορμόνη του στρες και ενώ τα συναισθήματά σας δεν μπορούν να περάσουν στον πλακούντα, οι ορμόνες σας μπορούν. Εάν το μωρό σας παίρνει συχνά την ορμόνη του στρες, συνηθίζει στο χρόνιο άγχος.

Εγκυμονούσες με κατάθλιψη
Η κατάθλιψη στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι εξίσου συνηθισμένη με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Περίπου το 10% των εγκύων έχουν κατάθλιψη. Τα μωρά που γεννιούνται από καταθλιπτικές μητέρες έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη μέχρι την ηλικία των 18 ετών και να έχουν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα, όπως επιθετικότητα. Η κατάθλιψη της εγκύου μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την καλή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά είναι περισσότερο σημαντική η συχνότητα και η διάρκεια του συναισθήματος, παρά το ίδιο το συναίσθημα. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, αν η μητέρα έχει κατάθλιψη τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και μετά τη γέννα, το μωρό αναπτύσσεται κανονικά. Αν η μητέρα είναι ψυχικά υγιής στη διάρκεια της; εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, επίσης το μωρό αναπτύσσεται κανονικά. Αλλά αν ένα μία από αυτές τις καταστάσεις αλλάξει, δηλαδή εμφανιστεί κατάθλιψη σε μία από τις δύο περιόδους, τότε η διαδικασία ανάπτυξης του μωρού επιβραδύνεται.

Εγκυμονούσες που δεν θέλουν το μωρό τους
Η δυσαρέσκεια μιας γυναίκας σχετικά με τη μικρή ανθρώπινη ζωή που αναπτύσσεται μέσα της, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι μητέρες δεν νιώθουν καμία σύνδεση με το έμβρυο, τότε τα μωρά γεννιούνται με συναισθηματικά προβλήματα.

Εγκυμονούσες που νιώθουν περιστασιακά θλίψη
Όλοι μας έχουμε κακές μέρες. Μην αφήνετε αυτό το γεγονός να σας ανησυχεί. Το περιστασιακό άγχος ή οι κακές ημέρες δεν έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο μωρό σας.

Τι να κάνετε
Μην παραλείπετε να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν, από βαθιές αναπνοές και ένα απολαυστικό μπάνιο, μέχρι μαθήματα γιόγκα και βόλτες στη φύση. Αν, ωστόσο, νιώθετε ότι η ψυχολογία σας δεν είναι καλή, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας, να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμη και να σας χορηγήσει αντικαταθλιπτικά που είναι ασφαλή να λαμβάνονται κατά της εγκυμοσύνης.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς βιώνει ένα ζευγάρι την πρώτη εγκυμοσύνη μέσα από 10 χιουμοριστικά σκίτσα

Η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα άλλον άνθρωπο! Αλλαγές στο σώμα και στο μυαλό!

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο το στρες στην εγκυμοσύνη;

Νέα έρευνα: Πιο υπερκινητικά και επιθετικά τα αγόρια των μαμάδων που υπέφεραν στην εγκυμοσύνη από κατάθλιψη

Τι ακριβώς νιώθει το μώρο μέσα στην κοιλιά σας;

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο