Ενημέρωση Επικαιρότητα Θέματα ψυχολογίας

Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο ένα λεπτό πριν το θάνατο

Συγκλονιστικά ευρήματα από ομάδα νευρολόγων στο Βερολίνο – Πόσα λεπτά παραμένει ζωντανός ο εγκέφαλος μετά τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς

Πολλές δοξασίες, πιο πολλές εικασίες και ακόμα περισσότερες σκέψεις… Τι συμβαίνει άραγε στον ανθρώπινο εγκέφαλο λίγες στιγμές πριν επέλθει ο θάνατος; Στο παραπάνω ερώτημα προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση οι επιστήμονες, συγκεντρώνοντας στοιχεία από μεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν τα τελευταία χρόνια.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα μίας ομάδας νευρολόγων από το Charité–Universitätsmedizin στο Βερολίνο, ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια προκειμένου να «διαβάσουν» τις αντιδράσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, λίγο πριν επέλθει το τέλος.

Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι ακόμη και πέντε λεπτά μετά τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς, τα εγκεφαλικά κύτταρα παραμένουν ζωντανά και εξακολουθούν να λειτουργούν.
Η δε συνείδηση του ατόμου, παραμένει «ζωντανή» για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, παρ’ ότι όντως το σώμα έχει πεθάνει και δεν μπορεί να επανέλθει.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, είναι το εξής. Το τελευταίο λεπτό πριν «κλείσει» ο εγκέφαλος, εμφανίζεται ένα «τσουνάμι» αντιδράσεων, που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «εξάπλωση της κατάθλιψης».

Εν ολίγοις, όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα συνειδητοποιούν πως το σώμα έχει πεθάνει, καταρρέουν και αντιδρούν όπως αντιδρούν κατά την περίοδο που ο άνθρωπος έχει περιέλθει σε καταθλιπτικό σοκ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο