Μωρό

Το μωρό σας έβγαλε τους πρώτους… ήχους; 5 tips να τους αναπτύξεις και πότε να τους αναμένεις

Ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι, όταν το μωρό σου ξεκινά να βγάζει αμυδρά ήχους; Σαν να θέλει κι αυτό να τραγουδήσει; Μάθε για τι γίνεται όλη αυτή η… φασαρία!

Όταν τα μωρά προσπαθούν να πρωτομιλήσουν είναι σίγουρα μια ξεκαρδιστική και γλυκιά εμπειρία! Τι συμβαίνει όμως όντως;

Πότε να το περιμένεις: Το μωρό σου μπορεί να ξεκινήσει να προφέρει ανάμεσα στις πρώτες εβδομάδες και τον δεύτερο μήνα, προχωρώντας από τυχαίους πειραματικούς αναστεναγμούς και ήχους που απευθύνονται σε παιχνίδια, κατοικίδια και ανθρώπους (Όπως εσύ, μαμά και μπαμπά). Από τις έξι εβδομάδες μέχρι τον τρίτο μήνα, τα περισσότερα μωρά θα έχουν αναπτύξει ένα προσωπικό ρεπερτόριο από φωνήεντα και ήχους.

Πώς θα το βοηθήσεις να αναπτύξει τις φωνητικές του ικανότητες; Σας παρουσιάζουμε έξι απλές συμβουλές:

1. Περιέγραψε τη μέρα σου, βήμα βήμα. Η απλή διαδικασία να περιγράφεις τι κάνεις, ενώ ντύνεις το μωρό σου, μαγειρεύεις το δείπνο ή πας για περίπατο, βοηθά το παιδί να αναγνωρίζει λέξεις, επιγραφές και συνδυασμούς λέξεων ή ήχων.

2. Κάνε διάλογο με… εσένα! Συνήθισε να θέτεις ερωτήσεις στο μωρό σου και να παρέχεις τις απαντήσεις. Αν και το παιδί δε θα κατανοήσει πλήρως τι κάνεις, θα σε παρατηρεί να μπαίνεις στη διαδικασία μιας (διπλής κατεύθυνσης) συζήτησης. Για παράδειγμα: ‘Ξέρεις που πηγαίνουμε”; “Στην παιδική χαρά!”, “Βρέχει έξω”; “Ας πάρουμε ομπρέλα!’

3. Διάβασε του. Είτε είναι “η κοκκινοσκουφίτσα” είτε πυρηνική φυσική, το διάβασμα επιτρέπει στο μωρό να ακούσει και να κατανοήσει πως ακούγονται οι προτάσεις.

4. Περιέγραψε τα τοπία και τα τους ήχους γύρω σου. Περιέγραψε και δείξε χρώματα, αντικείμενα και ήχους. “Να ο ήχος από τον άνεμο στα δέντρα” “Τώρα έρχεται το λεωφορείο! Κοίτα την μπλε γραμμή που έχει”.

5. Κάνε ερωτήσεις και άκου αν απαντά. Όπως αναφέραμε, κάνοντας πολλές ερωτήσεις μυεί το μωρό στο μοντέλο μιας συζήτησης. Θυμήσου να κάνεις μεγάλα διαλείμματα για να το αφήσεις στην περίπτωση που απαντήσει. Θα ενθαρρυνθεί και θα ενθουσιαστεί προσπαθώντας να δημιουργήσει νέους ήχους από μόνο του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο