Εγκυμοσύνη / Γέννα Ζώα Προτεινόμενο

Τοξόπλασμα: Είσαι έγκυος και έχεις γάτα;

Ο Κτηνίατρος, Αλέξανδρος Βανταράκης, απαντά και συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες που έχουν γάτα στο σπίτι.

Η τοξοπλάσμωση αποτελεί παρασιτικό νόσημα που οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα πολλών θηλαστικών και πτηνών καθώς και του ανθρώπου.

Η γάτα αποτελεί σημαντικό κρίκο στον κύκλο της ζωής του παρασίτου και γι’ αυτό είναι ενοχοποιημένη στη συνείδηση μας.

Η μετάδοση του Τοξοπλάσματος γίνεται με τα κόπρανα της γάτας από τη στοματική οδό, αλλά και με κατανάλωση μέτρια ψημένου κρέατος, με την κατανάλωση λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί και με την ενασχόληση με αγροτικές εργασίες και την κηπουρική με γυμνά χέρια. Πολλοί άνθρωποι (περίπου 18-20%) έχουν αντισώματα έναντι του Τοξοπλάσματος και έχουν εκτεθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς να έχουν επαφή με κάποια γάτα.

Όσον αφορά τις εγκύους, η μόλυνση κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ενώ κατά το 2ο και 3ο σε σοβαρές αλλοιώσεις στους ιστούς του εμβρύου.

Για το λόγω αυτό μια έγκυος δεν πρέπει να ασχολείται με την άμμο υγιεινής της γάτας και πρέπει να είναι σχολαστική με το τι τρώει.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι μια γάτα που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι μας και έχει ελεγχθεί ότι είναι αρνητική για Τοξοπλάσμωση, δεν μπορεί να μολυνθεί και είναι απόλυτα ασφαλής για εμάς.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

https://www.juniorsclub.gr/egkymosyni-kai-paralia-ti-prepei-na-prosechete/

https://www.juniorsclub.gr/meleti-i-polli-zachari-ayxanei-ton-kindyno-45-diaforetikon-pathiseon/

Μετάβαση στο περιεχόμενο