Θέματα υγείας

Υπέρταση: Μειώστε τον κίνδυνο θεραπεύοντας την ουλίτιδα

Η επιθετική θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υπέρτασης.

Οι ερευνητές του 1ου Συνεργαζόμενου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen της Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Τζουν Τάο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 107 κινέζους άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που είχαν προϋπέρταση, δηλαδή αρτηριακή πίεση στο ανώτατο φυσιολογικό όριο και μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία για την ουλίτιδα και οι άλλοι μισοί στην συνήθη αγωγή.

Η τελευταία περιλάμβανε βασικές οδηγίες στοματικής υγιεινής και καθαρισμό των δοντιών από τη μικροβιακή πλάκα, ενώ η εντατική θεραπεία επιπλέον αντιβιοτική θεραπεία, βαθύ καθαρισμό και αφαίρεση δοντιών, όπου κρινόταν απαραίτητο.

Ένα μήνα μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας, η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 3 μονάδες χαμηλότερη στην ομάδα της εντατικής θεραπείας από την ομάδα της βασικής αγωγής. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την διαστολική αρτηριακή πίεση.

Τρεις μήνες αργότερα, η συστολική πίεση ήταν σχεδόν 8 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 4 μονάδες χαμηλότερη στα άτομα που είχαν κάνει εντατική αγωγή για την ουλίτιδα. Έξι μήνες μετά την θεραπεία η συστολική ήταν σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερη, στην ομάδα της εντατικής αγωγής για την ουλίτιδα.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι η εντατική περιοδοντική παρέμβαση από μόνη της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν αναστείλει την φλεγμονή και να βελτιώσει την ενδοθηλιακή λειτουργία», εξήγησε ο Δρ Ταο.

Η νέα κινεζική μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο