Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος: “Ο γονιός δημιουργείται μέρα με τη μέρα…”

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Γονιός δε γεννιέσαι…

Φέρνετε στον κόσμο ένα παιδί ή αποφασίζετε να υιοθετήσετε και εκτός από την επιθυμία και την αγάπη, οι περισσότεροι γίνονται γονείς χωρίς να ξέρουν πώς θα το μεγαλώσουν και πώς θα το διαπαιδαγωγήσουν.

Η αλήθεια είναι πώς δεν είναι υποχρεωτικής φοίτησης η σχολή γονέων, ούτε όλοι σπεύδουν να διαβάσουν και να ακολουθήσουν οδηγίες ειδικών. Από την άλλη, το να δημιουργείς έναν άνθρωπο είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα, που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωη του.

Οι ειδικοί αναφέρουν την αγάπη, την ασφάλεια και την καθοδήγηση, ως τα βασικά στοιχεία στην ανατροφή των παιδιών.

Καθημερινά, με την επαφή μου μέσω του juniorsclub.gr και την επικοινωνία με γονείς και εφήβους, πολλές φορές αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ασυνεννοησία μεταξύ παιδιών και γονέων.

Οι μεν αναφέρουν συχνά ότι οι γονείς δεν τους κατανοούν και δε, χωρίζονται στους αυστηρούς (χωρίς όρια), στους ενοχικούς, τους αδιάφορους ή χαμένους στα καθημερινά προβλήματα και σ’ αυτούς που έχουν πάντα δίκιο.

Υπάρχουν φυσικά, πολλά ακόμη είδη γονέων και ανάμεσα τους και οι ικανοί, αυτό που προκύπτει όμως από τις βίαιες συμπεριφορές των παιδιών, τα παιδιά αυτά δε διαπαιδαγωγούνται σωστά.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Αρχικά να ενδιαφερθούν, να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς και να αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους.

“Ο γονιός δημιουργείται μέρα με τη μέρα…”

Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, MD, MSc Παιδίατρος – Συγγραφέας

Η Πατρινή, Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, είναι παιδίατρος, μέλος τής Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι.), καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στη «Διατροφή κατά την παιδική ηλικία». Είναι μέλος της μοναδικής διεπιστημονικής ομάδας που παρουσιάζει την πρώτη ρεαλιστική απεικόνιση σίτισης blw στην Ελλάδα.

Έχει γράψει βιβλία με θέμα «Μεγαλώνω παιδιά» (Οδηγίες προς τους γονείς για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους).

j.c.: Οι γονείς μεγαλώνουν «σωστά» τα παιδιά τους;

Α.Κ.: Οι γονείς δέχονται σημαντικές επιρροές από τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα καθώς και από το διαδίκτυο. Υπάρχει ελλιπής διαθέσιμη ενημέρωση πάνω σε θέματα υγείας και ανατροφής των παιδιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Συστήνω στους γονείς να μη διστάζουν να συμβουλεύονται τους ειδικούς και κυρίως τον παιδίατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το παιδί τους και είναι σύμμαχός τους στο μεγάλωμα των παιδιών τους.

j.c.:Γιατί έχουμε τόσο θυμωμένους νέους και τόση έξαρση βίας στα παιδιά;

Α.Κ.: Τα παιδιά είναι αποδέκτες των προβλημάτων της οικογένειας, οπότε και οι αντιδράσεις τους είναι ανάλογες. Δυστυχώς, διανύουμε μία περίοδο ιδιαίτερης δυσκολίας και προβληματισμού για τους γονείς, λόγω των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων της καθημερινότητας και των απρόβλεπτων καταστάσεων συνδεδεμένων με τη βία (πόλεμοι, ατυχήματα) που εγκυμονούν.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι το θέμα «Covid» συμμετείχε στη διατάραξη της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών και πολλά παιδιά διανύουν ακόμα και σήμερα μία περίοδο προσαρμογής.

Επιπλέον, τελευταία στα ΜΜΕ προβάλλονται έντονα σκηνές βίας που ωθούν τα παιδιά και κυρίως τα μεγαλύτερα προς αντίστοιχες συμπεριφορές.

j.c.: Υπάρχουν τρόποι να «εκπαιδευτούν» οι γονείς για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;

Α.Κ.: Κανένας δεν γεννήθηκε γονιός! Ο γονιός δημιουργείται μέρα με τη μέρα, μέσα από τα σωστά και τα λάθη που πράττει. Σημαντικό είναι ο γονέας να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το παιδί, καθώς και επιθυμία για βελτίωση. Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει κάποια δομημένη εκπαίδευση για τους γονείς.

Η κύρια συμβουλή μου είναι ο γονιός να έχει στο πλάι του ως σημείο αναφοράς έγκυρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα του παρέχουν και τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.

j.c.: Είναι το βιβλίο σας, «Μεγαλώνω παιδιά» ένας οδηγός για τους γονείς;

Α.Κ.: Είναι σαφές ότι το βιβλίο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό πάνω στην υγεία και την ανατροφή των παιδιών και αφορά ηλικίες 0 έως 12 ετών.

Το βιβλίο αυτό (όπως και τα υπόλοιπα βιβλία που έχω γράψει) περιέχει ποικίλη θεματολογία και απαντάει με απλό και κατανοητό τρόπο στα ερωτηματικά των γονέων πάνω στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας με τα παιδιά τους.

Εκδόσεις Πικραμένος – pikramenosbooks.gr

Στοιχεία επικοινωνίας Αλεξ. Υψηλάντου 65, Πάτρα 

Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου προτείνει στους γονείς

Η κα Κοσμαρίκου, έγραψε το βιβλίο, «Μεγαλώνω παιδιά» (Οδηγίες προς τους γονείς για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους), Εκδόσεις Πικραμένος.

Το βιβλίο αυτό είναι για σένα που θέλεις να δημιουργήσεις ένα όμορφο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει με ασφάλεια το παιδί σου. Για σένα που θέλεις να γνωρίζεις τι να κάνεις όταν αρρωστήσει, όταν χτυπήσει, ή γενικά όταν σε έχει ανάγκη, για να σταθείς δίπλα του με στοργή, σταθερότητα και αγάπη.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε έχοντας ως πρωταρχικό εφόδιο την αγάπη για τα παιδιά.
Απευθύνεται σε σένα που έχεις παιδιά, σε σένα που θέλεις να αποκτήσεις, αλλά και σε σένα που απλά αγαπάς και φροντίζεις τα γλυκά αυτά πλασματάκια.

Με απλό και συνοπτικό τρόπο, το βιβλίο σού προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σου.

Η εμπειρία της παιδιάτρου Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου θα σε συντροφεύσει και θα σε καθοδηγήσει στο ταξίδι της ανατροφής του.

«Μεγαλώνω παιδιά»: Ένα βιβλίο ψυχολογίας από την Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο