από την Έρρικα Κοκκόση, Μαία- Σύμβουλος Θηλασμού
Η πανδημία του κορωνοιού σε βρήκε να διανύεις μια από τις πιο όμορφες και παράλληλα σημαντικές στιγμές της ζωής σου: μια εγκυμοσύνη.
Ανησυχία κι ερωτήματα γεννιούνται καθημερινά κι εμείς θα απαντήσουμε σήμερα σε κάποια βασικά ερωτήματα σου.
1.Οι έγκυες μανούλες είναι σε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοιό?
Σε γενικές γραμμές, δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος εάν οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον COVID-19 από τον ευρύτερο πληθυσμό, ωστόσο, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες που μας δίνονται, οι έγκυες μέχρι τώρα φαίνεται να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους υπόλοιπους ενήλικες. Επιπλέον , αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αλλαγές στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων αναπνευστικών λοιμώξεων. Επομένως, είναι σημαντικό, οι εγκυμονούσες να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευθούν από τον κορωνοιό και να αναφέρουν πιθανά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή) στο γιατρό ή την μαία τους.
2.Είμαι έγκυος. Πώς μπορώ να προστατευτώ?
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λάβουν τις ίδιες προφυλάξεις για να αποφύγουν τη μόλυνση από τον COVID-19, όπως ακριβώς κι ο γενικός πληθυσμός. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας με το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, αποφυγή οποιουδήποτε συνωστισμού κι αποφεύγοντας να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Επίσης, σημαντική είναι κι η εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής: Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα ή με ένα μαντήλι (χαρτομάντηλο), όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια, απορρίψτε αμέσως το χρησιμοποιημένο μαντήλι. Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως. Καλέστε πριν πάτε σε οποιοδήποτε ιατρείο. Οι έγκυες γυναίκες -συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που έχουν προσβληθεί από το COVID-19 – θα πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά την κατάσταση της υγείας τους.
3.Μπορεί ο COVID-19 να περάσει στο έμβρυο?
Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν μια έγκυος γυναίκα με COVID-19 μπορεί να περάσει τον ιό στο έμβρυο της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμα και της σύλληψης. Μέχρι σήμερα, ο ιός δεν βρέθηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το COVID-19 προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού ή να προκαλεί αποβολή.
4.Πρέπει οι έγκυες να εξετάζονται για COVID- 19?
Οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι ότι οι έγκυες γυναίκες με συμπτώματα του COVID-19, θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα για την εξέταση. Αν έχουν COVID-19, ίσως χρειαστούν εξειδικευμένη φροντίδα.
5. Τι είδους φροντίδα είναι διαθέσιμη κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό?
Όλες οι έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από το COVID-19, έχουν δικαίωμα σε υψηλής ποιότητας φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Αυτό περιλαμβάνει προγεννητική, περιγεννητική και μεταγεννητική μαιευτική και ψυχολογική φροντίδα. Μια ασφαλής και θετική εμπειρία τοκετού περιλαμβάνει:
Να αντιμετωπίζονται όλες οι έγκυες με σεβασμό κι αξιοπρέπεια. Έχοντας έναν σύντροφο της επιλογής τους παρόντα κατά τον τοκετό τους.
Άμεση επικοινωνία με τις μαίες της κλινικής.
Διαθέσιμες μέθοδοι ανακούφισης του πόνου: Κινητικότητα κατά τον τοκετό, εναλλαγή στάσεων κι επιλογή θέσης κατά την εξώθηση.
Σε περίπτωση υποψίας ή επιβεβαίωσης του COVID-19, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί (μαίες, γυναικολόγοι, αναισθησιολόγοι κτλ) πρέπει να λάβουν όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις για να μειώσουν τους κινδύνους μόλυνσης για τον εαυτό τους και τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών και την κατάλληλη χρήση προστατευτικού ιματισμού, όπως γάντια, φόρμα και ιατρική μάσκα.
6.Πρέπει οι έγκυες με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη COVID- 19 να γεννάνε με καισαρική τομή?
Όχι. Η συμβουλή του ΠΟΥ είναι ότι οι καισαρικές τομές πρέπει να εκτελούνται μόνο όταν είναι ιατρικά απαραίτητες. Ο τρόπος γέννησης πρέπει να εξατομικεύεται και να βασίζεται στις προτιμήσεις μιας γυναίκας παράλληλα με τις μαιευτικές ενδείξεις.
7.Μανούλες με COVID- 19 μπορούν να θηλάσουν?
Ναι. Το μητρικό γάλα παρέχει προστασία από πολλές ασθένειες και αποτελεί την καλύτερη πηγή διατροφής για τα βρέφη. Σε μελέτες, το COVID-19 δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα.
Εσείς, μαζί με την οικογένειά σας και τη μαία σας πρέπει να αποφασίσετε εάν και πώς θα ξεκινήσετε ή θα συνεχίσετε τον θηλασμό. Τα βρέφη που δεν θηλάζουν είναι πιο ευάλωτα σε μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Οι γυναίκες με COVID-19 μπορούν να θηλάσουν εάν το επιθυμούν. Θα πρέπει να ακολουθούν:
Πρακτική αναπνευστικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της σίτισης, φορώντας μια μάσκα, αν είναι διαθέσιμη.
Τακτικό πλύσιμο χεριών πριν και μετά το άγγιγμα του μωρού.
Τακτικός καθαρισμός κι απολύμανση στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή.
8.Μπορώ να ακουμπήσω και να κρατήσω το νεογέννητο μωρό μου αν έχω COVID-19?
Ναι. Η στενή επαφή και ο άμεσος αποκλειστικός θηλασμός βοηθάει το μωρό να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να λάβετε σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση για ασφαλή σίτιση του νεογνού σας. Κρατήστε το νεογέννητο δέρμα με δέρμα (skin to skin) και μοιραστείτε το δωμάτιο με το μωρό σας (rooming in). Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από το άγγιγμα του μωρού σας και να διατηρείτε όλες τις επιφάνειες καθαρές, συχνός και καλός αερισμός του χώρου ανα τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται.
9.Έχω COVID-19 και δεν νιώθω τόσο καλά να θηλάσω άμεσα το μωρό μου. Τι μπορώ να κάνω?
Εάν είστε πάρα πολύ αδιάθετη για να θηλάσετε το μωρό σας λόγω του COVID-19 ή άλλων επιπλοκών, θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη για την ασφαλή παροχή του μωρού σας σε μητρικό γάλα με οποιοδήποτε τρόπο είναι δυνατό, διαθέσιμο και αποδεκτό από εσάς. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει για παράδειγμα την άντληση μητρικού γάλακτος με θήλαστρο. Συμβουλευτείτε τη μαία σας.
10. Είμαι έγκυος εργαζόμενη. Μπορώ να συνεχίσω την εργασία μου εν μέσω πανδημίας?
Ναι, ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθούνται οι γενικές οδηγίες υγιεινής και προστασίας όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι εξάσκησης καθήκοντος όπως τηλεφωνικές διαβουλεύσεις ή η μετακίνηση σε διοικητικούς ρόλους.
Οι εγκυμονούσες άνω των 28 εβδομάδων κύησης με κάποιο συνυπαίτιο νόσημα (ΣΔ, υπέρταση, κά) καλό θα ήταν να παραμείνουν στο σπίτι μετά την σύσταση του θεράποντος γιατρού τους. Συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει στις περιπτώσεις οποιασδήποτε παθολογίας μπορεί να εμφανιστεί.
Συνοπτικά, οι γενικές προφυλάξεις στην εποχή του κορωνοιού είναι:
-Αποφύγετε τους ασθενείς που είναι άρρωστοι ή έχουν εκτεθεί στον ιό.
-Καθαρίστε συχνά τα χέρια σας χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.
-Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά επιλεγμένες επιφάνειες καθημερινά.
-Αερίστε συχνά τους χώρους στους οποίους βρίσκεστε.
-Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:
-Εφαρμόστε την κοινωνική απόσταση: που σημαίνει να κρατάτε απόσταση από άλλο άτομο τουλάχιστον 2 μέτρα.
-Ρωτήστε τη μαία ή το γιατρό σας για διαδικτυακές επισκέψεις ή μαθήματα προετοιμασίας γονεικότητας μέσω διαδικτύου (www.vresmaia.gr).
-Καλέστε το νοσοκομείο ή την κλινική που σκοπεύετε να γεννήσετε και ρωτήστε τους για τυχόν περιορισμούς που μπορεί να έχουν στον αριθμό των ατόμων που θα σας υποστηρίξουν (π.χ σύζυγοι, οικογένεια) ή που επιτρέπονται στο δωμάτιο κατά την παραμονή σας μετά τον τοκετό.
-Ενημερώστε τη μαία σας και το γιατρό σας για το πλάνο τοκετού σας και συζητήστε το για τυχούσες προσαρμογές στη υπάρχουσα κατάσταση.
-Εάν εργάζεστε και έχετε ή νομίζετε ότι μπορεί να έχετε COVID-19, καλέστε το νοσοκομείο προτού πάτε, ώστε το προσωπικό να μπορεί να προετοιμάσει και να προστατεύσει σωστά το μωρό σας και άλλους από τη μόλυνση.
-Εάν έχετε ή ίσως έχετε COVID-19, μπορεί να σας συστήσουν να μείνετε σε ξεχωριστό δωμάτιο από το νεογέννητο έως ότου τελειώσει ο κίνδυνος διάδοσης της λοίμωξης. Εάν εσείς και το μωρό σας δεν διαχωρίζεστε, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μολύνσεως του μωρού σας πλένοντας καλά τα χέρια σας και φορώντας μια μάσκα προσώπου πριν από κάθε σίτιση. Εάν διαχωρίζεστε προσωρινά από το νεογέννητο και θέλετε να θηλάσετε, μπορείτε. Συζητήστε με τη μαία σας και το γιατρό σας ώστε να είσαστε προετοιμασμένη για όλα.
– Τέλος και πολύ βασικό: Να προσέχετε τον εαυτό σας! Ζούμε εν μέσω μιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, που δημιουργεί πολλά άγχη, φόβο και ανησυχία σε όλες τις οικογένειες. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας: Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση ή την ακρόαση των ειδήσεων για να μειώσετε το άγχος, κρατήστε επαφή με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν, πείτε στο σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας πώς αισθάνεστε, διαβάστε βιβλία, ακούστε μουσική, κάντε ένα χαλαρωτικό ντους καθημερινά, τρώτε υγιεινά τρόφιμα και κανονικά γεύματα, πίνετε άφθονο νερό και απολαύστε έναν καλό ύπνο.
-Μη ξεχνάτε! Η διατήρηση των σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια μας με έναν εικονικό τρόπο είναι σημαντική. Αποκτήστε πρόσβαση, μοιραστείτε την ιστορία σας και μιλήστε με άλλες εγκυμονούσες ή νέες μητέρες στο διαδίκτυο για να αποκτήστε στήριξη.
Παραπομπές: