Tips-Décor

10 έξυπνα tips για πιο καθαρή κουζίνα χωρίς υπολείμματα και οσμές!

Η κουζίνα είναι το δωμάτιο του σπιτιού που ταλαιπωρείται περισσότερο από οσμές και βρωμιά που δεν καθαρίζεται εύκολα, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσες συσκευές και πόσα σκεύη χρησιμοποιούμε καθημερινά για να ετοιμάσουμε και να απολαύσουμε το φαγητό μας.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Εκτός, λοιπόν, από τα βασικά, για να έχουμε μια αληθινά καθαρή κουζίνα, πρέπει να προσέχουμε και τις λεπτομέρειες, όπως είναι π.χ. το φίλτρο του απορροφητήρα ή ο τρίφτης για τα τυριά. Αυτά τα 10 κόλπα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μερικούς συχνούς πονοκεφάλους της κουζίνας και να την διατηρήσετε πιο καθαρή και πιο μυρωδάτη. Δείτε πως να καθαρίσετε αποτελεσματικά:

Τον φούρνο μικροκυμάτων

Για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων από βρωμιές και οσμές, πάρτε ένα μπολ με νερό, στύψτε μέσα ένα λεμόνι και ρίξτε μαζί και τις φλούδες. Βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων, ανάψτε τον στην πιο δυνατή σκάλα και αφήστε το για 5 λεπτά. Σβήστε τον και αφήστε το μπολ μέσα για 15 λεπτά ακόμη. Ο ατμός θα κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Αμέσως μετά, περάστε τα τοιχώματα με ένα πανάκι και ο φούρνος θα λάμψει και πάλι.

Το φίλτρο του απορροφητήρα (μεταλλικό)

Εάν έχετε φίλτρο υαλοβάμβακα ή ενεργού άνθρακα, απλώς το αλλάζετε κάθε 2-4 μήνες. Εάν, όμως, έχετε μεταλλικό φίλτρο, πρέπει να το καθαρίζετε συχνά – ειδικά, αν τηγανίζετε και συχνά. Για να το καθαρίσετε χρησιμοποιείστε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα μεγάλο βαθύ ταψί με βραστό νερό και μαγειρική σόδα (όση χρειάζεται για να αφρίσει καλά). Βουτήξτε το φίλτρο στην κατσαρόλα για λίγη ώρα από κάθε μεριά ή βυθίστε το μέσα στο ταψί και κρατήστε το κάτω απ’ την επιφάνεια ώσπου τα υπολείμματα να ξεκολλήσουν και να βγουν επάνω. Ξεπλύνετε το καλά και αν χρειαστεί, τρίψτε το επιπλέον με ένα σφουγγάρι και λίγο υγρό πιάτων.

Τον τρίφτη

Ο τρίφτης είναι ένα εργαλείο που μαζεύει εύκολα υπολείμματα ανάμεσα στις μικροσκοπικές του λάμες, ειδικά όταν τρίβουμε κάτι λιπαρό, όπως είναι ένα τυρί. Για να τον καθαρίσετε καλά,δεν έχετε παρά να τρίψετε μισό λεμόνι (όχι τη φλούδα, προφανώς) και να ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Το ταψί (αμέσως μετά το ψήσιμο)

Όταν ψήνουμε στο ταψί ή στη σχάρα (πάνω απ’ το ταψί) μένουν πολλά υπολείμματα που καλό είναι να καθαριστούν πριν στεγνώσουν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αφαιρέσετε αμέσως το φαγητό απ’ οτ ταψί, να ρίξετε επάνω στα υπολείμματα λίγο αλάτι και να ξαναβάλετε το ταψί στον καυτό φούρνο. Μόλις το αλάτι γίνει στάχτη παίρνετε ένα πανάκι, σκουπίζετε και ξεμπερδέψατε.

Τον βραστήρα

Ο βραστήρας είναι μια συσκευή που χρησιμοποιούμε πολύ, αλλά με τον καιρό (και αναλόγως το νερό της περιοχής μας) μαζεύει πολλά άλατα. Κάθε τόσο, για να τον διατηρείτε σε καλή κατάσταση και το νερό σας καθαρό, τον γεμίζετε με ένα διάλυμα νερού με ξύδι (75% – 25%), το αφήνετε να βράσει μια φορά και το αδειάζετε. Κατόπιν, βράζετε μια δόση σκέτο νερό, αδειάζετε, ξεπλένετε το δοχείο του βραστήρα με νερό βρύσης και το αφήνετε λίγα λεπτά ανοιχτό για να στεγνώσει.

Τα κατσαρολικά (συμβατικά)

Όσο πλένουμε τις κατσαρόλες μας για να είναι καθαρές από υπολείμματα τροφών, τόσο χάνουν τη γυαλάδα τους. Για να ξεθαμπώσετε τα σκεύη σας, αρκούν λίγο μηλόξυδο και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ρίξτε το μηλόξυδο μέσα στην κατσαρόλα που θέλετε να συντηρήσετε και τρίψτε όλη την επιφάνεια με το αλουμινόχαρτο. Ξεπλύνετε τη μαυρίλα που βγαίνει με νερό και λίγο υγρό πιάτων και το σκεύος θα λάμπει σαν καινούργιο.

Τα κατσαρολικά (αντικολλητικά)

Τα αντικολλητικά σκεύη δεν λερώνουν εύκολα με υπολείμματα φαγητού, αλλά όποτε συμβεί αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην χαράξουμε την επιφάνεια. Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε ένα αντικολλητικό σκεύος είναι να το γεμίσετε με νερό και μισή κούπα ξύδι και να το αφήσετε στο μάτι να βράσει. Οι βρωμιές θα βγουν στην επιφάνεια από μόνες τους και με ένα ξέπλυμα το σκεύος θα είναι σαν καινούργιο.

Το σφουγγαράκι για τα πιάτα

Το σφουγγαράκι για τα πιάτα μαζεύει αναπόφευκτ αρκετά βακτήρια που δεν μπορούμε να καθαρίσουμε με γυμνό μάτι. Γι’ αυτό, μέχρι να φθαρεί και να το αντικαταστήσετε, μπορείτε να το αποστειρώνετε είτε βάζοντάς το στο πλυντήριο πιάτων είτε τοποθετώντας το για λίγα λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων (σε υψηλή θερμοκρασία) μαζί με ένα ποτήρι νερό.

Τη σχάρα

Όταν χρησιμοποιούμε τη σχάρα του φούρνου, ώστε τα ψητά μας να θυμίζουν… μπάρμπεκιου, εξασφαλίζουμε έναν επιπλέον μπελά, αφού το καθάρισμα της σχάρας δεν είναι και τόσο εύκολο. Για να καθαρίσετε τη σχάρα σας χωρίς κόπο, χρησιμοποιείστε ένα παλιό κόλπο: λαδώστε τη σχάρα, πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε για 10 λεπτά. Κατόπιν, πάρτε μια πατάτα κομμένη στη μέση και, με την εσωτερική μεριά, τρίψτε τη σχάρα και τα λίπη θα φύγουν τελείως.

Τη βρύση

Με τα χρόνια, η βρύση της κουζίνας μαζεύει άλατα και, λόγω του σχήματός της, είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί αποελεσματικά ώστε να γίνει όπως ήταν στην αρχή, λαμπερή και πεντακάθαρη. Ένα κόλπο είναι να γεμίσετε μια σακούλα για φαγητό με διάλυμα ξυδιού και μαγειρικής σόδας, να καλύψετε τη βρύση και να σφίξετε τη σακούλα, ώστε η βρύση να μείνει μέσα στο διάλυμα. Ύστερα από 1 ώρα περίπου, βγάζετε τη σακούλα και περνάτε τη βρύση με ένα πανάκι για να καθαρίσει τελείως.

Διαβάστε επίσης

6 λάθη στη διακόσμηση που κάνουν το σπίτι να φαίνεται μικρότερο

Tips για να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού! – Δείτε βίντεο

10 λάθη που κάνουμε με το πλυντήριο ρούχων!

6 απλά tips για να σας βρει το κρύο του χειμώνα… πανέτοιμους!

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα που φοράμε στο σπίτι;

Μετάβαση στο περιεχόμενο