Εγκυμοσύνη

10 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να λέμε σε μια έγκυο

Η περίοδος την εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά αυαίσθητη για τις γυναίκες, εκτός από ναυτίες, τις λιγούρες, τους πόνους στη μέση και τα πρησμένα πόδια, πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με κάποια αυθόρμητα σχόλια φίλων και γνωστών που πιθανώς δεν καταλαβαίνουν τα μαρτύρια που τραβά ή που –αν είναι ήδη μανούλες- έχουν ξεχάσει πώς είναι.
 
Επειδή οι ορμόνες μιας γυναίκας εκτινάσσονται στα ύψη αυτή την περίοδο, καλό θα είναι να προσέχετε τι θα πείτε την επόμενη φορά που θα συναντήσετε την εγκυμονούσα σύζυγο/ φίλη/ αδελφή/ συνάδελφο…
 
1. «Μπορώ να πιάσω την κοιλιά σου;»
 
Οι περισσότερες- αν όχι όλες- έγκυες έχουν έρθει αντιμέτωπες με την συγκεκριμένη ερώτηση. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η φουσκωμένη κοιλίτσα λειτουργεί όπως ένα αξιοθέατο για τους τουρίστες. Ακόμα και αν η απάντησή της είναι «ναι», πιθανώς το κάνει από ευγένεια και όχι με τη θέλησή της.
 
2.«Ήταν προγραμματισμένο;»
 
Δεν έχει καμία σημασία. Είτε το ευτυχές ζευγάρι προσπαθούσε καιρό να αποκτήσει ένα μωράκι είτε ήταν ένα τυχαίο γεγονός, η ευτυχία και η αγάπη δεν αλλάζουν. Εξάλλου, αν η μέλλουσα μαμά μοιράζεται αυτή την πληροφορία πριν ακόμα γίνει εμφανής η κοιλιά της, σημαίνει ότι θέλει να είστε ένα από τα πρώτα άτομα που θα μάθουν τα ευχάριστα νέα. Μια αγκαλιά και ένα «Συγχαρητήρια!» αρκούν.
 
3. «Διασκέδασε τώρα γιατί μετά το μωρό δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα!»
 
Η φράση αυτή απαγορεύεται να ειπωθεί σε μια έγκυο για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να βγει/ να ξενυχτίσει/ να φάει/ να πιει αλκοόλ μέχρι να γεννήσει. Δεύτερον, γιατί δεν προλαβαίνει να «διασκεδάσει» αφού τα ραντεβού με το γιατρό και οι ετοιμασίες για τον ερχομό του μωρού δεν της αφήνουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Τρίτον γιατί πολύ απλά, αν είναι νέα μαμά, θα τρομάξει!
 
4.«Μ’ έχει πεθάνει η μέση μου απ’ τους πόνους.»
 
Όταν απευθυνόμαστε σε μια έγκυο που για εννιά μήνες δεν μπορεί να σκύψει, να ξαπλώσει, να κάτσει, να δέσει τα κορδόνια της ή να φάει σαν άνθρωπος στο τραπέζι της κουζίνας, θα πρέπει να προσέχουμε πώς εκφραζόμαστε για τα δικά μας σύντομα και λιγότερο επίπονα βάσανα! Ειδική μνεία προς τους συζύγους: Όσα βάρη και να σηκώσετε, αποκλείεται να «τραβήξετε» τον πόνο της εγκύου γυναίκας σας.
 
5. «Εγώ, ευτυχώς είχα πάρει μόνο 5 κιλά στην εγκυμοσύνη μου.»
 
Όταν μια μαμά ξεχνάει τι δεν θα ήθελε να ακούσει η ίδια όταν ήταν έγκυος, ιδού τ’ αποτελέσματα. Είναι πολύ απλό: σε μια έγκυο δεν μιλάς για κιλά, δεν την ρωτάς πόσο έχει παχύνει ούτε της υπενθυμίζεις ότι εσύ πήρες ελάχιστα κιλά στην εγκυμοσύνη σου, παρά μόνο αν στο ζητήσει η ίδια. Ακόμα και τότε, το τακτ είναι απαραίτητο.
 
6. «Πόσο έφαγες;»
 
Μία έγκυος τρώει για δύο άτομα ή –έστω- παραπάνω από μια κανονική μερίδα. Μόνο στην περίπτωση που έχει σαφείς, διατροφικές οδηγίες από τον γιατρό της, οφείλετε να της επιστήσετε την προσοχή. Διαφορετικά, καλύτερα να… μασάτε, παρά να μιλάτε!
 
7. «Έχεις βρει όνομα;»
 
Μπορεί να είναι μια φαινομενικά «αθώα» ερώτηση που όμως δεν χρειάζεται να την ακούσει ακόμα και δεν χρειάζεται να την ακούσει από εσάς. Η γέννηση του παιδιού πρωτεύει και όλα τ’ άλλα ακολουθούν. Εκτός αυτού, όμως, το όνομα του μωρού είναι μια «διαμάχη» που θα έχει με τον πατέρα του και όχι με εσάς.
 
8. «Θα θηλάσεις;»
 
Αν η απάντηση είναι όχι, πιθανώς να ακολουθήσει ένα επικριτικό βλέμμα από το συνομιλητή. Το αν θα θηλάσει ή όχι η μέλλουσα μαμά είναι καθαρά δική της επιλογή. Εξάλλου, μπορεί να μην ξέρει ακόμα την απάντηση γιατί μπορεί να μην τα καταφέρει για ιατρικούς λόγους. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μην επιβαρύνεται ψυχολογικά με περισσότερο άγχος.
 
9. «Στον δικό μου γιατρό έπρεπε να πας! Είναι καλύτερος.»
 
Κάθε γυναίκα επιλέγει τον γιατρό που εμπιστεύεται περισσότερο. Με το να της υποδεικνύουμε ποιος ήταν ο δικός μας γυναικολόγος/ μαιευτήρας και με το να την γεμίζουμε με αμφιβολίες για τον αν ο δικός της γιατρός είναι καλός, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να την προβληματίσουμε.
 
10. «Σκέφτεσαι να κάνεις κι άλλο;»
 
Είναι πολύ νωρίς για να για να το σκεφτεί από τώρα, πόσο μάλλον για να σας απαντήσει. Αυτό που την απασχολεί είναι να φέρει στον κόσμο το μωρό της και να το κρατήσει στην αγκαλιά της. Το αν θα του χαρίσει παρέα για παιχνίδι, θα φανεί στο μέλλον!
]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο