Tips-Décor

10 λάθη που κάνουμε με το πλυντήριο ρούχων!

Οι γιαγιάδες μας ήξεραν πολλά κόλπα για το πλύσιμο των ρούχων. Από την εφεύρεση του πλυντηρίου όμως τη δεκαετία του 1900, η διαδικασία έγινε πολύ πιο γρήγορη και εύκολη. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν λάθη που πολλοί από εμάς συνεχίζουν να κάνουν και καταλήγουν να καταστρέφουν τα ρούχα τους.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα τυπικά λάθη που κάνουμε και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το πλυντήριο ή να καταστρέψουν τα ρούχα μας. Ελέγξτε για να δείτε αν κάνετε κάποια από τα παρακάτω 10 λάθη.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

1. Δεν χρησιμοποιείς αντιβακτηριακό καθαριστικό

Εάν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας ήταν άρρωστο, ένα απλό πλύσιμο ίσως να μην είναι αρκετό. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό αντιβακτηριακό καθαριστικό για να αποτρέψεις τη διάδοση της μόλυνσης.

2. Δεν καθαρίζεις το πλυντήριο

Τα παλιά μοντέλα πλυντηρίων διαθέτουν ένα φίλτρο που πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε κύκλο. Αν είστε πολύ απασχολημένοι, προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Μπορείτε να το βυθίσετε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά για καλύτερα αποτελέσματα. Οι νέες συσκευές ενδέχεται να μην διαθέτουν αυτό το φίλτρο, αλλά έναν κύκλο καθαρισμού που αξίζει να κάνετε κάθε μήνα. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν επίσης τη χρήση ταμπλετών ή υγρών διαλυμάτων για να προστατέψετε το πλυντήριο από τα άλατα.

3. Πλένεις τα ρούχα από τη λάθος πλευρά

Αφού αδειάσεις τις τσέπες πρέπει να τις γυρίσεις προς τα έξω γιατί χρειάζεται κι εκείνες να καθαριστούν. Επίσης, γύρισε προς τα έξω τα ευαίσθητα ρούχα, όπως τα πουλόβερ ή τα βαμβακερά πουκάμισα. Αυτό θα αποτρέψει τη βλάβη του υφάσματος.

4. Γεμίζεις πολύ το πλυντήριο

Ένα πλυντήριο μπορεί να φαίνεται μεγάλο και να έχει αρκετό χώρο για να γεμίσει. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να δώσεις στα ρούχα αρκετό χώρο. Αυτό θα επιτρέψει στα ρούχα σου να πλυθούν και να ξεπλυθούν σωστά.

5. Δεν ξεχωρίζεις τις κάλτσες

Αν βάλεις τις κάλτσες μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα, ίσως δυσκολευτείς αργότερα να τις βρεις. Πλύνε τις κάλτσες μέσα σε ένα ειδικό δίχτυ ώστε να μη χρειαστεί να παίξεις κρυφτούλι ή χρησιμοποίησε μια παλιά μαξιλαροθήκη για τον ίδιο σκοπό.

6. Αγνοείς τις οδηγίες για το στεγνό καθάρισμα

Μερικές φορές το στεγνό καθάρισμα σε μια ετικέτα ουσιαστικά σημαίνει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό λειτουργεί για υφάσματα, όπως λινό ή μετάξι. Ωστόσο, τα σουέντ ή δερμάτινα υφάσματα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα που παρέχεται μόνο από επαγγελματίες. Διαφορετικά, το ρούχο μπορεί να καταστραφεί.

7. Καταστρέφεις το ύφασμα με το λευκαντικό

Ανακάτεψε το λευκαντικό με νερό πριν το προσθέσεις στο πλυντήριο και μην το παρακάνεις. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξεις με τρύπες στα ρούχα, καθώς το λευκαντικό καθιστά το ύφασμα πιο αδύναμο. Επίσης, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των λευκών ρούχων.

8. Δεν ρυθμίζεις την ταχύτητα περιστροφής

Η τελική ταχύτητα περιστροφής επηρεάζει τον τύπο υφάσματος που πλένεις. Η διαδικασία μετράται σε περιστροφές ανά λεπτό. Τα βαμβακερά ρούχα μπορούν να αντέξουν έως και 600 περιστροφές, ενώ οι βαμβακερές πετσέτες και τα σεντόνια μέχρι 1400. Τα λεπτά υφάσματα πρέπει να ρυθμίζονται στις 400 στροφές, ενώ τα τζιν αντέχουν έως και 900. Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες αν δεν θέλεις να τρυπήσεις όλα τα ρούχα σου.

9. Φοράς νέα ρούχα χωρίς να τα πλύνεις

Τα νέα σου ρούχα μπορεί να ξεβάψουν, αλλά δεν θα το ξέρεις πριν από την πρώτη πλύση. Οπότε, βάλε ένα νέο ρούχο στο πλυντήριο μαζί με άλλα παρόμοια πριν τα χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά. Αυτό θα σώσει την υπόλοιπη ντουλάπα σου από μια ανεπιθύμητη αλλαγή χρώματος.

10. Δεν προσέχεις τις μαξιλαροθήκες

Συνήθως τα σεντόνια δεν χρειάζονται πρόπλυση, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί. Απλά διάλεξε ένα κανονικό πρόγραμμα με ζεστό νερό. Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα για τις μαξιλαροθήκες. Τσέκαρε αν έχουν υπολείμματα μακιγιάζ πριν τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο και χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα αφαίρεσης λεκέδων αν χρειαστεί.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο