Οικολογικά Νέα

10 τρόποι για να αλλάξεις κι εσύ το περιβάλλον!

Ζεις με την οικογένεια σου ή μόνη/μονος, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μπορείς να αλλάξες τρόπους και να αποκτήσεις νέες συνήθειες όπου θα συμβάλλουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον

Επομένως, από τη στιγμή που θα ανακυκλώνεις από συνήθεια, τότε θα καταλάβεις ότι έχεις κερδίσει εσύ, η κοινωνία και το περιβάλλον ταυτόχρονα.

1. Ανακύκλωση

Μπλε κάδος σημαίνει ανακύκλωση. Πάλι καλά αυτό έχει εμπεδωθεί από τον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει και ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει κανένας άλλος κάδος κοντά για να πετάξει τον καφέ του. Το σκεπτικό, πάντως, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός κάδος ή έστω μια σακούλα στο σπίτι, στον οποίο πετάγονται μόνο τα μη βρώμικα πράγματα. Δηλαδή, χαρτί, γυαλί και πλαστικό.

Πρόγραμμα ανακύκλωσης με τρεις κάδους σε κάθε σχολείο!

 

2. Μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή

Για ποιο λόγο χρειάζεσαι τη βρύση ανοιχτή όταν πλένεις τα δόντια σου, ας πούμε; 

3. Μη γεμίζεις την μπανιέρα

Τόσο δα αχρείαστο να ξοδεύεις αρκετά λίτρα νερό μόνο και μόνο γιατί στις ταινίες φαίνεται ωραίο.

4. Μην αφήνεις τα φώτα ανοιχτά

Μπαίνεις στην κουζίνα για να πιεις νερό. Ανοίγεις το φως μπαίνοντας. Πίνεις νερό. Βγαίνεις από την κουζίνα αφήνοντας τα φώτα ανοιχτά. Και τζάμπα σε χρεώνει η ΔΕΗ, και τζάμπα καταναλώνεις αχρείαστη ενέργεια η οποία μπορεί να καταναλωθεί αλλού.

5. Αντικατέστησε τους απλούς λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεις πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερα λεφτά. Συγκεκριμένα, καταναλώνουν τέσσερις με πέντε φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν οκτώ έως δεκαπέντε φορές περισσότερο. Ναι, αυτού του είδους οι λάμπες είναι πιο ακριβές αλλά και βγάζουν τα λεφτά τους στην συνέχεια και φροντίζεις για την προστασία του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα.

6. Φύτεψε κάτι στο μπαλκόνι σου Οτιδήποτε!

Από λαχανικό ή κάτι που χρησιμοποιείς στο φαγητό μέχρι ένα πανέμορφο λουλουδάκι. Η αισθητική του μπαλκονιού αλλάζει εντελώς και προσφέρεις μια ανάσα στην ανήμπορη να αναπνεύσει πόλη.

7. Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετάγονται μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Υπάρχουν ειδικά δοχεία σε καταστήματα και σούπερ-μάρκετ στα οποία μπορούμε να πετάμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Αλλά δυστυχώς το ποσοστό των μπαταριών που ανακυκλώνονται είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρό. Για αυτόν τον λόγο, η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών δεν δημιουργεί ούτε στο περιβάλλον αλλά ούτε και σε εμάς κάποιο πρόβλημα.

8. Αξιοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αν ήταν και πιο εκσυγχρονισμένα τα λεωφορεία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μόνο αυτά. Τα καυσαέρια της πόλης τα οποία προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα, εκτός από το ότι προκαλούν την ρύπανση της ατμόσφαιρας, επηρεάζουν αρνητικά και την αισθητική της πόλης αλλά και την υγεία των κατοίκων της.

9. Χρησιμοποίησε λιγότερο χαρτί

Είτε στη δουλειά, είτε στη σχολή, είτε στο σπίτι, προσπάθησε να μην ξοδεύεις χαρτί μόνο και μόνο για να το ξοδεύεις. Ο μέσος εργαζόμενος πετάει 80 κιλά χαρτί το χρόνο. Αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για να κρατάς σημειώσεις ή με τη χρήση και των δυο πλευρών του χαρτιού όταν εκτυπώνεις κάτι το οποίο δεν μπορείς να έχεις αποθηκευμένο μέσα σε μια ηλεκτρονική συσκευή.

10. Πρόσεχε τη λειτουργία των οικιακών και ηλεκτρικών συσκευών

Βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Μην ξεχνάς τις συσκευές σου αναμμένες. Βγάλε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς από την μπρίζα. Για παράδειγμα η τηλεόραση τραβάει ρεύμα ακόμα και όταν η οθόνη δεν είναι ανοιχτή. Για να σβήσει τελείως πρέπει να την κλείσεις από την ίδια τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο. Τέλος, προτίμησε τις συσκευές που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ειδικά όταν πρόκειται για κλιματιστικό και ψυγείο.

Διαβάστε επίσης:

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το περιβάλλον διαμέσου παιδαγωγικών δράσεων στη φύση και τα οφέλη στο ευ ζην τους

Σικελία: Κολοσσιαίο άγαλμα τοποθετείται ξανά μπροστά από αρχαίο ελληνικό ναό

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση της Ευρώπης με τις πιο καθαρές θάλασσες!

4 tips για να υπενθυμίζεται στο παιδί σας να πίνει νερό!

«Χωρίς σκουπίδια»: Ένα οικολογικό παραμύθι για παιδιά από 5 ετών

facebook-fylladio_2-juniorsclub

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο