Είναι γνωστό ότι το μπάνιο είναι από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια του σπιτιού και κυρίως για τα παιδιά και τα μωρά. ‘Ενα μπάνιο κρύβει πολλούς φανερούς αλλά και κρυφούς κινδύνους. Όπως έχουμε άλλωστε αναλύσει και πάλι τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών και από αυτά το 60% συμβαίνουν μέσα στο σπίτι.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Έτσι παρακάτω θα βρείτε έναν δεκάλογο του «Ασφαλούς Μπάνιου» ώστε και το παιδί να έχει τη διάθεση να διασκεδάσει στο μπάνιο και εσείς να είστε ήρεμοι.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε και τι πρέπει να κάνουμε στο μπάνιο:
- Πνιγμός.
Ο πνιγμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος! Ποτέ μην τον ξεχνάτε. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας όταν κάνετε μπάνιο το μωρό είτε μην απαντήσετε είτε πάρτε το μωρό μαζί σας, γιατί ο πνιγμός είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου και δεν χρειάζεται πολύ νερό.
Ποτέ δεν αφήνουμε ένα μικρό παιδί χωρίς επίβλεψη στη μπανιέρα, ούτε για μια στιγμή. Μερικοί ειδικοί λένε ότι όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών έχουν ανάγκη επίβλεψης των ενηλίκων όσο βρίσκονται στην μπανιέρα. Και ανάλογα με το παιδί, ακόμη και το μεγαλύτερο, μπορεί να χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Γι’ αυτό και η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην είναι επικίνδυνη για το παιδί. Μη γεμίζετε την μπανιέρα περισσότερο από τη μέση του παιδιού σας (όταν είναι καθισμένο). Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε λιγότερο από 2 εκατοστά νερού. Καλό λοιπόν θα είναι να συγκεντρώσετε, πριν ξεκινήσετε το μπάνιο του μωρού σας, όλα όσα χρειάζεστε (σαπούνι, πετσέτα, καθαρή πάνα, καθαρά ρούχα, κλπ.) ώστε να τα έχετε δίπλα σας και κρατήστε με το ένα χέρι το μωρό σας, ενώ αυτό είναι μέσα στο νερό. Εάν το κουδούνι ή το τηλέφωνο χτυπήσει και πιστεύετε ότι πρέπει να απαντήσετε, βάλτε το μωρό σας σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.
- Το νερό καίει!!!
Πριν βάλετε το μωρό στη μπανιέρα τσεκάρετε τη θερμοκρασία του νερού βάζοντας ένα παιδικό θερμόμετρο μπάνιου στο νερό. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να τσεκάρετε συνέχεια τη θερμοκρασία του νερού, γιατί μπορεί να αλλάζει όσο το παιδί είναι στην μπανιέρα. Κρατήστε το νερό του μπάνιου σε θερμοκρασία 37 έως 37.5 βαθμούς Κελσίου. Τα παιδιά συνήθως προτιμούν ένα πιο δροσερό μπάνιο από ότι συνήθως οι ενήλικες. Στο μπάνιο θα πρέπει να βάζετε ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου που θα μετράει τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην καεί το παιδί από πολύ ζεστό νερό. Προτιμήστε ένα θερμόμετρο με ακριβή ένδειξη θερμοκρασίας, που είναι συγχρόνως και παιχνιδάκι, ώστε τα παιδιά να παίζουν μαζί του. Είναι ο μόνος τρόπος για να τα προφυλάξετε από πιθανά καψίματα. Μην τοποθετείτε το μωρό σας σε μια μπανιέρα, όταν το νερό ακόμα τρέχει. (Η θερμοκρασία του νερού θα μπορούσε να αλλάξει ή το νερό θα μπορούσε να γίνει πολύ βαθύ.). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζονται μόνο 3 δευτερόλεπτα για ένα παιδί να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού από το νερό που είναι 60 βαθμούς C – η προεπιλεγμένη ρύθμιση για πολλούς θερμοσίφωνες εργοστασιακά.
- Ντουλάπια και Φάρμακα: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
‘Ολα τα ντουλάπια και συρτάρια με τα φάρμακα και τ’ απορρυπαντικά και τα ξυραφιστικά και όλα τ’ άλλα επικίνδυνα για ένα παιδί αντικείμενα πρέπει να κλειδώνονται με ειδικές κλειδαριές. Να θυμάστε πάντα πως 50 ασπιρίνες μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί. Η δηλητηρίαση από κατάποση χλωρίνης ή φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σ’ επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή του παιδιού καταστάσεις. Υπάρχουν πολλά είδη κλειδαριών για ντουλάπια. Ιδανικές είναι οι κλειδαριές μ’ εύκαπτo ιμάντα.
- Βοήθεια Μαμά Κλειδώθηκα!
Το μπάνιο είναι ένα από τα δωμάτια του σπιτιού που συνήθως έχουν από πίσω από την πόρτα ένα κλειδί για να κλειδώνεται η πόρτα όταν χρειάζεται. Αυτό το κλειδί αν πέσει στα χεράκι του παιδιού θα γίνει ένας θαυμαστός κόσμος παιχνιδιού και γι’ αυτό η καλύτερη λύση για να μην κλειδωθεί το παιδί σας μέσα στο μπάνιο, είναι οι ασφάλειες που δεν επιτρέπουν στο παιδί να γυρίσει το κλειδί. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να κλειδωθεί.
Όταν εσείς θέλετε να κλειδώσετε ή να ξεκλειδώσετε την πόρτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε έναν ειδικό μοχλό προς τα μέσα για να μπορέσετε να στρίψετε το κλειδί στην κλειδαριά. ‘Ετσι μπορείτε να έχετε την πόρτα ορθάνοιχτη ή λίγο κλειστή ή όσο ανοικτή εσείς θέλετε.
- Γλιστράει Προσοχή!
Όπως και εμείς έτσι και τα παιδιά κινδυνεύουν από απότομο πέσιμο και κάταγμα όταν γλιστράει ο πυθμένας της μπανιέρας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τοποθετήστε μέσα στη μπανιέρα ένα «χαλί» από καουτσούκ για να είναι λιγότερο ολισθηρό το πάτωμά της και να στραγγίσετε την μπανιέρα αμέσως μετά το μπάνιο του παιδιού σας για να μην προκληθεί άλλο ατύχημα ακόμα και σε τρίτους.
Ιδανικό είναι ένα χαλάκι-πατάκι που θα είναι πολύ μεγάλο, ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια της μπανιέρας και να μην κινδυνεύει το παιδί να γλυστρήσει και που να στεγνώνει γρήγορα. Υπάρχουν μάλιστα στο εμπόριο πατάκια με μαξιλαράκι για τα γόνατά σας. Όσοι γονείς κάνετε μπάνιο τα παιδιά σας στην μπανιέρα και χρειάζεται να γονατίσετε θα το βρείτε ανεκτίμητο!
- Λεκάνη σαν «το σεντούκι με τα μυστικά» που ανοίγει.
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τη λεκάνη της τουαλέτας σαν παιχνίδι. Θα πρέπει να κλειδώνετε πάντα το καπάκι της λεκάνης γιατί η λεκάνη είναι εστία μικροβίων και το νερό της το πιο βρώμικο που υπάρχει μέσα στο σπίτι. Χεράκια που βουτάνε στο νερό της λεκάνης, βουλωμένη λεκάνη από αντικείμενα, χεράκια που πιάνονται στο καπάκι της……όλα λύνονται με μία κλειδαριά λεκάνης. Οι κλειδιαριές αυτές είναι εύκολες στην τοποθέτηση, και κρατάνε κλειστή τη λεκάνη, που ανοίγει μόνο από ενήλικα.
- Βρύσες και «αουτς κοπάνησα το κεφάλι μου».
Οι βρύσες του μπάνιου εγκυμονούν πολλούς κινδύνους τόσο γιατί μπορεί να καεί ένα παιδάκι ακουμπώντας τες όσο και γιατί μπορεί να χτυπήσει το κεφαλάκι του ή ακόμα και ν’ αφήσει να τρέξει το νερό περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην επιτρέπετε στο παιδί σας να αγγίξει τις λαβές της βρύσης. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να τις γυρίσει τώρα, θα δυναμώσει αρκετά για να το κάνει αργότερα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Αναγκαίο είναι συνεπώς να βάλετε ένα κάλυμμα πάνω από το στόμιο της βρύσης για να προστατεύσετε το κεφαλάκι του παιδιού σας από χτυπήματα και γρατζουνιες.
- Συρόμενες γυάλινες πόρτες: Σπάνε προσοχή!!
Αν υπάρχουν συρόμενες ή σταθερές γυάλινες πόρτες ή χωρίσματα στο ντους, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι κατασκευασμένες από γυαλί ασφαλείας ή plexiglass, ή αλλιώς να τοποθετήσετε ειδικό φίλμ προστασίας ώστε σε περίπτωση σπασίματος να μην κινδυνεύει το παιδί.
- Ηλεκτρικές Συσκευές Μακριά!
Είναι προφανές βέβαια ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές (όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά ή το σίδερο ισιώματος κλπ) πρέπει να βρίσκονται μακριά από την μπανιέρα (και ακόμα καλύτερα κλειδωμένα σε ντουλάπι). Η ηλεκτροπληξία είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να μην υπάρχει ούτε καν ως πιθανότητα. Γι’ αυτό μάθετε στο παιδί να μην αγγίζει κάτι που έχει ηλεκτρικό καλώδιο, ενώ είναι στην μπανιέρα και πάνω απ’ όλα απομακρύνετε οποιαδήποτε καλώδια από τα χεράκια του. Επίσης φροντίστε όλες οι πρίζες να είναι καλυμμένες με καπάκια ασφαλείας ώστε το παιδί να μην μπορεί να βάλει οποιαδήποτε συσκευή στην πρίζα.
- Και κάτι για τους γονείς να μη βρέχονται…………και τα παιδιά να μην κλαίνε.
Τελειώνοντας τον δεκάλογο διαλέξαμε και κάτι που θα βοηθήσει τους γονείς να μην κάνουν και αυτοί μπάνιο με τα παιδιά τους…….και να μην γίνονται παπί κάθε φορά που τα κάνουν μπάνιο. Προτείνουμε μία «μαγική πετσέτα» την αυθεντική και πολυβραβευμένη Clevamama™ Splash & Wrap Baby Bath Towel, που δένει γύρω από το λαιμό σας σαν ποδιά, σας ελευθερώνει τα δύο χέρια για να σηκώνετε με ασφάλεια το μωρό σας απ’ το μπάνιο, είναι τόσο μεγάλη ώστε να μπορείτε να τυλίγετε τελείως το παιδί σας και να σκεπάζετε το κεφαλάκι του με τη κουκούλα για να μένει ζεστό και να μην βρέχονται τα ρούχα της μαμάς και του μπαμπά, Είναι μεγάλη, μαλακή και κάνει την ώρα του μπάνιου ευκολότερη.!!!!
Όπως ευκολότερη την κάνει και ένα προστατευτικό για τα ματάκια του παιδιού για να μην μπαίνουν σαπουνάδες και κλαίει. Υπάρχουν προϊόντα που εμποδίζουν τη σαπουνάδα να πάει στα μάτια του παιδιού και έτσι το μπάνιο γίνεται μία ευχάριστη εμπειρία “χωρίς δάκρυα.”
STAY SAFE: 6 κανόνες ασφαλείας όταν κινήστε σε δρόμο και δέχεστε επίθεση