Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

11 λόγοι που τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα για παιχνίδι

Εσείς αφήνετε το παιδί σας να παίζει με το κινητό σας ή το τάμπλετ σας; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δε θα έπρεπε.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και κυριεύσει τη ζωή μας πολλά χρόνια τώρα. Πρέπει να γίνεται χρήση με αυστηρά όρια αυτών των συσκευών για να αποφευχθούν αναπτυξιακές συνέπειες.

child-and-tablet,juniorsclub

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογία βλάπτει τα παιδιά μας, παρόλα αυτά κάποιοι ενήλικες συνεχίζουν να μη βάζουν όρια. Έτσι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε έναν ψηφιακό κόσμο που στερείται σημαντικών παραγόντων για ανάπτυξη, συμπεριφορά και μάθηση.

tablet_kid-4-juniorsclub.gr

1ος Λόγος. Γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου: όταν ένα παιδί είναι μεταξύ 0-2 ετών, ο εγκέφαλος τριπλασιάζεται σε μέγεθος και συνεχίζει τη γρήγορη ανάπτυξή του μέχρι τα 21. Η υπερ-έκθεση στην τεχνολογία έχει δείξει ότι συνδέεται με τις εκτελεστικές λειτουργίες και την έλλειψη προσοχής, γνωστική καθυστέρηση, διαταραχές μάθησης, αυξημένη παρορμητικότητα και χαμηλή ικανότητα αυτοελέγχου.

2ος  Λόγος. Καθυστέρηση στην ανάπτυξη: έχοντας την τεχνολογία στα χέρια τους τα παιδιά δεν κινούνται και αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξή τους. Ένα στα τρία παιδιά ξεκινά το σχολείο με αναπτυξιακή καθυστέρηση, με αρνητικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Η κινητικότητα ενισχύει την ικανότητα της προσοχής και της μάθησης. Όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε ηλικίες κάτω των 12 ετών είναι επιβλαβής.

3ος Λόγος. Κίνδυνος παχυσαρκίας: τα παιδιά που τους επιτρέπονται τέτοιες συσκευές στα δωμάτιά τους αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό λόγω της ακινησίας και της έλλειψης ενδιαφέροντος για άσκηση.

tablet_kid-1-juniorsclub.gr

4ος Λόγος. Έλλειψη ύπνου: έχοντας τέτοιες συσκευές στο δωμάτιό τους, οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν τη χρήση τους. Κάποια παιδιά μπορεί να κοιμούνται αργά το βράδυ για να παίζουν παιχνίδια ή να είναι στο ίντερνετ με αποτέλεσμα να μην κοιμούνται αρκετά και αυτό να επηρεάζει και την απόδοσή τους στο σχολείο.

5ος Λόγος. Ψυχική υγεία: όταν γίνεται κατάχρηση της χρήσης της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη, άγχος, εμμονή, διαταραχή προσοχής και άλλες διαταραχές καθώς και προβληματική συμπεριφορά του παιδιού.

6ος Λόγος. Επιθετικότητα: η οπτική βία μπορεί να προκαλέσει παιδική επιθετικότητα. Όταν μικρά παιδιά εκτίθενται σε σωματική ή σεξουαλική βία όπως στο παιχνίδι «Grand theft auto V», εξοικειώνονται.

tablet_kid-5-juniorsclub.gr

7ος Λόγος. Τεχνολογική άνοια: η ταχύτητα των παιχνιδιών συμβάλει σε διαταραχές προσοχής, και μείωση αυτοσυγκέντρωσης και μνήμης. Οπότε τα παιδιά που δεν μπορούν να προσέχουν, δεν μαθαίνουν.

8ος Λόγος. Εθισμοί: όταν οι γονείς παρέχουν περισσότερη τεχνολογία, χάνουν την επαφή τους με τα παιδιά τους και όταν αυτή η σχέση απουσιάζει σε συνδυασμό με την προσκόλληση στις συσκευές, αυτό προωθεί τον εθισμό σε αυτές.

tablet_kid-2-juniorsclub.gr

9ος Λόγος. Ακτινοβολία: το Μάιο του 2001, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τα κινητά τηλέφωνα στην κατηγορία ρίσκου 2Β (δηλαδή πιθανή καρκινογένεση). Το 2013, ο Δρ. Anthony Miller, συνέστησε να καταταγούν στην 2Α κατηγορία ρίσκου (δηλαδή σχεδόν σίγουρη καρκινογένεση).

10ος Λόγος. Αστάθεια: Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται σε έναν κόσμο τεχνολογίας δεν είναι πλέον σταθερός. Το μέλλον είναι ζοφερό για τα παιδιά που κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας.

11ος Λόγος. Καταπόνηση των ματιών: μειώστε το χρόνο παρακολούθησης στα 30 λεπτά κάθε φορά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο