Θέματα ψυχολογίας

11 σημάδια που δηλώνουν έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης

Όταν η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε ως ο συνδετικός κρίκος σε μια περίεργη διαπίστωση: οι άνθρωποι με μέσο δείκτη νοημοσύνης ξεπέρασαν εκείνους με υψηλό δείκτη νοημοσύνης το 70% του χρόνου. Αυτή η ανωμαλία κατέρριψε την άποψη ότι η υψηλός δείκτης νοημοσύνης ήταν ο μοναδικός δείκτης επιτυχίας.
 
Μετά από δεκάδες έρευνες έχει διαπιστωθεί, ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο παράγοντας που διακρίνει όσους ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Η σύνδεση είναι τόσο ισχυρή που το 90% των κορυφαίων επιδόσεων έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει την διαχείριση της συμπεριφοράς μας, το πως θα κινηθούμε στις κοινωνικές πολυπλοκότητες και το πως θα λάβουμε αποφάσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Παρά την μεγάλη σημασία του δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, λόγω της άυλης φύσης του είναι δύσκολο να ορίσουμε τι είναι αυτό που μας λείπει και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθούμε.
 
Δείτε παρακάτω 11 σημάδια που δείχνουν, ότι έχετε έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης.
 
1.Αγχώνεστε εύκολα
 
Όταν συσσωρεύετε τα συναισθήματά σας μετατρέπονται γρήγορα σε άβολες αισθήσεις έντασης και άγχους. Τα άλυτα συναισθήματα καταπονούν το σώμα και το μυαλό. Οι συναισθηματικές δεξιότητες νοημοσύνης βοηθούν στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων πριν αυτές κλιμακωθούν.
 
2.Δυσκολεύεστε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας
 
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ισορροπούν ανάμεσα στους καλούς τρόπους, την ενσυναίσθηση, την ευγένεια, την επιβολή και την δημιουργία ορίων. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός για την επίλυση συγκρούσεων. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι παραμένουν ισορροπημένοι και δυναμικοί και καθοδηγούν τον εαυτό τους μακριά από αφιλτράριστες συναισθηματικές αντιδράσεις.
 
3.Έχετε περιορισμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο
 
Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να βρουν τις λέξεις για να τα προσδιορίσουν με ακρίβεια. Οι έρευνες δείχνουν, ότι μόνο το 36% των ανθρώπων είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Αυτό είναι προβληματικό, γιατί τα αισθήματα που δεν μπορούμε να ονομάσουμε παρεξηγούνται και μπορεί να οδηγήσουν σε παράλογες επιλογές και αντιπαραγωγικές ενέργειες. Οι άνθρωποι με υψηλό συναισθηματικό δείκτη νοημοσύνης μπορούν να κυριαρχούν στα συναισθήματά τους, επειδή μπορούν να τα αναγνωρίσουν και χρησιμοποιούν εκτεταμένο λεξιλόγιο για να το κάνουν αυτό.
 
4.Κάνετε γρήγορες υποθέσεις και τις υπερασπίζεστε σθεναρά
 
Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης σχηματίζουν γρήγορα άποψη και μετά την υπερασπίζονται σθεναρά, αγνοώντας οποιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη. Συχνά, μάλιστα υποστηρίζουν την άποψή τους μέχρι τελικής πτώσης. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αφήνουν την σκέψη τους να πλοηγηθεί, γιατί ξέρουν ότι οι αρχικές αντιδράσεις επηρεάζονται από συναισθήματα. Δίνουν χρόνο στις σκέψεις τους για να αναπτυχθούν και υπολογίζουν τις συνέπειες των αντεπιχειρημάτων.
 
5.Κρατάτε μνησικακίες
 
Τα αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από μνησικακίες είναι στην πραγματικότητα αντίδραση στο στρες. Και μόνο που σκεφτόμαστε το γεγονός αυτό βάζει στο σώμα μας σε κατάσταση πτήσης ή μάχης, έναν μηχανισμό επιβίωσης που μας αναγκάζει να παλέψουμε ή να τρέξουμε σε περίπτωση κινδύνου. Όταν η απειλή είναι άμεση, η αντίδραση αυτή είναι απαραίτητη για την επιβίωση, αλλά όταν είναι παλιά αυτό το άγχος προκαλεί χάος στο σώμα.
 
6.Δεν ξεχνάτε τα λάθη
 
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αποστασιοποιούνται από τα λάθη τους, αλλά χωρίς να τα ξεχνάνε. Κρατώντας τα λάθη τους σε ασφαλή απόσταση είναι σε θέση να προσαρμοστούν στην μελλοντική επιτυχία. Το να μένετε κολλημένοι στα λάθη σας για πολύ προκαλεί άγχος, ενώ το να τα ξεχνάτε δημιουργεί την πιθανότητα να τα επαναλάβετε.
 
7.Συχνά νιώθετε παρεξηγημένοι
 
Όταν έχετε έλλειψη συναισθηματική νοημοσύνης δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με τους άλλους και αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείτε να παραδώσετε το μήνυμά σας με έναν τρόπο που οι άλλοι μπορούν να καταλάβουν. Ακόμα και με πολύ πρακτική οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν, ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ένα μήνυμα τέλεια.
 
8.Δεν ξέρετε τα ερεθίσματά σας
 
Όλοι έχουν ερεθίσματα- καταστάσεις και ανθρώπους που ενεργοποιούν τα κουμπιά μας και μας κάνουν να δρούμε παρορμητικά. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι μελετούν αυτά τα ερεθίσματα και χρησιμοποιούν αυτή την γνώση για να παρακάμψουν ανθρώπους και καταστάσεις προτού πάρουν το καλύτερο από αυτούς.
 
9.Δεν θυμώνετε
 
Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν σχετίζεται με το να είμαστε καλοί, αλλά με το διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει, ότι ορισμένες φορές πρέπει να δείχνουμε ότι είμαστε αναστατωμένοι ή εκνευρισμένοι.
 
10.Κατηγορείτε τους άλλους για το πως σας κάνουν να αισθάνεστε
 
Τα συναισθήματα έρχονται από μέσα μας. Είναι δελεαστικό να αποδίδουμε το πως αισθανόμαστε στις πράξεις των άλλων, αλλά πρέπει να πάρουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας. Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να τίποτα που δεν θέλετε. Ο αντίθετος τρόπος σκέψης σας κρατά πίσω.
 
11.Προσβάλεστε εύκολα
 
Αν ξέρετε ποιος είστε δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα σας προσβάλει με αυτό που θα πει. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση και είναι ανοιχτόμυαλοι, γεγονός που τους δίνει πολλές αντοχές. Μπορεί να κάνουν αστεία για τον εαυτό τους ή να αφήνουν τους άλλους να κάνουν λένε αστεία για τους ίδιους, επειδή ξέρουν ποια είναι η γραμμή ανάμεσα στο χιούμορ και στον υποβιβασμό.
 
 
 
 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο