Διατροφή Προτεινόμενο

11 συμπτώματα που μαρτυρούν έλλειψη μαγνησίου

Ο οργανισμός μας χρειάζεται να έχει απόθεμα από πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Μάθε πόσο σημαντικό είναι το μαγνήσιο και ενημερώσου εάν έχεις κάποια από τα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι ένα άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μέταλλο, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων και των οργάνων. Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές διεργασίες στο σώμα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το νευρομυϊκό σύστημα, για την καρδιακή λειτουργία και για την υγεία των οστών.

Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου θεωρείται ύψιστης σημασίας για την πνευματική και σωματική ευεξία. Ενώ ιδιαίτερα σπουδαίος είναι ο ρόλος του στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση, την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη. Καθώς προλαμβάνει την εμφάνιση δυσφορίας και προστατεύει από δυσμενείς καταστάσεις.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου

Η ανεπάρκεια μαγνησίου εκδηλώνεται συνήθως με συγκεκριμένα συμπτώματα (π.χ. μυϊκές κράμπες, αδυναμία). Αλλά μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματική. Παρακάτω, γίνεται συνοπτική αναφορά στα βασικότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε περίπτωση έλλειψης μαγνησίου.

1. Αρρυθμίες

Το μαγνήσιο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας και είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού. 

Οι αρρυθμίες, δηλαδή ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα που παρουσιάζονται εξαιτίας της έλλειψής του. Συχνά, συνοδεύονται από έντονο πόνο στο στήθος, ζαλάδες και δύσπνοια, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές για την υγεία επιπλοκές.

2. Μυϊκές κράμπες και μυϊκοί σπασμοί

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται στενά με επιπλοκές του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς ο ρόλος που διαδραματίζει το μαγνήσιο στη φυσιολογική λειτουργία του είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνοδεύεται κατά κύριο λόγο από μούδιασμα, μυϊκές κράμπες και ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε ινομυαλγία. Επίσης, σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας, μπορούν να παρατηρηθούν τρεμούλιασμα και γενικευμένοι σπασμοί σε όλο το σώμα (επιληπτικές κρίσεις).

3. Αδυναμία και αίσθημα κόπωσης

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, έτσι και στην περίπτωση της έλλειψης μαγνησίου μπορούν να παρατηρηθούν αδυναμία και αίσθημα κόπωσης, συνοδευόμενα συχνά από έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρατηρείται μια γενικότερη εξασθένηση του οργανισμού, καθώς στερείται σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

4. Εναλλαγές στη διάθεση και άγχος

Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι τακτικές ψυχολογικές διακυμάνσεις στα άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η κακή διάθεση, ενώ τα άτομα είναι κατά κύριο λόγο νευρικά και αγχωμένα, ακόμη και αν δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν έτσι. Η έντονη νευρικότητα και ευερεθιστότητα συνοδεύεται συχνά και από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το στρες φαίνεται να επικρατεί ένας φαύλος κύκλος, καθώς τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να συμβάλλουν στην πρόκληση άγχους, ενώ το άγχος με τη σειρά του μειώνει περαιτέρω τα αποθέματα του οργανισμού σε μαγνήσιο (π.χ. λόγω υπερβολικής εφίδρωσης και διούρησης).

5. Διαταραχές ύπνου

Πολλά άτομα με έλλειψη μαγνησίου εμφανίζουν συχνά αϋπνία και έχουν γενικότερα διαταραγμένο ύπνο. Από την άλλη πλευρά, έχει φανεί πως η διατήρηση επιθυμητών επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου.

Μάλιστα, η από του στόματος λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων μαγνησίου αποτελεί κατά πολλούς ιδανική επιλογή για τη διαχείριση των σχετιζόμενων με τον ύπνο προβλημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, πολύ ευεργετικός θεωρείται ο συνδυασμός μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

6. Γαστρεντερικές Διαταραχές

Το μαγνήσιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία στο γαστρεντερικό.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει, επίσης, έντονη απώλεια όρεξης για φαγητό. Συμπτώματα που αφορούν τον πεπτικό σωλήνα και παρουσιάζονται αρκετά συχνά όταν κάποιος έχει έλλειψη μαγνησίου, είναι η ναυτία, ο εμετός και η δυσκοιλιότητα.

7. Υπέρταση

Πλήθος πρόσφατων ερευνών επιβεβαιώνει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Το μαγνήσιο θεωρείται ότι συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, ενώ τα ελλιπή επίπεδα συνδράμουν στην εμφάνιση υπέρτασης.

Παρότι η υψηλή πίεση σπανίως οφείλεται αποκλειστικά σε έλλειψη μαγνησίου, η αποκατάσταση των επιπέδων του είναι απαραίτητη για την καλύτερη διαχείριση της παρούσας κατάστασης.

8. Ημικρανία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες συνδέουν το μαγνήσιο με την παθογένεια αλλά και την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Η ημικρανία αποτελεί μία κατάσταση άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, καθώς χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και τρομερή ευερεθιστότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα και όχι μόνο.

Έρευνες έχουν δείξει, πως μεγάλο ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες, έχει χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό. Φαίνεται, μάλιστα, πως η αποκατάσταση των επιπέδων του – μέσω της διατροφής ή/ και διατροφικού συμπληρώματος – μειώνει σημαντικά την ένταση και τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας.

9. Κατάθλιψη

Το μαγνήσιο φαίνεται να συνδέεται στενά με την παθοφυσιολογία αρκετών ψυχολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Στην πλειονότητα των μελετών έχει παρατηρηθεί σημαντική σχέση μεταξύ ανεπαρκών επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό και κατάθλιψης.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα μιας 20ετούς μελέτης έδειξαν πως η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ η αποκατάσταση των επιπέδων του, σε περίπτωση ανεπάρκειας, συμβάλλει θετικά στη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης.

10. Οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για υγιή οστά, ενώ η ανεπάρκειά του σχετίζεται στενά με την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Συγκεκριμένα, όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

11. Υπασβεστιαιμία και υποκαλιαιμία

Τόσο η υπασβεστιαιμία όσο και η υποκαλιαιμία αποτελούν συχνή εκδήλωση της έλλειψης μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία). Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου, αντίστοιχα, δεν μπορούν να διορθωθούν αν δεν αποκατασταθούν πρώτα τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό.

Τροφές με μαγνήσιο

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σημαντικών πηγών μαγνησίου αποτελούν τα εξής: 

Ξηροί καρποί (π.χ. Αμύγδαλα, cashews, καρύδια)
Σπόροι (σουσάμι, σπόροι chia, λιναρόσπορος κ.ά.)
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο)
Όσπρια (π.χ. κόκκινα φασόλια, φασόλια edamame, φακές)
Δημητριακά ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί κ.λπ.)
Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός)
Μαύρη σοκολάτα
Μπανάνες
Πατάτες
Στήθος από κοτόπουλο

πηγη

Ευαισθητοποίηση για την αναδοχή από τα Παιδικά Χωριά SOS – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο