Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΓΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ… ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2023: Το αυγό σταθερός σύμμαχος για υγιεινή διατροφή!
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο
τον κόσμο.
Η διατροφική αξία του αυγού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συνδυασμένα 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, αν και είναι απαραίτητα στοιχεία μίας ισορροπημένης δίαιτας. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.
Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που περισσότερα από τα μισά (56%) παγκοσμίως έχουν έλλειψη σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, τα αυγά ως σταθερό και βασικό κομμάτι της διατροφής τους μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτά τα διατροφικά κενά και να προωθηθεί η υγιής ανάπτυξη τους, καθώς περιέχουν όλα αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά!
Αλλά και για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα αυγά είναι πολύτιμος σύμμαχος για δύναμη και γνωστική ευεξία, καθώς η ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της σαρκοπενίας, των καταγμάτων, της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης και προστασίας.
ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΓΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΓΟΥ
Λεωφ. Μεσογείων 15, 115 26 Αθήνα
τηλ. 210 7499327 – e-mail: info@edoapa.gr
Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα πρώτα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες
συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αναγνώρισή της ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).
Έναν χρόνο μετά την επίσημη αναγνώρισή της, η ΕΔΟΑΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης, με την εγγραφή νέων μελών που θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή του αυγού στην Ελλάδα και θα συμβάλουν στην επίτευξη
των βασιλών καταστατικών στόχων της Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων
είναι:
– η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
– η προσέλκυση νέων παραγωγών,
– η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε
όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
– η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των
ειδών εκτροφής,
– η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη
παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
– η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
– η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την
οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και
διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι για την ΕΔΟΑΠΑ μία ακόμα ευκαιρία
να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά
οφέλη του αυγού, τονίζοντας ότι το αυγό είναι ο σταθερός σύμμαχος μας για
υγιεινή διατροφή!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΟΑΠΑ
Η ΕΔΟΑΠΑ είναι η επίσημα αναγνωρισμένη από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για το αυγό στην Ελλάδα
(Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06-10-2022), μέσω
της οποίας αντιπροσωπεύεται ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της
ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΓΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΓΟΥ
Λεωφ. Μεσογείων 15, 115 26 Αθήνα
τηλ. 210 7499327 – e-mail: info@edoapa.gr
μεταποίησης και ο τομέας της εμπορίας αυγού ή άλλων προϊόντων που σχετίζονται άμεσα με
την παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, τυποποίηση και διανομή του εν λόγω προϊόντος.
Με την νομιμοποίηση που της δίνει το ισχύον, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις
διεπαγγελματικές οργανώσεις, η ΕΔΟΑΠΑ είναι ο επίσημος συνομιλητής και συνεργάτης του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των
προβλημάτων όσο και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του κλάδου
του αυγού, ώστε να ανταποκριθεί στα διεθνή κελεύσματα για σύγχρονη και ανταγωνιστική
διεθνώς παραγωγή και μεταποίηση.
Μάθετε περισσότερα στο https://edoapa.gr