Παιδί και Ασφάλεια

16 συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στην κουζίνα

1. Χρήση παιδικών καρεκλών και σωστή τοποθέτησή τους:

Ένα παιδικό καρεκλάκι με καλούς ιμάντες είναι η τέλεια διάταξη καθισμάτων για τα παιδιά στην κουζίνα, που περιορίζει τις κινήσεις τους. Τοποθετήστε την καρέκλα σε ένα μέρος μακριά από τον χώρο εργασίας και βλέποντας τους γονείς, βοηθήστε τους να δίνουν συνεχή προσοχή στις ενέργειες των παιδιών. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διακόπτες κοντά στο κάθισμα.

2. Παίζοντας με παιχνίδια κουζίνας:

Δώστε στα παιδιά το σετ των παιχνιδιών κουζίνας τους για να παίξουν, κάνοντάς τα να νιώθουν ότι συμμετέχουν με τους γονείς τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε μαζί τους μαζεύοντας λαχανικά ή σκεύη από την κουζίνα και ζητώντας από τα παιδιά να μιμηθούν τις ενέργειές σας χρησιμοποιώντας το σετ παιχνιδιών τους. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά να μυηθούν σταδιακά στις δουλειές της κουζίνας προτού αρχίσουν να χειρίζονται οποιοδήποτε εργαλείο.

3. Κλείδωμα της κουζίνας:

Όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι προτιμότερο να κρατάτε την κουζίνα κλειδωμένη μετά τη χρήση. Αυτό θα αποτρέψει τα παιδιά από το να μπουν στην κουζίνα μόνα τους, ειδικά όταν απουσιάζεις. Επίσης, για να ηρεμήσει η περιέργεια των παιδιών, θα πρέπει να μπαίνουν στην κουζίνα όταν οι γονείς ετοιμάζουν φαγητό.

4. Ανάθεση απλών δουλειών:

Αρχικά, αναθέστε απλές δουλειές της κουζίνας, όπως το να περάσετε μικρές κατσαρόλες ή κουτάλια στους γονείς. Αφήστε τα παιδιά να σταθούν κοντά και να παρατηρήσουν πώς γίνονται τα πράγματα. Μπορούν να ανακατευτούν ανάμεσα στο μαγείρεμα υπό την επίβλεψη ενηλίκου και να σας βοηθήσουν να ζυμώσετε τη ζύμη.

5. Διαχείριση ηλεκτρονικών συσκευών:

Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένες από την πρίζα και τα ηλεκτρικά τους καλώδια πρέπει να είναι κρυμμένα πίσω τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αδιάβροχο την κουζίνα καθιστώντας την ανθεκτική στη διαρροή, ανθεκτική στην υγρασία και στεγνή. Πολλές φορές, σε κουζίνες με υγρασία ή με διαρροές, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία. Η λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκου. Συνεχίστε να υπενθυμίζετε στα παιδιά να απενεργοποιούν όλες τις συσκευές κουζίνας που έχουν χρησιμοποιήσει.

6. Διαχείριση εύθραυστων και ζεστών μαγειρικών σκευών:
Όλα τα εύθραυστα σερβίτσια και οι ζεστές κατσαρόλες με φαγητό πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά για την αποφυγή τραυματισμών και εγκαυμάτων. Οι ζεστές κατσαρόλες που περιέχουν ζεστό φαγητό πρέπει να φυλάσσονται μακριά στην επιφάνεια μαγειρέματος, καθώς τα παιδιά μπορεί να αγγίξουν αυτές τις ζεστές κατσαρόλες και να κάψουν τα χέρια τους.

7. Φορώντας κατάλληλα ρούχα:

Κάντε τα παιδιά να φορούν μικρά, τακτοποιημένα ρούχα πριν μπουν στην κουζίνα. Τα φαρδιά ρούχα ή τα φουσκωμένα ρούχα είναι πιο πιθανό να μπερδευτούν και τα παιδιά μπορεί να πέσουν και να πληγωθούν. Προτιμήστε τα αμάνικα ρούχα σε σχέση με τα φαρδιά ρούχα ή τα γεμάτα μανίκια, καθώς τα τελευταία μπορεί να πάρουν φωτιά. Βάλτε τα παιδιά να φορούν ποδιές για να μην χυθούν στα ρούχα. Τα φαρδιά ρούχα μπορεί να παγιδευτούν σε συρτάρια ή gadget ή να βουτήξουν στα τρόφιμα.

8. Επίβλεψη και αυστηρή προειδοποίηση των παιδιών:

Απαιτείται αυστηρή επίβλεψη για τα παιδιά καθώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει πλήρη υπακοή από αυτά. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά δραστήρια και περίεργα για τα πάντα γύρω τους. Επομένως, θα πρέπει να προειδοποιούνται σωστά να μην μπαίνουν μόνοι τους στην κουζίνα, ούτε καν να ετοιμάσουν κάτι για να εκπλήξουν τους μεγαλύτερους. Όταν τα παιδιά συνηθίζουν να κάνουν τακτικά τις δουλειές της κουζίνας, θα πρέπει να τους υπενθυμίζονται οι καθορισμένοι κανόνες.

9. Φορώντας παπούτσια και παντόφλες:

Τα παιδιά πρέπει να φορούν άνετα παπούτσια ή παντόφλες στην κουζίνα, που θα τα προστατεύουν από πιθανά εγκαύματα ή πληγές. Επίσης, οι πλαστικές παντόφλες θα προστατεύουν τα παιδιά από πιθανούς κραδασμούς ρεύματος ενώ ανάβουν/απενεργοποιούν τυχόν ηλεκτρονικές συσκευές ή πίνακες στην κουζίνα.

10. Καθαρισμός και άλλα μέτρα ασφαλείας:

Εάν χυθεί κάτι στην κουζίνα, θα πρέπει να καθαριστεί αμέσως, καθώς τα παιδιά μπορεί να γλιστρήσουν από πάνω. Για την κάλυψη των πόμολων της κουζίνας πρέπει να χρησιμοποιούνται κλειδαριές ασφαλείας. Τα παιδιά μπορεί να φορούν τα πόμολα όταν κάποιος δεν είναι κοντά, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Όλα τα υγρά πλυσίματος πιάτων, τζελ, καθαριστικά πάγκων κουζίνας, καθαριστικά δαπέδου κουζίνας, σπρέι κουνουπιών ή κατσαρίδων θα πρέπει να φυλάσσονται σε θήκη που κλειδώνει. Αυτά τα αντικείμενα θα πρέπει να είναι απρόσιτα για τα παιδιά καθώς μπορεί να καταπιούν ή να γλείψουν αυτά τα αντικείμενα.

11. Ξεκινώντας εύκολα:

Αρχικά, στα παιδιά πρέπει να δίνονται αμβλεία μαχαίρια. Όταν πιάσουν σταθερά αυτά τα μαχαίρια, θα πρέπει σταδιακά να εισαχθούν σε πιο αιχμηρά και να διδαχθούν εύκολες μεθόδους κοπής. Στην αρχή, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να κρατούν δοχεία φαγητού που είναι σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, για να τα βοηθήσουν να πιάσουν σταθερά και να συνηθίσουν να σηκώνουν το βάρος του δοχείου φαγητού. Σταδιακά θα πρέπει να τους επιτρέπεται να κρατούν μικρά καυτά γλαστράκια μόνο ενώ φορούν γάντια. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να χειρίζονται ωμό κρέας ή μη λαχανικά χωριστά.

12. Δημιουργία λίστας ελέγχου:

Τα παιδιά πρέπει να έχουν μια πλήρη λίστα ελέγχου με πράγματα που πρέπει να κάνουν πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε δουλειές της κουζίνας και μετά την ολοκλήρωση της εργασίας. Η λίστα ελέγχου μπορεί να περιλαμβάνει τη διδασκαλία των παιδιών να μαζεύουν όλα τα απαραίτητα συστατικά πριν ετοιμάσουν ένα πιάτο για να αποφευχθεί το χάος και να αποφευχθούν μικροατυχήματα στην κουζίνα.

13. Εκπαίδευση παιδιών για έκτακτες ανάγκες:

Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να μυρίζουν τη διαρροή αερίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να τους πούμε αυστηρά να μην ανοίγουν το διακόπτη φώτων. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εκπαιδευτούν να τρέχουν έξω από την κουζίνα και να ενημερώσουν αμέσως έναν ενήλικα. Να έχετε πάντα έτοιμο ένα κουτί πρώτων βοηθειών στην κουζίνα για οποιαδήποτε άμεση ιατρική φροντίδα. Πρέπει να παρέχεται στα παιδιά ένα μαντήλι για να σκουπίζουν τα χέρια τακτικά για να γνωρίζουν τυχόν τραυματισμό.

14. Πλύσιμο χεριών και πρώτες βοήθειες:

Τα παιδιά πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια και τα λαχανικά τους πριν αγγίξουν οτιδήποτε στην κουζίνα και κόψουν ή κόψουν δραστηριότητες. Μικρά κοψίματα και εγκαύματα είναι αναπόφευκτο μέρος της κουζίνας.

15. Αερισμός της κουζίνας:
Η κουζίνα πρέπει να αερίζεται καλά για καθαρό αέρα, καθαρή και σε κατάλληλη θερμοκρασία ευνοϊκή για το παιδί. Για το σκοπό αυτό, οι ανεμιστήρες εξάτμισης παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουζίνα

16. Άλλα προληπτικά μέτρα:

Μερικά άλλα μέτρα που μπορούν να ακολουθηθούν για τη δημιουργία μιας κουζίνας χωρίς κινδύνους είναι τα ακόλουθα.

Ο πυροσβεστήρας είναι η απόλυτη ανάγκη μιας κουζίνας.
Οι αριθμοί τηλεφώνου της πυροσβεστικής, του κοντινού αστυνομικού τμήματος και του νοσοκομείου πρέπει να αναγράφονται με έντονους χαρακτήρες στον εξωτερικό τοίχο της κουζίνας.
Τόσο οι μεγαλύτεροι όσο και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς.
Τα σπίτια πρέπει να είναι σωστά γειωμένα για όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα.
Πρέπει να γίνεται σωστή μόνωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για την αποφυγή κραδασμών και εγκαυμάτων.
Για επαρκή ορατότητα, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός στην κουζίνα.

Οι γονείς μπορούν να περάσουν την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους όταν τα παιδιά είναι στην κουζίνα. Ωστόσο, μην κρατάτε τα παιδιά μακριά από το να μάθουν νέα πράγματα αναφέροντας τον κίνδυνο, αλλά διδάξτε τους τη σωστή χρήση και τις τεχνικές εργασίας τους για να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητές τους. Η συνεχής επίβλεψη βοηθά στην αποφυγή τυχόν δυσάρεστων συμβάντων στην κουζίνα.

*Mη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πως να ενδυναμώσετε την κριτική σκέψη των παιδιών σας με 4 απλούς τρόπους

6 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε ένα ξέσπασμα του παιδιού

Μετάβαση στο περιεχόμενο