Μια ανάσα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ψηφίζουμε για Δήμαρχο και Περιφερειάρχη) και τις ευρωεκλογές με πρωταγωνιστές φέτος τους μικρότερους ψηφοφόρους, ετών 17.
Το juniorsclub.gr επικοινώνησε με παιδιά (κορίτσια και αγόρια) 17 και 18 ετών όπου για πρώτη φορά φέτος θα λάβουν σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με την πόλη που ζουνε, την περιφέρεια αλλά και τη χώρα στην Ευρώπη.
20 διαφορετικές προσωπικόητες από διάφορετικές περιοχές της Ελλάδας, μας μιλούν για τις εκλογές και τις επιλογές τους.
1.Αγγελική Μ. 17 ετών (Β’ Λυκείου ΓΕΛ) από Θεσσαλονίκη
Η πόλη έχει φανερά προβλήματα και τα νοσοκομεία μας είναι σε κακή κατάσταση. Αυτό όμως που ταλαιπωρεί εμένα ως μαθήτρια και πολίτης αυτής της πόλης είναι οι συγκοινωνίες, ιδίως αν μένεις στην Χαλκιδόνα ή Λαγκαδά… Άστα, δράμα λέμε. Έχουμε σχολεία με προβλήματα στέγης και η πόλη είναι φανερά βρώμικη. Καθόλου πράσινο. Σπασμένα πεζοδρόμια (προχθές ο φίλος μου, έσπασε το χέρι του επειδή παραπάτησε σε ένα σπασμένο πεζοδρόμιο) Σοβαρά, θα ήθελα να δω την πόλη μου αλλιώς… έχω σκεφτεί να ψηφίσω κάτι άλλο, εκτός από τις επιλογές της οικογένειας μου. Σίγουρα όμως θέλουμε μια αλλαγή.
2.Μανώλης Κ. 18 ετών (Γ’ Λυκείου ΕΠΑΛ) από Περιστέρι – Αττική
Καλά μια ζωή θυμάμαι τα προβλήματα των σχολείων μας. Έχουμε σχολεία με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Εγώ όμως θα πω για το Περιστέρι ότι έχει σοβαρά προβλήματα καθαριότητας, οργάνωσης, μπάζα, σκουπίδια σε οικόπεδα όπου δημιουργούν δυσάρεστες εικόνες και μολύνσεις από τα κουνούπια. Δε ξέρω αν μπορώ να ψηφίσω και να εμπιστευτώ κάποιον αλλά θα το σκεφτώ μέχρι τη τελευταία στιγμή.
3.Καλλιόπη Ν. 17 ετών (Γ’ Λυκείου ΓΕΛ) από Βύρωνα- Αττική
Εγώ έχω δει την αδιαφορία από κοντά με το Λύκειο Καρέα, όπου οι τοίχοι έχουν τεράστιες ρωγμές και δεν τρέχει τίποτα για το δήμο. Εγώ ΚΚΕ δεν είμαι αλλά έχω φρικάρει ρε, με τους άλλους. Δεν τους νοιάζει αν πάθουμε κάτι; Τώρα για το τι θα ψηφίσω;;; Μάλλον μια άλλη επιλογή.
4.Μαρία – Τσαμπίκα Κ. 18 ετών (ΤΕΕ Λύκειο) από Σύμη – Δωδεκάνησα
Είναι ένα μικρό νησί κι όμως έχουμε πολλά προβλήματα. Έχουμε ένα χώρο όπου ήταν γήπεδο μπάσκετ για όλους και παίζαμε εκεί. Ο δήμος αποφάσισε να το αλλάξει. Να το κάνει τέννις για να κάνει χαρούμενους κάποιους δημότες όπου ζουν 2-3 μήνες το καλοκαίρι στο νησί. Εμένα με θλίβει να έχω μόνο ένα μέρος να πάω με τα παιδιά και να μη νοιάζεται ο δήμαρχος για το τι θα γίνει με εμάς τα παιδιά. Επίσης, το θέμα με το νερό είναι τραγικό. Θέλει να δείχνει το φιλόξενο πρόσωπο του ο Δήμαρχος, στους ξένους και στα κότερα όπου για εκείνους υπάρχει νερό κι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουμε. Θέμα με τους βόθρους, κάποιοο πετάνε τα βοθρολυμματα στη θάλασσα. Αισχρό. Πρέπει να έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο γιατί εδώ έχουμε θέμα με τα μεταφορικά μέσα, καλά μη σκεφτείς ταξί το βράδυ… ποδαράτο καλύτερα. αα, μην πάθει κάποιος κάτι γιατί εδώ γιατροί δεν υπάρχουν. Οπότε καταλαβαίνεις εσύ που το διαβάζεις που ζω… Πίσω από τον κόσμο. Θα ψηφίσω, ναι. Απλώς στενοχωριέμαι γιατί δεν έχουμε κάποιον ικανό να μπει μπροστά και να πώ ναι, αξίζει.
5. Αναστασία Π. 17,5 ετών (Β Λυκείου ΓΕΛ) από Πάτρα.
Όχι άλλο κάρβουνο. Δεν αντέχω την πόλη μου. Είναι βρώμικη, γεμάτη ζούγκλες και κινδύνους. Δεν μπορώ τις μουτζούρες σε όλα τα κτήρια της πόλης. Δεν μπορώ άλλο την αναρχία. Ναι, θέλω να αλλάξει αυτή η πόλη, Έχουμε θάλασσα μέσα στα πόδια μας και βρωμάει. Λιμάνι που διώχνει κόσμο αντί να υποδέχεται και επιχειρήσεις που κλείνουν. Εμείς έχουμε καρναβάλι και το θάβουμε. Τέρμα αυτή η κατάσταση. Θα ψηφίσω ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική σκηνή, χωρίς κόμματα και με σκοπό να αλλάξει η Πάτρα.
6.Νίκος Μ. 17 ετών (Β Λυκείου ΓΕΛ) από Αθήνα.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να αλλάξει είναι η βρωμιά στην Ομόνοια. Τόσο έγκλημα μαζί, δεν πάει άλλο. Φοβάσαι να περάσεις μετά τις 9 το βράδυ μη σου την πέσουν. Θέλω να είναι καθαρή πόλη. Ψηφίζω για να φύγει η μπόχα.
7.Μιχάλης Λ. 18 ετών (Γ’ Λυκείου ΕΠΑΛ) από Ιεράπετρα – Κρήτη
Επαέ θα μας γίνει. Ήντα να σας πω για την πόλη τούτη. Είναι πολλά τα προβλήματα και πιο πολλά αυτά που μας βαραίνουν. Έχει μείνει ξωπίσω η πόλη. Δρόμοι έχουν θέματα πολλά, ο δρόμος από Επάνω Χωριό έως τη Θρυπτή είναι κλειστός λόγω κατολισθήσεων. Τα σχολεία είναι του παππού μου ιστορία. Να δούμε τώρα, με τη ψήφο μου, να σταυρώσω κάποιον αμέ. Να δω μια πόλη όμορφη.
8. Αποστόλης Π. 17 ετών (Β Λυκείου ΓΕΛ) από Αίγιο.
Έχουμε ορισμένα προβλήτα με τα σχολεία. Το θέμα με τα σκουπίδια που μας πνίγει κάθε φορά που βρέχει. Δε ξέρω τι άλλο να σας πω. Να δω ποιον θα ψηφίσω τώρα. Θα δωτήσω τον πατέρα μου.
Θες να μας πεις την άποψη σου για την πόλη σου;;;
Στείλε στο info@juniorsclub.gr
Οι εκλογές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, των διατάξεων του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») και τη θέση σε ισχύ του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.
Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
Το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζει ακόμα την επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.
Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών.
Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.
Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.
Προβλέπεται, επίσης, η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ λαμβάνεται, για πρώτη φορά, υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.