Θέματα υγείας

23χρονη έχασε τη ζωή της από υπερφαγία λόγω σπάνιας νόσου

Τραγικό τέλος είχε η 23χρονη Κίρστι Ντέρι από τη Βρετανία, όταν οι υπάλληλοι στη μονάδα υποβοηθούμενης διαβίωσης όπου διέμενε, αφαίρεσαν τα απαραίτητα λουκέτα από τα ντουλάπια και το ψυγείο, με αποτέλεσμα η κοπέλα να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε φαγητό.

Ο θάνατός της προήλθε από πνευμονικό οίδημα και η ιατροδικαστική έκθεση υπογραμμίζει την παράμετρο της αμέλειας από πλευράς του προσωπικού.

Η νεαρή έπασχε από το σύνδρομο Πράντερ-Γουίλι (Prader-Willi), μια σπάνια γενετική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από νοητική υστέρηση και ακόρεστη πείνα. Η νόσος εμφανίζεται σε 1 ανά 10.000-30.000 άτομα περίπου. Συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου είναι οι μαθησιακές δυσκολίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς, οι διαταραχές του ύπνου και η υπογονιμότητα.

Η διάγνωση προέκυψε όταν η Κίρστι ήταν δύο ετών. Σύμφωνα με τη μητέρα της, η ασθένεια έκανε την Κίρστι να πεινά συνεχώς και να προσπαθεί να φάει οτιδήποτε έβρισκε μπροστά της. Λόγω αυτού, η κοπέλα ήταν υπέρβαρη και επίσης έπασχε από διαβήτη. Σε ηλικία 23 ετών, η Κίρστι μεταφέρθηκε σε μονάδα υποβοηθούμενης διαβίωσης, καθώς η ίδια είχε εκφράσει την επιθυμία να ζει πιο ανεξάρτητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο