Εγκυμοσύνη / Γέννα

3 προβλήματα στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη και πώς αντιμετωπίζονται

Κατά την εγκυμοσύνη, το γυναικείο δέρμα περνά από σαράντα κύματα, αφού ταλαιπωρείται από διάφορους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες και παρουσιάζει μεταβολές που, κάποιες φορές, μπορεί ν’ αποδειχθούν ακόμη και μόνιμες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προσέχουμε το σώμα και το δέρμα μας, ενεργώντας προληπτικά και προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες αντιμετώπισης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πανάδες

Οι πανάδες (ή μέλασμα) είναι δερματικές δυσχρωμίες που εμφανίζονται κατά τόπους στο δέρμα της εγκύου, το οποίο γίνεται πιο σκουρόχρωμο σε ορισμένα σημεία. Παρατηρούνται κυρίως στην περιοχή του προσώπου – στο μέτωπο, τα μάγουλα και τα σημεία πάνω απ’ τα χείλη, γύρω απ’ τη μύτη ή κατά μήκος του σαγονιού και οφείλονται στην ραγδαία αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Οι πανάδες της εγκυμοσύνης υποχωρούν συνήθως λίγους μήνες μετά τον τοκετό και το δέρμα ανακτά – τις περισσότερες φορές – την προηγούμενη χροιά του. Κατά την εγκυμοσύνη, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την εμφάνισή τους είναι να προστατευόμαστε απ’ τον ήλιο, όχι μόνο με το κατάλληλο αντηλιακό, αλλά και με σωστή κάλυψη και περιορισμένη έκθεση.

Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι ουλές (ή ραβδώσεις) οι οποίες εμφανίζονται σταδιακά στο δέρμα της εγκύου από τον 5ο μήνα και μετά – κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και πιθανώς στους γλουτούς, τους μηρούς και το στήθος.

Ο κύριος λόγος για την εμφάνισή τους είναι η απότομη αύξηση της επιφάνειας του δέρματος και η έντονη διάτασή του. Καθώς το μέγεθος του σώματος αυξάνεται γρηγορότερα από το δέρμα που το καλύπτει, το δέρμα σκίζεται και κατά την επούλωση εμφανίζεται μια ουλή. Αυτές οι ουλές εμφανίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας με τη μορφή ραγάδων. Μετά τον τοκετό, το δέρμα σταδιακά αποκαθίσταται, αλλά τα σημάδια που αφήνουν οι ραγάδες δεν εξαφανίζονται ποτέ εντελώς. Το σημαντικότερο, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε είναι να τις προλάβουμε!

Καταρχάς, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ώστε να λαμβάνουμε σταθερά τις απαραίτητες βιταμίνες για την υγεία του δέρματος, αλλά και να ελέγχουμε το βάρος μας. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες κρέμες που ενυδατώνουν και θρέφουν το δέρμα χαρίζοντάς του την υγρασία και την ελαστικότητα που χρειάζεται για ν’ ανταπεξέλθει.  

Ακμή

Η ακμή είναι μια πάθηση που δεν ταλαιπωρεί το δέρμα μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, επιστρέφει δυναμικά και στην εγκυμοσύνη, στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο κυρίως. Αιτία είναι, φυσικά, η αυξημένη έκκριση ορμονών – και συγκεκριμένα των ανδρογόνων – η οποία οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα λιπαρότητας στο δέρμα, αύξηση στην παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες και φραγμένους πόρους.

Η ακμή υποχωρεί μόλις οι ορμόνες επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Κατά την εγκυμοσύνη, δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αγωγές ή σκευάσματα, αφού μπορεί να περιέχουν συστατικά βλαβερά για το έμβρυο. Το καλύτερο είναι να πλένουμε με μέτρο το πρόσωπό μας – ώστε να μην παράγεται περισσότερο σμήγμα – με ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς έλαια ή οινόπνευμα και να σκουπιζόμαστε απαλά με καθαρή πετσέτα. Επίσης, όπως και στην εφηβεία, να μην πειράζουμε τα σπυράκια μας για να μη μολυνθούν περαιτέρω ή αφήσουν μόνιμα σημάδια.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο