Όλοι το ξέρουμε, η απόρριψη πονάει. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον απορρίπτουν και όσοι έχουν βιώσει τη γεύση της, θα κάνουν το παν για να την αποφύγουν.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Relate and Eharmony, το 60% των ανδρών παραδέχεται ότι νιώθει ανασφάλεια στις αλληλεπιδράσεις με το άλλο φύλο και, σχεδόν ένας στους πέντε παραδέχεται ότι η ανασφάλειά του αυτή προέρχεται από προηγούμενες εμπειρίες. Δηλαδή «όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».
Για τους άνδρες, ο φόβος της απόρριψης μπορεί να κατευθύνει κάθε τους πράξη και απόφαση στην ερωτική ζωή. Οι απορρέουσες, συχνά ασυνείδητες, συμπεριφορές είναι ικανές να καταστρέψουν τις καλές σχέσεις τους, τις φιλίες, ακόμη και ευκαιρίες ανάπτυξης και καριέρας.
Ποιες είναι οι συμπεριφορές αυτές;
1. Αναζητούν επιβεβαίωση
Όλοι έχουμε ανάγκη μία κουβέντα ενθάρρυνσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που φοβούνται βαθιά την απόρριψη, μπορεί ν’ αναζητούν διαρκώς επιβεβαίωση, φτάνοντας στο άλλο άκρο.
Η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Nancy L. Johnston, έχει πει ότι «οι ανασφάλειες σχετικά με την αξία μας, μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας εγκαταλείψει».
Ως αποτέλεσμα, είμαστε σε επαγρύπνηση και ερμηνεύουμε κάθε σημάδι ως το τέλος της σχέσης μας». Ένας άντρας που φοβάται την απόρριψη, στη σχέση του αναρωτιέται συχνά «μ’ αγαπάς», ή «είσαι σίγουρα ευτυχισμένη μαζί μου;», ή «έχεις τίποτα;».
Στην εργασία του, ο φόβος αυτός εκφράζεται μέσα από τη διαρκή αναζήτηση σχολιασμού της απόδοσής του, την υπερανάλυση της κάθε συζήτησης με συναδέλφους, ή με την ανάγκη για διαρκείς επιβεβαιώσεις σχετικά με τη συνεισφορά και την αξία του.
Οι άνθρωποι που φοβούνται την απόρριψη, μπαίνουν σ’ έναν φαύλο κύκλο διαρκούς αναζήτησης επιβεβαίωσης σε κάθε τους σχέση. Δεν είναι απλώς η ανάγκη τους να νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι, ότι τους αγαπούν ή τους εκτιμούν. Περισσότερο, είναι η πάλη τους με τις δικές τους αμφιβολίες.
Όμως, όση επιβεβαίωση και αν λάβουν, δεν αρκεί για να ηρεμήσει την μόνιμη φοβία τους ότι δεν είναι αρκετοί.
Αναζητώντας διαρκώς την επιβεβαίωση, είναι σαν να κυνηγούν την ουρά τους, τρέχουν συνεχώς χωρίς να φτάνουν πουθενά. Μπορεί μία επιβεβαίωση της αγάπης ή της στοργής να τους παρηγορά προσωρινά, πριν βυθιστούν πάλι στα βασανιστήρια της αυτό-αμφισβήτησης και των ανασφαλειών τους.
H Δρ. Susan Krauss Whitbourn, έχει πει ότι «η υπερβολική ευαισθησία στην απόρριψη μπορεί να καταλήξει να γίνει αυτό-εκπληρούμενη προφητεία».
2. Συμφωνούν διαρκώς με τους άλλους
Όλοι έχουμε έναν φίλο που συμφωνεί πάντα με ό,τι του λέμε. Συμφωνούν με όλα, με το μαγαζί που επιλέγετε να βγείτε, με τον τρόπο διασκέδασης, την ταινία που θα δείτε, δεν φέρνουν ποτέ αντίρρηση, ακόμη και αν δεν τρελαίνονται με την επιλογή.
Όσο σημαντικό προτέρημα και αν είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, υπάρχει και ένα όριο. Αυτή η ανάγκη να ικανοποιείς του άλλους διαρκώς, μπορεί να προέρχεται από τον φόβο της απόρριψης.
Οι καταξιωμένοι ειδικοί της ιστοσελίδας Psychology Today, εξηγούν ότι «οι άνθρωποι που θέλουν να ικανοποιούν πάντα τους άλλους το κάνουν απ’ την ανάγκη ν’ αποφεύγουν την απόρριψη, τις ανασφάλειες και από ανάγκη να είναι αρεστοί».
Εν τω μεταξύ, μπορεί η ανάγκη τους αυτή να τους οδηγεί να συμφωνούν όχι μόνο με τα μικρά, όπως τι ταινία θα δουν με την παρέα τους, αλλά φτάνουν να παραμελούν ακόμη και την προσωπική τους ευεξία προκειμένου να μη διαφωνήσουν και μην δυσαρεστήσουν τους άλλους.
Σε μία σχέση, ο φόβος της απόρριψης, εκφράζεται ως υποχώρηση στις επιλογές του συντρόφου και αδυναμία έκφρασης των προσωπικών προτιμήσεων. Στην εργασία, η ανάγκη να συμφωνείς σε όλα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη υπερβολικών ευθυνών, αυξημένο στρες και πιθανούς κινδύνους υγείας, όπως, σύμφωνα με το Medical News Today, αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
3. Παθητικό-επιθετική συμπεριφορά
Η σύνδεση της παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς με τον φόβο της απόρριψης μπορεί να μας προκαλεί εντύπωση. Ωστόσο, ο κλινικός ψυχολόγος Joshua Klapow έχει δηλώσει στο Insider ότι, η παθητικό-επιθετική συμπεριφοράς συχνά απορρέει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τον φόβο της σύγκρουσης, της αναμέτρησης και τέλος, της απόρριψης.
Πώς εκφράζεται λοιπόν στην πραγματικότητα; Συχνά, η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά εκδηλώνεται στον τρόπο που χρησιμοποιείται η γλώσσα.
Για παράδειγμα, σε μία σχέση, μία παθητικό-επιθετική απάντηση είναι «εντάξει, ό,τι θες», με ύφος που μαρτυρά δυσαρέσκεια ή διαφωνία. Ακόμη ένα συνηθισμένο παράδειγμα, είναι η έκφραση «όχι, δεν είμαι θυμωμένος», τη στιγμή που η γλώσσα του σώματος-σταυρωμένα χέρια, βλέμμα που κοιτά αλλού, αναστεναγμοί αποδοκιμασίας, μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο.
Οι συμπεριφορές τους δηλαδή εκφράζουν έμμεσα τα συναισθήματά τους, αφήνοντας να το αληθινό νόημα του μηνύματός μόνο να εννοηθεί, χωρίς να το επιλύσουν. Άλλες, λιγότερο προφανείς μορφές παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς μπορεί ν’ αγνοούνται και να περνούν απαρατήρητες.
Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να συμφωνήσει ν’ αναλάβει κάποια ευθύνη, όπως τη διοργάνωση μίας εξόδου ή ενός έργου στη δουλειά. Την ίδια στιγμή, μπορεί με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους να υποθάλπουν την ποιότητα της δουλειάς, να παραλείπουν «κατά λάθος» σημαντικές πληροφορίες, να θέτουν μη ρεαλιστικές προθεσμίες που καταδικάζουν το έργο σε αποτυχία.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς είναι η τιμωρία της σιωπής, η οποία είναι αρκετά επιζήμια.
Μετά από μία διαφωνία ένας άνθρωπος επιλέγει ν’ αγνοήσει εντελώς τον σύντροφο, τον συνάδελφο, τον φίλο του, όχι επειδή χρειάζεται λίγο χρόνο να ηρεμήσει. Η τιμωρία της σιωπής είναι η σκόπιμη εκδικητική διακοπή της επικοινωνίας, η στέρηση της προσοχής και της στοργής, ως μέθοδος τιμωρίας.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
8 συμπεριφορές γυναικών που αλλάζουν συχνά την εμφάνισή τους