Ο σίδηρος είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου μέσω της αιμοσφαιρίνης και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
3 τροφές που είναι πλουσιότερες σε σίδηρο από το κρέας
1. Σουσάμι
Περιεκτικότητα σε σίδηρο: 16,8 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια.
Σύγκριση με κρέας: Μια αντίστοιχη μερίδα κόκκινου κρέατος περιέχει περίπου 2,7 mg σιδήρου.
Το σουσάμι είναι πλούσιο σε μη αιμικό σίδηρο και ιδανικό για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Συνοδεύστε το με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου.
2. Μανιτάρια Μορέλ (Morel Mushrooms)
Περιεκτικότητα σε σίδηρο: 14 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια.
Σύγκριση με κρέας: Μια παρόμοια μερίδα κόκκινου κρέατος έχει λιγότερο από 3 mg σιδήρου.
Τα μανιτάρια μορέλ είναι όχι μόνο γευστικά αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
3. Φύλλα παντζαριού
Περιεκτικότητα σε σίδηρο: 2,7–3,1 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι μαγειρεμένα.
Σύγκριση με κρέας: Στη μαγειρεμένη μορφή τους, τα φύλλα παντζαριού προσφέρουν αντίστοιχη ή μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από το κοτόπουλο.
Εκτός από σίδηρο, περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C, ενισχύοντας συνολικά τη θρεπτική τους αξία.
Η ενσωμάτωση τροφών όπως το σουσάμι, τα μανιτάρια μορέλ και τα φύλλα παντζαριού στη διατροφή σου μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες σου σε σίδηρο.
Η κατανάλωση αυτών των τροφών σε συνδυασμό με πηγές βιταμίνης C θα βελτιώσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ