Αν ονειρεύεστε ένα Πάσχα αυτή τη χρονιά σε κάποιο ήρεμο, low profile χωριά που προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας με την οικογένεια σας, τότε αξίζει στ’ αλήθεια να βάλετε πλώρη για κάποιους από τους λιγότερο προφανείς και αναμενόμενους προορισμούς της χώρας μας.
Εκεί η κατάνυξη και ο μυστικισμός του Πάσχα έχουν τον πρώτο λόγο, παρέα με κάποια από τα πλέον αυθεντικά και γοητευτικά έθιμα της ελληνικής επαρχίας.
Από τις Κυκλάδες μέχρι την ορεινή Αρκαδία και από το νότιο Πήλιο μέχρι την Πέλλα, θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε λίγες ημέρες σε μία ειδυλλιακή γωνιά της Ελλάδας- σε τοπία ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς, που κάνουν τους εορτασμούς αυτών των ξεχωριστών ημερών μία πιο ουσιαστική υπόθεση, μέσα από την οποία θα έρθουμε πιο κοντά με αυτούς που αγαπάμε.
Λεύκες
Η κοσμοπολίτικη Πάρος, ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, στο οποίο συρρέουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες, δεν περιορίζεται μόνο στις αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά, τα φανταστικά μπαράκια και κάποια από τα πιο διάσημα εστιατόρια των Κυκλάδων.
Η Πάρος έχει βρει τον τρόπο να ισορροπεί τη ραγδαία τουριστική της ανάπτυξη με την πιο παραδοσιακή πλευρά ενός τόπου μαγευτικού.
Ο πιο αυθεντικός χαρακτήρας του νησιού είναι ακόμη πιο ευδιάκριτος στα πιο ήσυχα, ορεινά χωριά της, με τις κουκλίστικες Λεύκες να κρατούν πάντα τον τίτλο του «ομορφότερου» και πιο «γραφικού». Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Παροικιάς, οι Λεύκες υπήρξαν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου.
Το χωριό ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα, όταν προτεραιότητα των ανθρώπων ήταν η προστασία από τους πειρατές και όχι τα θαλάσσια μπάνια. Από τους πρώτους αιώνες της ζωής του χωριού έχουν απομείνει μερικά τέτοια σημάδια, όπως ορισμένοι από τους παλαιότερους ανεμόμυλους των Κυκλάδων και αρκετές εκκλησίες.
Από αυτές, ξεχωρίζει εκείνη της Αγίας Τριάδας, η οποία -κατά κοινή ομολογία- θεωρείται η δεύτερη πιο μεγαλοπρεπής του νησιού μετά την Εκατονταπυλιανή. Ολοκληρώθηκε το 1835, με τα δύο επιβλητικά μαρμάρινα κωδωνοστάσια να αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του τι μπορούσαν να φτιάξουν οι Κυκλαδίτες τεχνίτες της εποχής.
Μαρμάρινο είναι και το τέμπλο του ναού, εξαιρετικό τεχνούργημα Τήνιου μαρμαρογλύπτη. Μάλιστα, η βραδιά της Ανάστασης στο χωριό και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι πραγματικά ξεχωριστή.
Από τις ομορφότερες εμπειρίες που μπορείτε να απολαύσετε στις Λεύκες είναι η χαλάρωση στα χαριτωμένα καφενεδάκια, απ’ όπου η ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος είναι συνήθως μαγευτική. Αν βρεθείτε εδώ, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε καθόλου για να φάτε πολύ καλά.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα καλοκαίρια, οι επισκέπτες αφήνουν τις παραλίες του νησιού και ανηφορίζουν προς τις Λεύκες ή ακόμα και προς τον κοντινό οικισμό του Προδρόμου, για να απολαύσουν εξαιρετικό κρέας και φοβερούς τοπικούς μεζέδες σε κάποιες από τις κορυφαίες ταβέρνες των Κυκλάδων.
Ακόμα, αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, μπορείτε να συνδυάσετε την πασχαλινή σας απόδραση με έναν αξέχαστο περίπατο στο πιο γνωστό μονοπάτι της Πάρου, αυτό που ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Είναι κατηφορικό στο μεγαλύτερο κομμάτι του, στρωμένο με πλάκες από παριανό μάρμαρο και η ιστορία του ξεκινάει τη βυζαντινή περίοδο του νησιού, περίπου στο 1000 μ.Χ. Για να το διασχίσετε, θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Ένα από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος του νομού Πέλλας, απέκτησε τη μεγάλη δημοφιλία του, εν μέρη, εξαιτίας της ιδιαίτερης ιστορίας του: πίσω στο 1980, το χωριό, που είχε ήδη χτυπηθεί άσχημα από τη μετανάστευση, εγκαταλείφθηκε πλήρως.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που είχαν απομείνει άφησαν και αυτοί τα σπίτια τους, που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω σεισμών, και εγκαταστάθηκαν σε έναν άλλο οικισμό, μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά, τον νέο Άγιο Αθανάσιο. Όμως, μία δεκαετία αργότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο «Παραδοσιακό Οικισμό».
Αυτό είχε είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να προστατευτεί ο εγκαταλελειμμένος οικισμός, αλλά και με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου του Καϊμακτσαλάν στη συνέχεια, να αποκτήσει και πάλι τη ζωή που είχε χάσει. Πλέον, σε υψόμετρο 1200 μέτρων στο όρος Βόρας αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας, έναν τόπο ειδυλλιακό για να αποδράσετε κάθε εποχή του χρόνου.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στον οικισμό από την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία που τις, πιο θερμές ημέρες του χρόνου, λούζεται με ένα εκτυφλωτικό, γλυκό φως. Κάντε μία στάση στην παραδοσιακή κρήνη και περάστε από το παλιό σχολείο του χωριού, όπως και από την εκκλησία της Αναλήψεως που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα.
Εδώ, θα ζήσετε λίγες μέρες απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης σε ένα από τα πιο φωτογενή και ινσταγκραμικά χωριά της χώρας μας, ενώ, αν αναζητάτε την τέλεια θέα, δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε προς το ξωκλήσι του Αγίου Αθανάσιου για να απολαύσετε μία μαγευτική πανοραμική άποψη όλης της γύρω περιοχής με το βλέμμα σας να φτάνει μέχρι τη Βεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά.
Μπορεί την άνοιξη στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σκι ή snowboard στο διάσημο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν, όμως, σίγουρα όλο αυτό θα αντισταθμιστεί μοναδικά από το θέαμα της φύσης του Μαΐου που είναι αληθινά στην καλύτερή της φάση.
Μεγάλο Χωριό
Στην πολύ όμορφη Ευρυτανία, ένα χωριό καταφέρνει εδώ και δεκαετίες να κλέβει τις καρδιές των επισκεπτών με τον γραφικό του χαρακτήρα.
Αν θέλετε να περάσετε το φετινό Πάσχα με την οικογένεια σας σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας, τότε μπορείτε να επιλέξετε για αφετηρία σας το πραγματικά κουκλίστικο Μεγάλο Χωριό, έναν βαθιά παραδοσιακό οικισμό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων στο όρος Καλιακούδα, πολύ κοντά στον Καρπενησιώτη Ποταμό.
Το Μεγάλο Χωριό είναι ένα μέρος πέρα για πέρα γαλήνιο, αρμονικό, ατμοσφαιρικό και ήρεμο, όπου θα αισθανθείτε πραγματικά ότι ξεκουράζεστε και ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.
Στην πραγματικότητα, το χωριουδάκι είναι τόσο μικρό που δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 20 λεπτά για να πάτε από τη μία άκρη στην άλλη, για να ακολουθείτε όλες τις λιθόστρωτες διαδρομές του και να χαζέψετε τα αναπαλαιωμένα σπίτια, χαρακτηριστικά πέτρινα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, ίσως, να μην υπάρχει καταλληλότερο σημείο σε αυτό το τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας για να απολαύσει κανείς αξέχαστες δραστηριότητες μέσα στη φύση, όπως μοναδικές πεζοπορικές εξορμήσεις, εξερευνήσεις σε δάση με έλατα, rafting, καγιάκ και κανό.
Μάλιστα, το Μεγάλο Χωριό, μπορεί να γίνει η ιδανική αφετηρία για μία φοβερή μονοήμερη απόδραση στο ξακουστό Πάντα Βρέχει, ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία της ορεινής Ελλάδας και ένα από τα εντυπωσιακότερα υδάτινα αξιοθέατα στη χώρα μας.
Από την άλλη, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το χωριό, βρίσκεται η Μονή Προυσού, ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς προορισμούς της Ελλάδας που μάλιστα διαθέτει και ένα μικρό μουσείο στο οποίο μπορείτε να δείτε και την πανοπλία του Καραϊσκάκη.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ