Like Τέχνη

30 μαθητές από την Λεμεσό δημιούργησαν ένα έργο με θέμα τους πρόσφυγες – Θα το φιλοξενήσει η Saatchi Gallery του Λονδίνου – Φωτογραφίες

από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο

Τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο! Όταν βλέπετε αυτή την δημιουργική κραυγή των 30 μαθητών Λυκείου της Λεμεσού, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η φρίκη μπορεί να αποτυπωθεί μέσω των γλυπτών τους και ο πόνος να αγγίξει κάθε θεατή αυτού του περίφημου έργου.

mathites-1-lemesos-juniorsclub

Γι αυτό και μία από τις πιο γνωστές γκαλερί της Αγγλίας, η Saatchi Gallery του Λονδίνου, επέλεξε ανάμεσα στους 20 φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων, οι οποίοι θα εκθέσουν μάλιστα στη βρετανική πρωτεύουσα μεταξύ 3 και 9 Μαρτίου0, να εκθέσει το έργο το οποίο έφτιαξαν 30 παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου με τη βοήθεια της δασκάλας τους και ζωγράφου Πόπης Νικολάου.   

Το έργο λέγεται “Immigrants”, και απεικονίζει το δράμα των προσφύγων σε έναν κόσμο που έχει υποστεί βαθύ πλήγμα αξιών.

Οι μαθητές, έφηβοι με σκέψη και ανησυχίες, δημιούργησαν αυτό το έργο με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης με θέμα “Κρίση- Πρόκληση”.

Η δασκάλα των παιδιών, που είναι όλα ηλικίας 16-18 ετών, μίλησε στο CityFreePress: “οι ανθρώπινες φιγούρες είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο κοινοτικό συμβούλιο και θα πήγαινε για πέταμα”.   

mathites-7-lemesos-juniorsclub

Στις 3 Μαρτίου θα δοθούν και τα 3 πρώτα βραβεία στα έργα που θα επιλεγούν για τα “2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize”.

Το μήνυμα της καθηγήτριας των παιδιών Πόπης Νικολάου με το οποίο συνοδεύει τις φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook:

mathites-12-lemesos-juniorsclub

«Μια χούφτα ανθρώπων που αγωνίζονται στο έλεος του ωκεανού, αντιμέτωποι με την οργή της φύσης και έχοντας ως πυξίδα την ελπίδα. Προδομένοι από την πατρίδα τους που βιώνει έναν ανείπωτο τρόμο λόγω του πολέμου, οι Σύροι πρόσφυγες μάχονται για τη ζωή τους. Επιλέγουν τη ΖΩΗ πριν έρθει ο ΘΑΝΑΤΟΣ.Έχουν επίγνωση ότι αυτή τους η απόφαση μπορεί να επιφέρει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Επειδή όμως τα παιδιά τους -στα μάτια των οποίων υπάρχει ένα «γιατί;»- είναι ότι πιο πολύτιμο έχουν στη ζωή, σκέφτονται πως αξίζει τον κόπο να διασχίσουν τα άγρια κύματα!

Ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τους εφιάλτες του πολέμου, μακριά από τα φρικτά βασανιστήρια, τις κατακριτέες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, την φτώχεια και την πείνα! Επιζητούν μια νέα χώρα που θα τους βάλει στην αγκαλιά της, χωρίς προκαταλήψεις, που θα επουλώσει τις πληγές τους και θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους!

mathites-11-lemesos-juniorsclub

Η έκφρασή τους απεικονίζει την αγωνία τους! Τα πρόσωπά τους είναι τρομοκρατημένα, τα μάτια τους μένουν ορθάνοιχτα αναμένοντας για ένα ελπιδοφόρο σημάδι και τα χείλη τους είναι σφραγισμένα και με τη γεύση της πίκρας λόγω της απογοήτευσης!

Ταξιδεύουν σε μια σαθρή βάρκα, ανάμεσα σε πανύψηλα κύματα, έχοντας όμως στην πλώρη τους την ελπίδα. Μοναδικής τους προσδοκία να αντικρίσουν στον μακρινό ορίζοντα το περίγραμμα ενός νησιού, κάτι που θα θέσει τέλος στον εφιάλτη τους». 

mathites-4-lemesos-juniorsclub

mathites-3-lemesos-juniorsclub

mathites-2-lemesos-juniorsclub

mathites-1-lemesos-juniorsclub

mathites--8-lemesos-juniorsclub

mathites-5-lemesos-juniorsclub

mathites--6-lemesos-juniorsclub

mathites-7-lemesos-juniorsclub

mathites--8-lemesos-juniorsclub

mathites-9-lemesos-juniorsclub

mathites-10-lemesos-juniorsclub

mathites-11-lemesos-juniorsclub

mathites-12-lemesos-juniorsclub

Οι φωτογραφίες είναι από το Facebook, το προφίλ της Πόπης Νικολάου

Μετάβαση στο περιεχόμενο