Μεταξύ δουλειάς, οικογένειας και προσωπικών υποχρεώσεων, το να κάνει κάποιος ποιοτικό ύπνο μπορεί να είναι δύσκολο. Για τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα, το άγχος από τις θεραπείες μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Αλλά για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες επιτυχίας τους.
* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
#1 Ανεπαρκής ύπνος
Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας, αλλά επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που εκκρίνει μια γυναίκα σε όλο τον κύκλο της. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, ο επαρκής ποιοτικός ύπνος έχει θετική επίδραση στις ορμόνες που παράγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Η λήψη των συνιστώμενων 7-8 ωρών κάθε βράδυ μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της προγεστερόνης, των οιστρογόνων, της λεπτίνης και των ωοθυλακιοτρόπων ορμονών (FSH) – κι όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη και τη διεξαγωγή εγκυμοσύνης.
#2 Φωτορύπανση
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως από τις οθόνες (και τους λαμπτήρες led) μας εμποδίζει να κοιμηθούμε αρκετά. Αλλά το μπλε φως από τα ψηφιακά gadget δεν σας εμποδίζει απλώς να κοιμηθείτε καλά, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Το μπλε φως που εκπέμπει το κινητό, το τάμπλετ και η τηλεόραση καταστέλλει τη μελατονίνη, μια βασική ορμόνη που σας βοηθά να κοιμάστε και προστατεύει τα ωάρια σας όταν βρίσκεστε κοντά στην ωορρηξία. Χωρίς επαρκή παραγωγή μελατονίνης, η ποιότητα των ωαρίων σας μπορεί να υποφέρει και να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης.
#3 Νυχτερινή εργασία
Εάν έχετε βράδυ και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα εργασίας σας, καθώς η νυχτερινή βάρδια έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά υπογονιμότητας. Γιατί; Μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό, προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες, χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να δυσκολέψουν τόσο την επίτευξη εγκυμοσύνης όσο και την διατήρησή της μέχρι τον τοκετό.
+1 Εξωσωματική
Για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουν αρκετό ποιοτικό ύπνο. Σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, οι γυναίκες με χαμηλή ποιότητα ύπνου είχαν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας από εκείνες που ξεκουράζονταν επαρκώς. Εάν υποβάλλεστε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες ποιότητας κάθε βράδυ για να δώσετε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
Διορθώνοντας τα πρότυπα ύπνου σας
Ενώ οι περισσότερες γυναίκες θα διαπιστώσουν ότι έχουν τουλάχιστον μία συνήθεια που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου τους, οι περισσότερες είναι σχετικά εύκολο να διορθωθούν. Για να βελτιώσετε την ποιότητά του ύπνου σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος, επιδιώξτε τα ακόλουθα:
- Κοιμηθείτε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
- Μείνετε μακριά από τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
- Εάν εργάζεστε νυχτερινές βάρδιες, ρωτήστε τον εργοδότη σας αν μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμά σας. Διαφορετικά, ρωτήστε αν είναι δυνατό να ρυθμίσετε τον φωτισμό.
- Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να κοιμάστε ποιοτικά για να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για τα ζευγάρια με υπογονιμότητα να στριμώξουν αυτές τις ώρες, κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε και να δημιουργήσετε την οικογένεια των ονείρων σας
Βήχας τη νύχτα: Γιατί συμβαίνει και πως να τον αντιμετωπίσετε
3 φυσιολογικές αλλαγές του στήθους και 5 που πρέπει να σας ανησυχήσουν!