Εγκυμοσύνη / Γέννα

4 σημάδια ότι έρχεται η ώρα του τοκετού

Οι περισσότερες εγκυμονούσες γυναίκες αναρωτιούνται ποια θα είναι τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουν πριν τον τοκετό.
 
Μερικά ερωτήματα είναι πώς θα το καταλάβουν και τι θα νιώσουν αλλά και πόση ώρα θα τους πάρει. Υπάρχουν, λοιπόν κάποιες σαφείς ενδείξεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι το μωρό έρχεται!
 
Οι κράμπες και ο πόνος στην πλάτη θα δυναμώσουν
 
Οι κράμπες και ο πόνος χαμηλά στην πλάτη ενδεχομένως να είναι φυσιολογικοί, αλλά μπορεί να αποτελούν και σημάδια τοκετού. Αν λοιπόν δεν χαλαρώνετε και δεν ηρεμείτε ακόμα κι όταν αλλάζετε στάση, ενημερώστε τον γιατρό σας.
 
Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν χρώμα και υφή
 
Τις τελευταίες ημέρες πριν από τον τοκετό θα παρατηρήσετε αυξημένες ή και συμπυκνωμένες κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε την εκροή βλέννας ροζ χρώματος ή στο χρώμα του αίματος. Αυτή η «απώλεια» είναι στην ουσία το κομμάτι βλέννας το οποίο έφραζε τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σημαίνει ότι αρχίζουν τα στάδια του τοκετού.
 
Σπάνε τα νερά
 
Στην πραγματικότητα το σπάσιμο των νερών είναι όχι το πρώτο αλλά από τα τελευταία σημάδια του τοκετού και συμβαίνει μόλις στο 15% των γυναικών να μην έχουν παρατηρήσει κανένα άλλο σημάδι. Γι’ αυτό κάποιες θεωρούν ότι είναι το πρώτο σύμπτωμα του τοκετού.
 
Συσπάσεις
 
Το μεγαλύτερο σημάδι ότι ο τοκετός αρχίζει είναι οι περιοδικές συσπάσεις της μήτρας. Στην αρχή, αυτές οι συσπάσεις μοιάζουν με κράμπες περιόδου και επαναλαμβάνονται ανά 20 με 30 λεπτά. Σταδιακά όμως θα γίνονται όλο και πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια. Οι συσπάσεις γίνονται συχνότερες, μέχρι που επαναλαμβάνονται κάθε τρία με πέντε λεπτά.
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο