Προτεινόμενο Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Τι λέμε στα παιδιά…

katerinavasilopoulou-juniorsclubαπό την Κατερίνα Βασιλοπούλου, νηπιαγωγό – ειδική παιδαγωγό  

Ο μύθος του Αγίου Βασίλη αποτελεί μέρος της παράδοσης μας και τις γιορτινές μέρες γεμίζει τα παιδιά ευτυχία, γι’ αυτό πρέπει να τον διατηρούμε αληθινό, από γενιά σε γενιά.

Το να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη είναι φυσιολογικό για την ανάπτυξη τους, αφού όπως τα παραμύθια που χρειάζονται στη ζωή τους, έτσι και αυτός ο μύθος εμπλουτίζει την φαντασία τους, η οποία καλύπτει ορισμένες ανάγκες τους.

Ο Άγιος Βασίλης, έρχεται σπίτι σας να δώσει τα δώρα στα παιδιά σας!!!!

santa-claus-2-juniorsclub

Συνήθως οι γονείς ανησυχούν για την ώρα της αλήθειας (δηλαδή για την στιγμή που τα παιδιά τους θα ρωτήσουν αν υπάρχει Άγιος Βασίλης), η οποία ίσως κλονίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών, απέναντι τους.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι τα παιδιά ως 6 ετών δεν ξεχωρίζουν το φανταστικό, απ’ το πραγματικό, έτσι το πιθανότερο είναι ακόμα κι αν τα απασχολήσει η αλήθεια, να μην την κατανοήσουν απόλυτα και να συνεχίσουν να ζουν τον μύθο και την μαγεία.

santa-claus-1-juniorsclub

Στα μεγαλύτερα παιδιά που αρχίζει και επικρατεί η λογική και αμφισβητούν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, εξηγούμε πως ο μύθος βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αγίου Νικολάου, που πρόσφερε στους φτωχούς (δώρα και χρήματα) και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο εκφράζουμε την αγάπη μας σε ανθρώπους δικούς μας ή σε άλλους που έχουν ανάγκη την βοήθεια μας.

Έτσι, τα παιδιά θα κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ψέμα, αλλά για ένα μύθο που μας κάνει ευτυχισμένους.

Το βασικό είναι να αντιληφθούμε ότι λέμε την αλήθεια στα παιδιά όταν αυτά είναι έτοιμα να την κατανοήσουν.

santa-claus-5-juniorsclub

Επίσης, δεν είναι κακό, ορισμένοι γονείς να μην επιθυμούν να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους τον μύθο του Άγιου Βασίλη, πρέπει όμως να ενημερώσουν τα παιδιά τους, να είναι διακριτικά με άλλα παιδιά που ζουν την μαγεία των Χριστουγέννων!

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο