Θέματα υγείας

Η γυναικολόγος Εύα Μαυρομμάτη μας ενημερώνει για τον ιό HIV και το AIDS

Για το AIDS δεν πρέπει να ξεχνάς:
Το να έχεις σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον, ουσιαστικά σημαίνει ότι έχεις σεξουαλικές σχέσεις με όλους τους προηγούμενους ερωτικούς συντρόφους του.
Οι περισσότεροι φορείς του ιού του ΑΙDS παραμένουν απολύτως υγιείς για αρκετά χρόνια.
Ο καθένας μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS και να μην το γνωρίζει.
Μην διακινδυνεύεις αποδεχόμενος σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

από την Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο, Εύα Μαυρομμάτη 

Ήταν μόλις τα τέλη του 20ου αιώνα που η λέξη AIDS εμφανίστηκε στη ζωή μας.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού HΙV είναι τόσο μεγάλος, που το AIDS αποτελεί τη μάστιγα του 21ου αιώνα και δυστυχώς συνεχίζει…

Τι είναι ο ιός HIV;

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός ο οποίος μπορεί και μεταλλάσεται διαρκώς και μόλις εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια ενός ενζύμου, να μετατρέπεται σε D.N.A. και να παραμείνει για πάντα εκεί.

Έτσι όταν κάποιος μολυνθεί με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα τον έχει στον οργανισμό του εφόρου ζωής.

Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος μολύνει και εξουθενώνει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία εάν τα επίπεδα τους πέσουν κάτω από το επιτρεπτό όριο, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται εντελώς και είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε ασθένεια.

AIDS-2-JUNIORSCLUB

Τι είναι το AIDS;

AIDS είναι το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό HIV. Το AIDS είναι η πιο εξελιγμένη μορφή του ιού HIV, ίσως γι’ αυτό και αρκετοί μπερδεύουν αυτές τις δύο έννοιες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός λόγω του ιού HIV και της επίδρασής του, έχει πια αποκτήσει ένα τόσο χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα στο οποίο διάφορες λοιμώξεις, νεοπλασίες, αλλά και άλλες ασθένειες, βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος για να νοσήσουν.

Με λίγα λόγια λοιπόν, το AIDS είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, που προκαλείται από ιό HIV.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μόλις ο οργανισμός προσβληθεί από τον ιό HIV, ακολουθούν τέσσερα στάδια τα οποία έχουν διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά το καθένα:

1ο Στάδιο: Πρωτογενής Λοίμωξη. Σε αυτό το στάδιο συνήθως δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή ενδεχομένως σε κάποια άτομα να εμφανιστούν τα συμπτώματα κοινής γρίπης ή κρυολογήματος και αυτό για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2-4 εβδομάδων όχι περισσότερο.

2ο Στάδιο: Ασυμπτωματική Λοίμωξη. Σε αυτό το στάδιο το οργανισμός που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων. Η διάγνωση στο στάδιο αυτό γίνεται μόνο με εξετάσεις.

3ο Στάδιο: Συμπτωματική Λοίμωξη. Σε αυτό το στάδιο ήδη η νόσος αρχίζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, λόγω της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

4ο Στάδιο: Φάση ανοσοκαταστολής. Σε αυτό το στάδιο πλέον και το τελευταίο για την εξέλιξη της νόσου, οι λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες, βρήκαν έδαφος να αναπτυχθούν μιας και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει πλέον καταρρεύσει. Όλα τα συμπτώματα διαρκούν για πάνω από ένα μήνα και ο οργανισμός μη έχοντας άλλες δυνάμεις να αντισταθεί σε αυτόν τον καταστροφικό ιό καταλήγει να χάσει τη μάχη μαζί του.

Οι ασθενείς αναπτύσσουν σταδιακά ασθένειες οι οποίες κάτω από κανονικές συνθήκες εξουδετερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS γίνονται σοβαρότερα με την πάροδο του χρόνου και με την αύξηση τουχρόνου παραμονής του ιού στο σώμα του ασθενούς.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

1. Διογκωμένοι λεμφαδένες

2. Πυρετός, ρίγος, και νυκτερινοί ιδρώτες

3. Διάρροια

4. Απώλεια βάρους

5. Βήχας και δυσκολία αναπνοής

6. Επίμονη παρατεταμένη κούραση

AIDS-1-JUNIORSCLUB

Πως μεταδίδεται;

Η μετάδοση του HIV ιού γίνεται κυρίως μέσω της ανταλλαγής των σωματικών υγρών κατά: τη σεξουαλική επαφή, με τη βελόνα κατά τη χρήση ναρκωτικών, τη γέννα, τον θηλασμό τη μετάγγιση αίματος, την περίοδο.

Πως αντιμετωπίζεται;

Για χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες και ολόκληρη η επιστήμη έχει αφοσιωθεί ώστε να βρει το φάρμακο καταπολέμησης του ιού HIV, όμως λόγο της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου ιού, έχει γίνει ανθεκτικός σε αρκετά από τα φάρμακα που έχουν έως τώρα κυκλοφορήσει. Παρόλα αυτά ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, αντιμετωπίζεται με τη χρήση συνδυασμών αντιρετροϊκών, αντιιικών και αντιβιοτικώνφαρμάκων.

Τα φάρμακα δυστυχώς δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού HIV, αλλά καταφέρνουν να καθυστερήσουν την εξάπλωσή του σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν η διάγνωση είναι έγκαιρη.

AIDS-4-JUNIORSCLUB

Η πρόληψη σώζει ζωές!

Η καλύτερη πρόληψη είναι η γνώση, εάν καταλάβετε πως μεταδίδεται ο ιός του HIV και τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης σε συνδυασμό με το να μένετε σταθεροί στην επιλογή ερωτικών συντρόφων, αλλά και την αποφυγή κακών συναναστροφών τότε από μόνοι σας έχετε δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας του οργανισμού σας απέναντι στον ιό HIV.

Γνωρίζετε ότι…

Ο HIV ιός λόγω της μεγάλης πλέον φοβίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο, έχει δημιουργήσει γύρω του διάφορους μύθους, ένας μεγάλος μύθος είναι ο τρόπος μετάδοσης του.

Δεν πρόκειται να κολλήσετε τον ιό HIV από: Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο, μασάζ, χειραψία, τσιμπήματα εντόμων, συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό, κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους, πισίνες ή θάλασσα, ρούχα, ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, δημόσιο τηλέφωνο.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο