Θέματα υγείας

5 Άσχημες μυρωδιές στο σώμα σας που προειδοποιούν για σοβαρότερα προβλήματα υγείας και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Από τα δύσοσμα πόδια μέχρι τη κακή αναπνοή, αυτές οι οσμές σώματος μπορεί να φαίνονται αρκετά συνηθισμένες, αλλά μια επίμονη άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από οποιαδήποτε από αυτές τις πέντε περιοχές σώματος μπορεί να υποδηλώνει ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Αν ένα γρήγορο ντους, αποσμητικό ή βούρτσισμα δοντιών δεν λύσει το πρόβλημα της δυσοσμίας, τότε θα θελήσετε να αναζητήσετε την πηγή του προβλήματος.

Η οσμή του σώματός μας μπορεί να είναι κάτι προειδοποιητικό για την υγεία μας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη Σουηδική μελέτη, μερικές ασθένειες δημιουργούν μια μοναδική οσμή που προέρχεται από διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Φρουτώδης αναπνοή: Διαβήτης

Μία από τις επιπλοκές του διαβήτη είναι γνωστή ως διαβητική κετοξέωση (DKA). Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου. Η διαβητική κετοξέωση (DKA) είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα με τύπου 1 διαβήτη, αλλά μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπό ορισμένες συνθήκες.

Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν δημιουργεί αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει, διασπά τα λιπαρά οξέα για ενέργεια. Ένα από αυτά τα οξέα (ακετόνη) εκπέμπει μια φρουτώδη μυρωδιά μέσω της αναπνοής σας.

Τα άτομα με DKA κάνουν εμετό και ουρούν συχνά, γεγονός που αναγκάζει το σώμα τους να χάνει υγρά με γρήγορο ρυθμό.

Αν τυχόν παρατηρήσετε φρουτώδη οσμή στην αναπνοή σας, μαζί με συμπτώματα κόπωσης, ξηροστομία, δυσκολία στην αναπνοή ή κοιλιακό άλγος, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Κακή αναπνοή στόματος: Άπνοια ύπνου

Αν ο/η σύντροφος απομακρύνεται το πρωί και αρνείται να σας φιλήσει μέχρι να βουρτσίσετε τα δόντια σας, τότε έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα από την περιστασιακή κακή πρωινή αναπνοή.

Αν βουρτσίζετε και καθαρίζετε με οδοντικό νήμα τα δόντια σας πριν πάτε για ύπνο, αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε με κακή αναπνοή, πιθανόν να αντιμετωπίζετε άπνοια ύπνου.

Αυτή η χρόνια διαταραχή σας αναγκάζει να διακόπτετε περιοδικά την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει τυχαία καθ “όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας σας ξηροστομία – μια κοινή αιτία κακής αναπνοής.

Η άπνοια ύπνου επιτρέπει στα βακτήρια να αναπαράγονται ευκολότερα στο λαιμό σας. Ορισμένα είδη βακτηριδίων δημιουργούν ένα θειώδες αέριο που δίνει στην αναπνοή σας μια σάπια μυρωδιά αυγών.

Αν έχετε ξινή αναπνοή, εξεταστείτε για υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ροχαλητό, εφόσον έχετε αποκλείσει όλες τις άλλες αιτίες κακής αναπνοής. Είναι επίσης καλό να γνωρίζετε ότι η άπνοια ύπνου συνδέεται με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Αν πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, μιλήστε για τα συμπτώματά σας με τον γιατρό σας.

Κόπρανα που μυρίζουν πολύ: Δυσανεξία στη λακτόζη

Αν τα αέρια ή τα κόπρανά σας μυρίζουν πολύ άσχημα μετά από κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τότε πιθανόν δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη λακτόζη.

Τα λεπτό έντερό μας παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση που διασπά τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν δεν παράγετε αρκετή λακτάση, το λεπτό έντερο θα στείλει τη λακτόζη κατευθείαν στο παχύ έντερο (αντί για την κυκλοφορία του αίματός σας), όπου τα βακτήρια του εντέρου τη ζυμώνουν.

Η ζυμωμένη λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα κόπρανα και αέρια που μυρίζουν άσχημα.

Παρόλο που οι αντιδράσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με τα Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας, το 65% των ανθρώπων δυσκολεύεται να αφομοιώσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν είστε ένας από αυτούς, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε επιπλέον αέρια, και είναι σημαντικό να αποκλείσετε σοβαρότερα εντερικά ζητήματα όπως η νόσος του Crohn, τα οποία επίσης προκαλούν κόπρανα που μυρίζουν άσχημα.

Ούρα με έντονη μυρωδιά: Λοίμωξη της ουροποιητικής οδού

Μία από τις πιο συχνές αιτίες άσχημης μυρωδιάς ούρων είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI), η οποία παράγει μία σχεδόν χημική μυρωδιά στα ούρα.

Ξέρετε ότι πάσχετε από λοίμωξη του ουροποιητικού, όταν αισθάνεστε αίσθημα καύσου, έχετε σκούρα, θολά ούρα και νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε συχνά και έντονα.

Η λοίμωξη της ουροποιητικής οδού είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες επειδή οι ουρήθρες είναι μικρότερες. Μια συσσώρευση βακτηρίων – συνήθως το βακτήριο E.coli – εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται στην ουροδόχο κύστη, η οποία προκαλεί τη μόλυνση.

Εάν κάτι τέτοιο σας ακούγεται οικείο, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό.

Πόδια που μυρίζουν: Το πόδι του αθλητή

Τα παπούτσια σας πάντα μυρίζουν άσχημα; Το δέρμα μεταξύ των δακτύλων εμφανίζει ρωγμές, φολίδες και ξεφλουδίζει; Η επηρεασμένη περιοχή είναι συνήθως κόκκινη και κνησμώδης. Μπορεί να αισθάνεστε κάψιμο ή τσούξιμο και μπορεί να υπάρχουν φλύκταινες, έκκριμα ή ξηρότητα. Τα συμπτώματα, πέρα από τα δάκτυλα, μπορούν να εκδηλωθούν στις πτέρνες, στις παλάμες και μεταξύ των δακτύλων των χεριών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ποδιατρική Ιατρική Εταιρεία (APMA), μπορεί να πάσχετε από «το πόδι του αθλητή».

Η οσμή που έχετε παρατηρήσει προκαλείται από ένα συνδυασμό μύκητα και βακτηρίων που διαβρώνουν τους ιστούς του δέρματος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας. Προσέξτε να μην ξύσετε τα πόδια σας και στη συνέχεια να αγγίξετε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας – μπορείτε να διαδώσετε τον μύκητα σε άλλες περιοχές όπως τη βουβωνική χώρα ή τη μασχάλη σας!

Παρόλο που δεν φαίνεται να είναι κάτι επικίνδυνο, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, το πόδι του αθλητή μπορεί να εξελιχθεί σε πιο περίπλοκη πάθηση, όπως η κυτταρίτιδα – μια βακτηριακή λοίμωξη του μαλακού ιστού του δέρματος.

Δοκιμάστε μια αντιμυκητιασική θεραπεία για μερικές εβδομάδες. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για μια ισχυρότερη θεραπεία. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά χρησιμοποιώντας σκόνη τάλκ στις κάλτσες και τα παπούτσια σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο