Είναι πολύ πιθανό να είσαι σε μία σχέση όπου ο/η σύντροφός σου σε χειρίζεται. Αλλά δεν το συνειδητοποιείς. Οι χειριστικοί άνθρωποι διαστρεβλώνουν τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις ανάγκες σου και τις κάνουν να συμβαδίζουν με τις δικές τους επιθυμίες. Με δυο λόγια, σε χειρίζονται ώστε να καλύπτονται οι ίδιοι, χωρίς να νοιάζονται αν εσύ καλύπτεσαι μέσα στη σχέση. Οι χειριστικοί σύντροφοι θέλουν να σε κάνουν την μαριονέτα τους- τον άνθρωπο που εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες, χωρίς να αναγνωρίζουν ότι κι εσύ έχεις τις δικές σου ανάγκες.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Πώς να καταλάβεις ότι ο/η σύντροφός σου είναι χειριστικός:
-
Σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχές και ότι εσύ φταις για όλα τα προβλήματα της σχέσης σας
Ο χειρισμός σε μία σχέση πάντα ξεκινάει με τις ενοχές. Αν ο/η σύντροφός σου κατορθώσει να σε κάνει να νιώσεις ενοχές για τις πράξεις σου, για τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου (ακόμα και αν δεν έχεις κάνει τίποτα κακό), ξέρει ότι αυτή είναι η μέθοδος να σε κάνει να πας με τα νερά του. Ο χειριστικός άνθρωπος προσπαθεί να σε πείσει πως ό,τι κάνει είναι το καλύτερο είδος αγάπης, η καλύτερη απόδειξη ότι νοιάζεται για εσένα. Έτσι, μπορεί να σε προσβάλει και αμέσως μετά να σου πει με χαμόγελο «μα εγώ σου το είπα επειδή σε αγαπώ και θέλω μόνο το καλό σου».
-
Σου επιβάλλει τις δικές του ανασφάλειες
«Συγγνώμη που σου φέρθηκα έτσι! Αλλά φοβήθηκα μήπως με αφήσεις», είναι μία κλασική ατάκα των χειριστικών ανθρώπων. Αυτή η δικαιολογία για τον άσχημο τρόπο τους είναι το κόλπο που χρησιμοποιούν για να σε κάνουν να αισθανθείς ότι το λάθος είναι δικό σου και όχι δικό τους.
Ο χειριστικός σύντροφος θα σου επιβάλλει με έξυπνο και ύπουλο τρόπο τις ανασφάλειές του. Αυτό το κάνει για να μπορεί να ελέγξει το πώς θα του φερθείς εσύ. Έτσι, μπορεί να σου πει «η προηγούμενη κοπέλα μου με απατούσε, δε πιστεύω να σε πειράζει αν σου ζητήσω να μην έχεις άντρες φίλους;». Φυσικά και θα πρέπει να καταλάβεις το πώς αισθάνεται και την ανασφάλεια που έχει, αλλά δεν θα πρέπει να αλλάξεις τη ζωή σου για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα. Το θέμα της ανασφάλειας έχει να κάνει με τον ίδιο (και την προηγούμενη σχέση του) και όχι με εσένα. Φυσικά και θα πρέπει να δείξεις κατανόηση, αλλά δε θα πρέπει να αλλάξεις ολόκληρη τη ζωή σου για να την προσαρμόσεις στις ανασφάλειες του συντρόφου σου.
-
Σε κάνει να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό
Οι χειριστικοί άνθρωποι πολύ νωρίς στη σχέση σας ανακαλύπτουν τα αδύνατα σημεία σου και τις δικές σου ανασφάλειες. Χτίζουν λοιπόν πάνω σε αυτά και τα χρησιμοποιούν για να σε κάνουν να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό. Έτσι, σου λένε διαρκώς τι κάνεις λάθος, ποιο είναι το ελάττωμά σου, σε τι μειονεκτείς, κοκ. Σου δείχνουν τις αδυναμίες σου, σε μειώνουν και παράλληλα σου λένε ότι με τη βοήθειά τους θα μπορούσες να τα πας καλύτερα, να μην έχεις αυτές τις αδυναμίες ή τα ελαττώματα. Και πάντα τονίζουν πόσο καλά οι ίδιοι τα καταφέρνουν εκεί που εσύ υστερείς. Ο χειριστικός άνθρωπος θα σε πείσει ότι θέλει το καλό σου -αλλά στην πραγματικότητα δεν το θέλει! Αυτό που θέλει είναι να καλύψει τις δικές του ανάγκες, χρησιμοποιώντας εσένα.
-
Σε κάνει να νιώθεις υπεύθυνη/ος για τα συναισθήματά του/της
Οι χειριστικοί άνθρωποι επενδύουν χρόνο και κόπο στο να σε πείσουν ότι δεν είσαι ικανό άτομο, ότι δε μπορείς να σκεφτείς ποιο είναι το καλύτερο για εσένα, αλλά, ευτυχώς, έχεις αυτούς για να μεριμνήσουν για αυτό που είναι το πιο καλό για εσένα. Το άλλο που κάνουν είναι ότι σε βάζουν στη θέση του κατηγορούμενου: σου λένε ότι εσύ φταις για το πώς αισθάνονται αυτοί. Έτσι, αν ο χειριστικός άνθρωπος νιώθει θυμό, σε κατηγορεί ότι έκανες κάτι για να τον θυμώσεις. Αν πάλι ο χειριστικός άνθρωπος έχει στρες, σου λέει ότι εσύ φταις που αγχώθηκε, κοκ. Αλλά ποτέ δε θα σου πει ότι εσύ του δημιούργησες τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να νιώθει σε κάποια φάση.
-
Σου κάνει πλύση εγκεφάλου και στο τέλος πιστεύεις ότι θέλεις αυτό που θέλει και ο/η χειριστικός/η σύντροφος
Όλοι οι άνθρωποι ξεκινάνε τις σχέσεις τους με κάποιες ιδανικές συνθήκες που έχουν κατά νου καθώς και με κάποια συγκεκριμένα στάνταρ και μίνιμουμ απαιτήσεις. Φυσικά, καθώς μια σχέση προχωράει, και τα δύο μέλη της αναγκάζονται να κάνουν προσαρμοστικές κινήσεις, ίσως και να συμβιβαστούν ως έναν βαθμό. Αυτό είναι φυσιολογικό: οι άνθρωποι που αγαπιούνται βάζουν νερό στο κρασί τους και κάνουν και οι δύο υποχωρήσεις, για να βρουν έναν χρυσό μέσο όρο που ικανοποιεί και τους δύο. Οι χειριστικοί άνθρωποι δε φέρονται όμως έτσι. Οι χειριστικοί άνθρωποι σε βάζουν να παραμερίσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και σου επιβάλλουν τις δικές τους. Και αν τύχει και αναρωτηθείς τι συμβαίνει, θα επιμείνουν ότι εξαρχής αυτές ήταν οι δικές σου επιθυμίες και ανάγκες, προσπαθώντας να σε βγάλουν τρελό/ή και να σε πείσουν για τη δική τους άποψη.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
4 σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι μια φιλία είναι τοξική
3 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης στον γάμο που δεν αναγνωρίζετε!
Τι λέει για την προσωπικότητά σας το σχήμα των χειλιών σας;
Πώς να εξασφαλίσετε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας
Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι δείχνει το αγαπημένο σας χρώμα για τον χαρακτήρα σας