Το καλό με την εποχή του Διαδικτύου είναι επίσης και το κακό της. Εξανεμίζει όλους τους περιορισμούς προς την ενημέρωση και τις επιρροές. Η αλήθεια, μέσα στον πληροφοριακό κορεσμό, έχει γίνει σαν υδράργυρος – κυλά από δω και από κει, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να την πιάσεις. Το τζίνι έχει αδιαμφισβήτητα βγει από το μπουκάλι.
*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Οι γονείς δεν μπορούν να προστατέψουν τους εφήβους τους από όλες τις εξωτερικές επιρροές, μπορούν, όμως, να τους βοηθήσουν να είναι επικεντρωμένοι και προσγειωμένοι. Η κοινωνική πίεση δεν ασκείται πια από μερικούς συμμαθητές στο σχολείο, αλλά από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Το 95% των εφήβων, μεταξύ των ηλικιών 12 και 17, είναι ενεργοί στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα.
Μπορεί να μοιάζουν με μεγάλους, αλλά ωριμάζουν χαρούμενα, με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση;
Στο να κρατήσετε τον μίτο της επικοινωνίας με το έφηβο παιδί σας είναι επιτακτικό να κρατάτε με προσαρμοστικότητα σφιχτά και τα δύο άκρα, έτσι ώστε να βοηθήσετε τους νεαρούς ενήλικές σας να βρουν τον δρόμο τους μέσα σε αυτόν τον μεγάλο και συχνά συγκεχυμένο κόσμο. Πριν, λοιπόν, παρασυρθούν από αντιπερισπασμούς υψηλού ρίσκου, ήρθε η ώρα να τους κοιτάξετε στα μάτια. Δείτε το παιδί μέσα τους, που έχει ανάγκη έναν ενήλικα να τους πει ότι όλα θα πάνε καλά. Και ο απολύτως καλύτερος ενήλικας για να το κάνει αυτό είστε εσείς. Ακολουθούν κάποιες ιδέες για να μην μείνετε απ’ έξω.
1. «Είσαι τέλειος/α όπως ακριβώς είσαι»
Μέσε σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα προσχέδιο όλων όσων μπορεί να γίνει. Η ουσία ενός σίγουρου, χαρούμενου και γεμάτου ενήλικα ήρθε μέσα στη βρεφική συσκευασία. Απλώς χάνεται κάτω από στρώσεις πολιτισμικών, κοινωνικών και οικογενειακών απαιτήσεων. Κοιτάξτε το έφηβο παιδί σας με αγάπη και αντικειμενικότητα και θυμηθείτε τα πράγματα που αγαπούσε να κάνει ως παιδί. Βοηθήστε το να βρει τις αναζητήσεις που απελευθερώνουν την αίσθηση χαράς και αυτο-αξίας του. Βοηθήστε το να αναπτύξει τις δεξιότητες που εκφράζουν το ποιος πραγματικά είναι. Αντισταθείτε στον πειρασμό να συγκρίνετε το έφηβο παιδί σας με τον εαυτό σας σε αυτήν την ηλικία ή με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη. Είναι αυτός/ή που είναι. Τέλειος/α – όπως είναι – ένας μοναδικός εξελισσόμενος άνθρωπος.
2. «Αυτό που πιστεύεις και πράττεις γίνεται η ζωή σου»
Οι νέοι συχνά πελαγώνουν από το άγχος, το να κάνουν τη «σωστή» επιλογή και να κάνουν το «σωστό». Η κουλτούρα μας, και ειδικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τροφοδοτούν εσφαλμένα παράλογες προσδοκίες και το απορρέον μήνυμα είναι πως κανένας δεν είναι αρκετός… εκτός (συμπληρώστε εσείς το κενό). Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και τον φόβο ανάληψης ρίσκου – ακόμα και σε κάτι τόσο απλό όπως την ανάμειξη με πραγματικές κοινωνικές ομάδες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την απομόνωση και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της αυτο-αξίας και πιο συχνά από όσο πρέπει σε ιατρεία και πανταχού παρούσες συνταγογραφήσεις. Οι σκέψεις μπορούν να εκτροχιαστούν από τον φόβο. Βοηθήστε το έφηβο παιδί σας να καταλάβει ότι μπορεί να επιλέξει τις σκέψεις του και να αντικαταστήσει τις φοβικές, αρνητικές σκέψεις με σκέψεις που προκαλούν ευχαρίστηση και ασφάλεια. Το να μάθει πως πρέπει να επιλέγει τις σκέψεις του με φροντίδα του παρέχει το βέλτιστο εργαλείο για να βιώσει μια εμπλουτισμένη ζωή.
3. «Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές – μόνο συνέπειες»
Όσο νωρίτερα – ως γονιός – το καταλάβετε αυτό, τόσο πιο εύκολο θα μπορείτε να υποστηρίξετε το έφηβο παιδί σας στην πορεία του μέσα από το ορμητικό ρεύμα της πληθώρας των ουσιαστικών για τη ζωή του αποφάσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά. Ο ρόλος σας ως γονέας είναι να υποστηρίξετε το παιδί σας να γίνει ένας λειτουργικός, ευτυχισμένος ενήλικας. Είναι πολύ περισσότερο από το να κάνετε υποστηρικτικές ενέργειες περιορισμού της ζημιάς σε ταραγμένους και συναισθηματικούς εφήβους. Να είστε ανοιχτοί μαζί τους, εξηγώντας τους ότι αυτό που θα επιλέξουν θα τους οδηγήσει προς ή μακριά από τη ζωή που επιθυμούν. Ακόμα, όμως, και αν οδηγήσει μακριά, μπορεί να είναι μια αναγκαία παράκαμψη προς τη βαθύτερη αυτογνωσία και τη μελλοντική αυτοπεποίθηση και αξιοσύνη. Οι προκλήσεις μας δυναμώνουν με τρόπους που ίσως μια ανεμπόδιστη πορεία δεν μπορεί. Μην είστε επικριτικοί. Αυτό ίσως απαιτήσει βαθιές ανάσες.
4. «Αυτό που ψάχνετε σας ψάχνει»
Οι νέοι πέφτουν συχνά στην παγίδα του ότι για να είναι αποδεκτοί πρέπει να εναρμονιστούν με τα προστάγματα της ομάδας. Να θυμάστε πως αυτή η ομάδα σήμερα αριθμεί μερικά εκατομμύρια μέλη. Και να έχετε επίγνωση του ότι ένα ψέμα που διαιωνίζεται αστόχαστα από εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να μοιάζει πολύ με μια αλήθεια – ακόμα και αν απέχει μακράν από αυτήν. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να αντιπαρατεθείτε με τις μάζες – απλώς προσφέρετε στο έφηβο παιδί σας μια εναλλακτική πραγματικότητα. Αυτό βασίζεται στο #1 – είσαι τέλειος/α όπως ακριβώς είσαι – και πως αυτό που ψάχνουν σε φίλους ή ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες είναι εκεί έξω ψάχνοντας για ομοϊδεάτες. Η ανοιχτή σας επικοινωνία θα βοηθήσει στην καθοδήγηση του έφηβου παιδιού σας μακριά από καταστροφικές επιλογές από αντίδραση και προς εποικοδομητικές επιλογές αυτο-ολοκλήρωσης. Η ανεύρεση άλλων ανθρώπων και επιδιώξεων που υποστηρίζουν τα πραγματικά τους ταλέντα εμφυσά αυτοπεποίθηση.
5. «Σ’ αγαπώ και σε στηρίζω»
Ενώ η δουλειά του γονέα είναι να προετοιμάζει το παιδί του για την, ανεξάρτητα από εμάς, ενήλικη ζωή, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, την ικανότητα να διατηρούν με αυτοπεποίθηση την ατομικότητά τους, είναι «δουλειά» του παιδιού – ειδικά του εξελισσόμενου εφήβου – να μεγαλώνει απομακρυνόμενος/η από εμάς. Τα χρόνια της εφηβείας είναι συχνά το πατητήρι της εξατομίκευσης. Η απόσπαση από τις γονικές προσδοκίες και η δικαιοδοσία προς τον δικό τους αυτο-προσδιορισμό. Αντί να δείτε αυτήν την αναγκαία επανάσταση ως κάτι που πρέπει να κατασταλεί και να πειθαρχηθεί – εντείνοντας την επανάσταση πέραν της επιρροής σας – βρείτε τρόπους να επιτρέπετε στο έφηβο παιδί σας να είναι διαφορετικό χωρίς να νιώθει ότι σφάλλει. Και αν οι περιστάσεις οδηγήσουν σε δύσκολες στιγμές με σκληρές συνέπειες, δώστε του να καταλάβει ότι η αγάπη σας δεν έχει όρους και ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε οποιαδήποτε πρόκληση από κοινού.
Το μωρό σας δεν έρχεται με εγχειρίδιο γονιού ή ειδικές οδηγίες. Και υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος για αυτό. Κάθε σχέση γονέα/παιδιού είναι μοναδική και έμφυτη με αμέτρητες δυνατότητες. Τα παιδιά μας είναι οι καλύτεροι δάσκαλοί μας και οι έφηβοί μας είναι συχνά εξαιρετικοί εργοδηγοί. Ως γονείς καλούμαστε να αποδείξουμε την ωριμότητα, την αυθεντικότητα, το θάρρος και τη σοφία μας. Είναι ταραχώδης η διαδρομή, αλλά – με ανοιχτή την καρδιά – ποτέ δεν είναι αργά.
πηγή Μέριλιν Χάρντινγκ -Huffingtonpost.gr