Εγκυμοσύνη / Γέννα

5 συχνές ερωτήσεις για το τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ κύησης από φαρμακείο μπορούν να σας δώσουν μια αξιόπιστη απάντηση σχετικά με το αν είστε έγκυος. Ειδικά αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες χρήσης.
 
Πως ακριβώς λειτουργεί το τεστ κυήσεως του φαρμακείου;
 
Τα τεστ κύησης είναι φτιαγμένα για να ανιχνεύουν μια ορμόνη που εκκρίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν την ουσία αυτή όταν έχει φτάσει σε κάποια επίπεδα.
 
Πότε γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης
 
Η ορμόνη που ανιχνεύεται από το τεστ εγκυμοσύνης φτάνει σε ικανά επίπεδα ανίχνευσης συνήθως όταν η κύηση έχει προχωρήσει τόσο ώστε να υπάρχει καθυστέρηση στην αναμενόμενη περίοδο της γυναίκας και όχι πιο νωρίς. Πολλές γυναίκες, όμως, μέσα στην αγωνία τους να δουν αν είναι έγκυες ή όχι, κάνουν το τεστ πολύ σύντομα, λίγες ημέρες μόνο μετά την επαφή και πριν δουν αν θα έχουν καθυστέρηση ή όχι. Έτσι διακινδυνεύουν να πάρουν ένα λανθασμένο αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις «ανυπόμονων γυναικών» μπορεί να έχει δημιουργηθεί μια εγκυμοσύνη, αλλά η ποσότητα της ορμόνης, που ανιχνεύεται από το τεστ, να είναι ακόμα τόσο χαμηλή με αποτέλεσμα το τεστ να βγαίνει αρνητικό.
 
Πώς γίνεται ένα τεστ κυήσεως
 
Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το τεστ. Κάθε τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου μπορεί να έχει διαφορετικές οδηγίες. Διαβάστε λοιπόν προσεχτικά. Έτσι θα ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, αλλά και να «διαβάσετε» τα αποτελέσματα σωστά. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν καλύτερα τις ορμόνες στα πρωινά ούρα, που η συγκέντρωση τους είναι πιο μεγάλη. Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ σε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας, αποφύγετε να πιείτε πολλά υγρά λίγο πριν, γιατί θα έχετε πιο αραιωμένα ούρα και το τεστ δεν θα είναι πάρα πολύ αξιόπιστο.
 
Τι σημαίνει αν το τεστ βγει θετικό και τι αν βγει αρνητικό;
 
Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι πολύ μεγάλη. Αντίστροφα, όταν το τεστ είναι αρνητικό μπορεί πιο εύκολα να έχει γίνει λάθος και να υπάρχει κύηση χωρίς το τεστ να την έχει ανιχνεύσει. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η γυναίκα κάνει το τεστ πολύ νωρίς, όπως αναφέραμε παραπάνω. Το τεστ πάντως μπορεί να βγει λάθος και σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως όταν υπάρχει αίμα στα ούρα π.χ. από πέτρα στα νεφρά ή κάτι άλλο. Επίσης, κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του τεστ, όπως τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά, τα φάρμακα κατά της επιληψίας, τα διουρητικά, τα αντισταμινικά, τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλα.
 
Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα μετά το τεστ;
 
Να απευθυνθεί στο γυναικολόγο όταν το τεστ κύησης είναι θετικό αλλά και όταν έχει αμφιβολία μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, ώστε να βεβαιωθεί με απόλυτη σιγουριά για το σωστό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε ότι παρόλο που τα τεστ του φαρμακείου μπορούν να δώσουν μια πολύ καλή απάντηση για το αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι, ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η εξέταση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος.
 
]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο