Μαθησιακές Δυσκολίες / Ειδική Αγωγή

5 συμβουλές για γονείς με υπερκινητικά παιδιά!

Το να έχεις να διαχειριστείς ένα υπερκινητικό παιδί μπορεί πολλές φορές να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Φαίνεται σαν να έχει άπειρη ενέργεια, περνώντας απ’ την μια δραστηριότητα στην άλλη μέσα σε δευτερόλεπτα! Συχνά, μάλιστα, τα παιδιά με υπερκινητικότητα μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και δεν υπάρχουν ακριβώς κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις. Τα παρακάτω αποτελούν απλώς συμβουλές που ο κάθε γονιός μπορεί να εφαρμόσει στην οικογένειά του, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Επιπλέον, οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Έχεις υπερκινητικό παιδί; Μερικές χρήσιμες συμβουλές

  1. Τακτοποιημένος χώρος. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά με υπερκινητικότητα λειτουργούν καλύτερα μέσα σε οργανωμένα περιβάλλοντα, όπου τα πράγματα είναι σε τάξη. Αυτό σημαίνει τακτοποιημένοι κοινοί χώροι, αλλά και καλά οργανωμένο παιδικό δωμάτιο.
  2. Όχι συνεχείς τσακωμοί. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι δεν έχεις ένα άτακτο παιδί που δεν θέλει να υπακούσει ή να είναι πιο φρόνιμο. Η υπερκινητικότητα προκαλείται απ’ τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), η οποία δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα του παιδιού. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αντιμετωπίζεις κάθε συμπεριφορά με έναν τσακωμό, αλλά να συμβάλεις στο να είναι πιο ομαλή η καθημερινή του ζωή.
  3. Όχι περίπλοκες οδηγίες. Τα παιδιά με υπερκινητικότητα δεν θέλουν έναν μακρύ κατάλογο, με πολλές περίπλοκες οδηγίες, γιατί πολύ απλά αντί να διευκολυνθούν, θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο. Να του δίνεις σύντομες, απλές οδηγίες, ενώ η καταγραφή τους σε ένα χαρτί μπορεί επίσης να βοηθήσει.
  4. Όχι περισπασμοί. Πράγματα που μπορεί για εσένα απλά να υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο και να μην τους δίνεις σημασία, για το παιδί σου μπορεί να είναι πραγματικοί περισπασμοί. Γι’ αυτό φρόντισε να διαμορφώσεις έναν ουδέτερο, αλλά παράλληλα όμορφο χώρο όταν πρόκειται να κάνει σημαντικές δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως για παράδειγμα η μελέτη.
  5. Επιβράβευση. Η ολοκλήρωση ενός έργου είναι κάτι πολύ σημαντικό για το παιδί σου. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να το επιβραβεύεις όταν τελειώνει μια δραστηριότητα γιατί πραγματικά έκανε πολύ κόπο για να συγκεντρωθεί και να το καταφέρει!

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Mical: Δείτε την βραβευμένη ταινία μικρού μήκους που υμνεί την προσπάθεια ενός δυσλεκτικού παιδιού να γράφει και να διαβάζει

Τηλεόραση και υπολογιστής: Ποιες οι επιπτώσεις που έχουν στον ψυχικό κόσμο των παιδιών

Ποιες είναι οι συνέπειες της αποχής των μαθητών από τις σχολικές τάξεις ?

Το παιδί ψευδίζει: Αιτίες και Αντιμετώπιση για τη Διαταραχή της Άρθρωσης

Θετικά και Αρνητικά της Τηλεκπαίδευσης στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες 

Καθυστέρηση λόγου: Γιατί δεν μιλάει το παιδί; Πώς να κάνω το παιδί μου να μιλήσει

Μετάβαση στο περιεχόμενο