Εφηβεία / 17+

5 συμβουλές για να μεγαλώσετε έναν ανεξάρτητο έφηβο και να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας

Οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται έναν υπεύθυνο, ανεξάρτητο έφηβο – έναν έφηβο που βοηθάει τις δουλειές του σπιτιού χωρίς να του ζητηθεί, πάντα καλεί για check-in και κάνει παρέα με ένα καλό πλήθος φίλων. Αλλά, στην πραγματικότητα, όλοι οι έφηβοι πρόκειται να ρίξουν την μπάλα στην ευθύνη (περιστασιακά, τουλάχιστον).

Και ενώ δεν χρειάζεται ο έφηβός σας να είναι τέλειο παιδί, τον χρειάζεστε να είναι έτοιμος για τις πραγματικότητες της ενηλικίωσης. Για να προετοιμάσετε καλύτερα τον έφηβό σας για το μέλλον, είναι σημαντικό να προσφέρετε μια ισορροπία μεταξύ της παροχής αρκετής καθοδήγησης και της παροχής αρκετής ελευθερίας.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

1. Αφήστε τον έφηβο σας να δείξει πόση ελευθερία μπορεί να αντέξει

Ξεκαθαρίστε ότι θα δώσετε περισσότερη ελευθερία όταν ο έφηβος σας αποδείξει ότι είναι σε θέση να πάρει καλές αποφάσεις. Όταν εμφανίζεται στην ώρα του, όταν κάνει καλές επιλογές με φίλους και όταν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, θα ξέρετε ότι μπορεί να διαχειριστεί λίγη περισσότερη ελευθερία.

Ρωτήστε τον πώς μπορεί να χειριστεί ορισμένα ζητήματα.

Ρωτήστε, “Τι θα έκανες αν ο φίλος σου, σου έδινε ένα τσιγάρο;” ή “Τι θα έκανες αν κάποιος χτυπούσε την πόρτα και έλεγε ότι είναι επισκευαστής που πρέπει να μπει μέσα στο σπίτι;” Μιλήστε για το γεγονός ότι όλοι κάνουμε λάθη μερικές φορές. Και το να αντέχεις αυτά τα λάθη δείχνει ευθύνη.

2. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα με τον έφηβό σας

Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν πολλά να κάνουν και χρειάζονται λίγη υποστήριξη με τη διαχείριση του χρόνου για να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Καθίστε μαζί και δείτε το πρόγραμμα του εφήβου σας. Μιλήστε για το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει για δουλειές, εργασίες για το σπίτι και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μιλήστε για το πώς μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που του ταιριάζει καλύτερα. Ενώ ένας έφηβος μπορεί να θέλει να κάνει τα μαθήματά του αμέσως μετά το σχολείο, ένας άλλος μπορεί να θέλει ένα διάλειμμα για μια ώρα πριν βουτήξει ξανά στη δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εποχής, ο έφηβός σας δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα ημερολόγιο σε χαρτί. Μπορεί να βρει μια εφαρμογή ή ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για να σημειώνει τις υπενθυμίσεις που χρειάζεται για να είναι υπεύθυνος.

Όταν ξεχνά να κάνει τις δουλειές του ή πρέπει να μείνει ξύπνιος μέχρι αργά για να κάνει τα μαθήματά του, δείτε το λάθος του ως μια ευκαιρία να λύσετε το πρόβλημα πώς θα τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά. Βοηθώντας τον να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για τον εαυτό του, θα του διδάξει τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει στον κόσμο των ενηλίκων.

3. Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να βοηθήσει

Το να κάνεις δουλειές δείχνει υπευθυνότητα. Αλλά το να υπερβείτε τις κανονικές δουλειές του σπιτιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τον έφηβό σας να γίνει πιο ανεξάρτητος.

Διδάξτε τον έφηβό σας να προσφέρει στην κοινότητα με κάποιο τρόπο. Ο εθελοντισμός σε ένα καταφύγιο ζώων, η συμμετοχή σε προσπάθειες καθαρισμού της κοινότητας ή η συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να αισθανθεί πιο υπεύθυνος – κάτι που θα τον ενθαρρύνει να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα.

Η προσφορά στην κοινότητα θα βοηθήσει τον έφηβο να δει ότι έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου. Είναι καλό για την αυτοεκτίμησή του και θα τον βοηθήσει να γίνει ένας προνοητικός ενήλικας που επενδύει στην επίλυση προβλημάτων και στην υποστήριξη άλλων.

4. Διδάξτε τους tips καθημερινότητας

Μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι ο έφηβός σας βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ανεξάρτητος επειδή διαπρέπει στο γήπεδο ποδοσφαίρου ή επειδή κάνει τα μαθήματά του εγκαίρως. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ο έφηβος τα πάει καλά σε ορισμένους τομείς της ζωής του δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του πραγματικού κόσμου.

Βεβαιωθείτε ότι επενδύετε χρόνο για να διδάξετε τις δεξιότητες ζωής των εφήβων σας. Οι πρακτικές δεξιότητες, όπως το πώς να πλένετε τα ρούχα και το πώς να μαγειρεύετε γεύματα, είναι σημαντικές. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο έφηβος σας ξέρει πώς να διαχειρίζεται τα χρήματά του και κατανοεί πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους.

Ενώ ο έφηβος μπορεί να αποκτήσει μερικές από αυτές τις δεξιότητες απλά παρακολουθώντας σας, δεν θα μάθει τα πάντα μέσω της παρατήρησης. Διδάξτε προληπτικά στον έφηβο σας πώς να διαχειρίζεται ένα νοικοκυριό και πώς να λύνει προβλήματα της πραγματικής ζωής.

5. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις συνέπειες

Θα υπάρξουν στιγμές που ο έφηβος κάνει λάθη (ή ακόμα και σκόπιμα παραβιάζει τους κανόνες σας). Βεβαιωθείτε ότι οι κακές επιλογές του οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες. Λογικές συνέπειες, όπως η απώλεια προνομίων, μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να βρίσκετε δικαιολογίες ή να σώσετε τον έφηβο από τα λάθη της. Μερικές φορές, οι φυσικές συνέπειες μπορούν να χρησιμεύσουν ως οι καλύτερες υπενθυμίσεις για να κάνετε μια καλύτερη επιλογή την επόμενη φορά.

Είναι δύσκολο να παρακολουθείτε το παιδί σας να μεγαλώνει και να συνειδητοποιείτε ότι δεν θα είναι το μικρό σας μωρό για πάντα. Ωστόσο, κάνετε κακό στον έφηβό σας εάν δεν ενσταλάξετε το αίσθημα ευθύνης. Μακροπρόθεσμα, ο έφηβος σας θα σας ευχαριστήσει που τον μετατρέψατε σε έναν υπεύθυνο, ανεξάρτητο ενήλικα.

4 βασικοί κανόνες για το κινητό τηλέφωνο των εφήβων

Γιατί δεν είναι καλή ιδέα για τις μητέρες να είναι φίλες με τις κόρες τους;

Μετάβαση στο περιεχόμενο