Το βέβαιο είναι πως αυτή η περίοδος των πανελληνίων για τους μαθητές δεν αποτελεί μια εύκολη περίοδο… Τι κάνουν όμως οι γονείς και πως συμπαραστέκονται στα παιδιά τους, τα οποία δίνουν εξετάσεις;
από την Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγο – Συγγραφέα παιδικών βιβλίων – Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. – MSc “Αντιμετώπιση του πόνου”- Τομέας Ιατρικής Ψυχολογίας- Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων
Tips για γονείς
1. Για να είμαστε υποστηρικτικοί ως γονείς πρέπει πρώτα να φροντίζουμε επαρκώς τους εαυτούς μας και να μη μεταφέρουμε το δικό μας άγχος στα παιδιά.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Συνεχίζουμε κανονικότατα τη ζωή μας – δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει μια συλλογική νευρικότητα στο περιβάλλον- φροντίζοντας για ένα ήσυχο περιβάλλον μελέτης, υπενθυμίζοντας τακτικά στο παιδί πως “Είμαι δίπλα σου στην προσπάθεια που κάνεις και σε αγαπάω όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας”.
2. Φροντίζουμε να είμαστε διαθέσιμοι στα παιδιά μας για να τα ακούσουμε πρώτα και μετά, εάν το χρειάζονται και το θέλουν, να τα συμβουλέψουμε. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα- για να τα ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο.
3. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να λέμε στα παιδιά μας “Μην αγχώνεσαι!!!”. Ας έχουμε στο νου μας πως όπου “ακούει” το ασυνείδητο “μην” και “δεν”, αδυνατεί να το καταλάβει. Αντιθέτως, αυτό το οποίο “κρατάει” είναι το ρήμα…Αγχώσου, λοιπόν! Αυτό μεταφράζει….Τα ίδια ισχύουν και για άλλου είδους προτροπές όπως “μη θυμώνεις”, “μη φοβάσαι” κοκ. Αντ’αυτου τι να λέμε; “Μπορώ να κάνω κάτι για εσένα;”, “Πως μπορώ να σε βοηθήσω;”, “Θα ήθελες να σου μοιραστώ τι είχα κάνει εγώ στην ηλικία σου και με βοήθησε κάπως;”
4. Ας αποφεύγουμε να λέμε στα παιδιά μας “θα πετύχεις σίγουρα” ή “εσένα δε σε φοβάμαι”…Τεράστιο, ασήκωτο βάρος τους προσδίδουμε άθελα μας, εν αγνοία μας…Ας του λέμε πως “έχεις δώσει πολύ καλά δείγματα γνώσης έως τώρα και επομένως είσαι έτοιμη/ος να δώσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου”
5. Τέλος, ΟΧΙ συγκρίσεις με άλλα παιδιά!!!
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
5 τιπς που βοηθήσουν κάθε μαθητή – φοιτητή που δίνει εξετάσεις