Η ναυτία στο αυτοκίνητο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες που δεν συμφωνούν από το εσωτερικό των αυτιών, τα μάτια και τα νεύρα των άκρων. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί που κάθεται χαμηλά στο πίσω κάθισμα, χωρίς να μπορεί να δει καλά έξω από το παράθυρο – ή ένα μεγαλύτερο παιδί που διαβάζει ένα βιβλίο ή ασχολείται με το κινητό του. Το εσωτερικό του αυτιού του θα αισθανθεί την κίνηση, αλλά τα μάτια και οι αρθρώσεις του όχι.
Το αποτέλεσμα; Ανακατεμένο στομάχι, κρύος ιδρώτας, κούραση, ακόμα και τάση για εμετό.
Δεν είναι ακόμα πολύ ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίον ορισμένα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από άλλα. Ενώ τα βρέφη δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, τα παιδιά ηλικίας 2 με 12 είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Για να προλάβουμε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα εξής:
Προτείνουμε στο παιδί να κοιτάει έξω από το παράθυρο, αντί να εστιάζει την προσοχή του σε κάτι στατικό, όπως ένα βιβλίο ή μια ηλεκτρονική συσκευή. Επίσης, θα ήταν πολύ βολικό αν το παιδί σας μπορεί να πάρει έναν υπνάκο στο πίσω κάθισμα ενώ ταξιδεύετε.
Οργανώστε προσεκτικά τα γεύματα πριν από το ταξίδι. Μην δώσετε στο παιδί σας πικάντικα ή λιπαρά φαγητά, ή ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν ταξιδέψετε ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν διαρκεί πολλή ώρα, αποφύγετε εντελώς το φαγητό. Αν, πάλι, το ταξίδι είναι μεγάλο, ή το παιδί χρειάζεται να φάει, δώστε του ένα όσο πιο ουδέτερο σνακ γίνεται – για παράδειγμα, ανάλατα κρακεράκια και έναν μικρό χυμό – πριν ξεκινήσετε.
Σημαντικός είναι και ο εξαερισμός, καθώς μπορεί να προλάβει την ναυτία. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην υπάρχουν έντονες μυρωδιές μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς μπορούν να χειροτερεύσουν τα πράγματα.
Αποσπάστε του την προσοχή. Αν το παιδί σας έχει την τάση να παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή μιλώντας του, ακούγοντας μουσική ή τραγουδώντας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Αν το παιδί σας είναι άνω των 2 ετών και έχετε κανονίσει μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο, ρωτήστε τον παιδίατρό σας κατά πόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που προλαμβάνει την ναυτία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του φαρμάκου, και να είστε ενήμεροι για τις πιθανές παρενέργειες, όπως η υπνηλία. Τα αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στην ναυτία.
Αν δείτε ότι το παιδί σας αρχίζει να νιώθει ναυτία, σταματήστε το αυτοκίνητο όσο πιο γρήγορα γίνεται, και αφήστε το να βγει για να περπατήσει λίγα λεπτά – ή να ξαπλώσει ανάσκελα για λίγο με κλειστά μάτια. Επίσης, ένα ψυχρό κομμάτι υφάσματος στο μέτωπο μπορεί να βοηθήσει κάπως με τα συμπτώματα της ναυτίας.
Αν αυτές οι συμβουλές δεν βοηθήσουν το παιδί σας με τη ναυτία του, και είναι δύσκολο – ακόμα και αδύνατο – να ταξιδέψει, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας για να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση.