Θέματα υγείας

6 τρόποι για να ανακουφιστείς από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση ή αλλιώς οσφυαλγία αποτελεί ένα πολύ κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ενηλίκων και πολλές φορές επώδυνο.

Ως χρόνιος πόνος στη μέση ορίζεται ο πόνος που διαρκεί από 12 εβδομάδες και άνω, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων με οξεία οσφυαλγία που εξελίσσεται σε χρόνιας μορφής και με επίμονα συμπτώματα μέσα στη διάρκεια ενός έτους, ανέρχεται στο 20%.

Ακόμη κι αν ο πόνος είναι επίμονος, αυτό δε σημαίνει ότι συνδέεται απόλυτα με την ύπαρξη μιας ιατρικά σοβαρής υποκείμενης αιτίας ή ότι το αίτιο προσδιορίζεται και αντιμετωπίζεται εύκολα.

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων και τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού χρόνιας οσφυαλγίας, η θεραπεία μπορεί είτε να προσφέρει επιτυχή ανακούφιση, είτε να μην επιφέρει κάποια σημαντική βελτίωση, ακόμη και μετά από επεμβατικές-χειρουργικές μεθόδους.

Βέβαια, στις περιπτώσεις που ο πόνος στη μέση είναι επίμονος, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής σας, ενδεχομένως να χρειαστούν πολλαπλές επιλογές συντηρητικής θεραπείας ώστε να ανακουφιστείτε επαρκώς.

Παρακάτω παρατίθενται 6 αποτελεσματικοί τρόποι συντηρητικής θεραπείας της οσφυαλγίας για να δείτε ποιος από αυτούς ή ποιος συνδυασμός τους λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Συνήθως, οι ιατρικές συστάσεις περιλαμβάνουν τις πιο απλές θεραπείες, και εάν χρειαστεί, συνιστώνται στη συνέχεια ειδικότερες μέθοδοι.

1. Φυσικοθεραπεία

Η άσκηση αποτελεί τη βασική μέθοδο θεραπείας της χρόνιας οσφυαλγίας και είναι από τα πρώτα πράγματα που συνιστώνται από τον γιατρό και το φυσικοθεραπευτή σας.

Μία σειρά φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων βέβαια, μπορεί να μην ανταποκρίνεται απαραίτητα στις ανάγκες όλων των ασθενών με χρόνιο πόνο στη μέση, αλλά να απαιτούνται προσαρμογές ανάλογα με τα εκάστοτε συμπτώματα και με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου στη μέση, η φυσικοθεραπεία ενδεχομένως να περιλαμβάνει τα εξής:

Επαναπροσδιορισμό και επανεκπαίδευση της στάσης του σώματός σας
Διατάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας
Αερόβιες ασκήσεις
Ασκήσεις ενίσχυσης του κορμού

2. Ασκήση και πόνος στη μέση

Πέρα από τη φυσικοθεραπεία, είναι σημαντικό να τηρείτε και μία ρουτίνα ασκήσεων στο σπίτι σας για την αποτελεσματικότερη και πιο άμεση αντιμετώπιση του πόνου στη μέση.

Η στήριξη της σπονδυλικής στήλης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους κοιλιακούς μύες και στους μύες της πλάτης σας.

Στην καθημερινότητα σας όμως, οι μύες αυτοί δεν μπορούν να γυμναστούν επαρκώς, εάν δεν κάνετε τακτικά ορισμένες απλές ασκήσεις.

Εντάξτε στη καθημερινή σας ρουτίνα ασκήσεις για περίπου 20-30 λεπτά που στοχεύουν στους κοιλιακούς μύες και στους μύες της πλάτης σας, ενώ ακόμη και το να καθίσετε όρθιοι σε μια μπάλα γυμναστικής για περίπου μισή ώρα τη μέρα, θα βοηθήσει να ενεργοποιηθούν οι μύες του κορμού σας.

3. Ενέσιμες θεραπείες ( Εγχύσεις )

Όταν γνωρίζετε την πηγή του πόνου ή θέλετε να αποκλείσετε ορισμένες αιτίες, είναι πιθανόν να σας συστήσει ο γιατρός σας κάποιες ενέσιμες θεραπείες, όπως:

Νευρικοί αποκλεισμοί (RF)
Επισκληρίδιες ενέσεις κορτιζόνης / στεροειδών
Οι Εγχύσεις αυτές μπορούν να συντελέσουν στην εξάλειψη ή μείωση του πόνου στη μέση προσωρινά και δεν αποτελούν μία μακροπρόθεσμη λύση.

4. Φαρμακευτική αγωγή

Ανάλογα με τα ακριβή συμπτώματα και την εκάστοτε περίπτωση, οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου στη μέση.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη κάποιων εκ των εξής φαρμάκων:

Φαρμακα για χρόνιο νευροπαθητικό πόνο
Μυοχαλαρωτικά
Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη
Οπιοειδή αναλγητικά
Ωστόσο, η εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών από αυτές τις φαρμακολογικές θεραπείες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρατεταμένα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα οπιοειδή αναλγητικά οδηγούν σε κίνδυνο εθισμού, χωρίς να στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της οσφυαλγίας.

Επομένως, η συνταγογράφηση τους πρέπει να γίνεται έπειτα από ενδελεχή εξέταση από το γιατρό σας και αφού κάποια άλλη φαρμακολογική θεραπεία έχει αποδειχθεί προηγουμένως αναποτελεσματική.

5. Εναλλακτικές θεραπείες

Υπάρχει μία σειρά εναλλακτικών θεραπειών που έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως προς την ανακούφιση του χρόνιου πόνου στη μέση.

Σε αυτές τις εναλλακτικές και μη χειρουργικές-συντηρητικές θεραπείες της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνονται:

-Βελονισμός
-Μασάζ
-Θεραπεία βιοανάδρασης
-Θεραπεία με λέιζερ
-Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση

Η επιλογή της κατάλληλης εναλλακτικής θεραπείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περίπτωσής σας θα πρέπει φυσικά να γίνεται από κοινού με τον ειδήμονα γιατρό σε θέματα σπονδυλικής στήλης.

6. Προσαρμογή διατροφικών συνηθειών

Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την εμφάνιση πόνου στη μέση, καθώς τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση φλεγμονωδών καταστάσεων του οργανισμού.

Επομένως, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες με βάση τις υποδείξεις του γιατρού σας, υιοθετώντας ένα μοντέλο ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής που θα δράσει ευεργετικά κατά συνέπεια και στη μείωση του πόνου στη μέση. Επίσης, τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εξαρτάται σημαντικά από τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης.

Εάν οι παραπάνω μέθοδοι δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη επίδραση στην περίπτωσή σας και ειδικά αν παρατηρήσετε τσούξιμο, μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια σας, θα πρέπει να επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο νευροχειρουργό για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.

Παρόλο που οι χειρουργικές- επεμβατικές θεραπείες στη σπονδυλική στήλη δεν είναι απαραίτητες σε όλους τους ασθενείς, σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις και ανάλογα με την αιτία της οσφυαλγίας, ενδείκνυνται χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως ενδεικτικά οι: μικρο-ενδοσκοπική δισκεκτομή, πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία κ.ά. που στοχεύουν στην άμεση, αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη ανακούφιση του πόνου, ώστε ο ασθενής να επανακτήσει την ποιότητα ζωής του.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Ο Yπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε το “panic button” για παιδιά

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο