Ακόμα και πριν την πανδημία και τη νέα καθημερινότητα στα σχολεία, η εφηβεία ήταν μία δύσκολη περίοδος. Όμως, πλέον στο μιξ προστίθεται μία χαοτική καθημερινότητα στο σχολείο και τις κοινωνικές επαφές του έφηβου. Αν κάθε φορά που προσπαθείς να μιλήσεις στο παιδί και η απάντηση είναι ένα αδιάφορο ανασήκωμα του ώμου ή οι μονολεκτικές απαντήσεις, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μία νέα τεχνική.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ο ψυχίατρος Dr. Mark Goulston προτείνει επτά λέξεις που ίσως βοηθήσουν να ανοιχτεί ένα κανάλι επικοινωνίας.
Η μέθοδος
Πες στο παιδί πως έχεις μόνο επτά λέξεις να του πεις. Το πιο πιθανό είναι να ανασηκώσει το βλέμμα από το κινητό και να απαντήσεις με ένα απλό «Τι;». Τότε εσύ πες του «Πληγωμένος, φοβισμένος, θυμωμένος, μόνος, μοναχικός, κουρασμένος, ντροπιασμένος…διάλεξε ένα». Όταν επιλέξει ένα από τα παραπάνω συναισθήματα απάντησέ του «Μίλησέ μου γι’ αυτό».
Γιατί δουλεύει
Είναι λιγότερο επιθετικό από το «Πες μου τι έχεις!» και είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει μία συζήτηση. Επιπλέον, βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει το συναίσθημα.
Η τεχνική αυτή μπορεί να είναι η αρχή για μία εκ βαθέων συζήτηση και να μάθεις πολλά για τη ζωή του στο σχολείο αλλά και τις ανησυχίες του παιδιού.
Διαβάστε επίσης
Κρίση πανικού: Τα συμπτώματα σε ένα βίντεο με πραγματικές μαρτυρίες
Έρευνα: Γιατί οι γονείς πρέπει να απαντάνε σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού;
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας – Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα
Έφηβοι και επικίνδυνη συμπεριφορά: Γιατί το κάνουν αυτό;