Τα ζουμερά κεράσια είναι ένα φρούτο που αρέσει σε πολλούς και έχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Η κερασιά έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η κερασιά βοδενών, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά Ρουπκόβου.
Πιθανός τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται, από τους αρχαίους Έλληνες, η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία.
Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα κεράσια εκτός από τη γλύκα και τη νοστιμιά που μας προσφέρουν είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Τα κεράσια παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.
1.Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά
Τα κεράσια είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων. Επιβραδύνουν τη γήρανση και προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
2.Προστατεύουν από τον διαβήτη
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους βοηθούν τη συνολική υγεία, ειδικά όμως λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη αποτελούν ασπίδα κατά του διαβήτη, καθώς σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
3.Βοηθούν τον ύπνο
Αποτελούν μία από τις λιγοστές διατροφικές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.
Μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που έπασχαν από αϋπνία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιών το πρωί και 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, αύξησε τη διάρκεια του ύπνου κατά 1 ώρα και 24 λεπτά σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
4.Ανακουφίζουν τους πόνους της αρθρίτιδας
Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κερασιών είναι ωφέλιμη για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα.
Η τακτική κατανάλωση κερασιών ή χυμού κερασιών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πόνων της αρθρίτιδας.
5.Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας
Μελέτη έδειξε ότι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν κεράσια για μόλις δύο μέρες, είδαν 35% βελτίωση στα συμπτώματα συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν κεράσια.
6.Μειώνουν τη χοληστερόλη
Η κατανάλωση χυμού κερασιών βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της LDL «κακής» χοληστερόλης.
Για κάθε μείωση της χοληστερόλης της τάξης του 1% μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων κατά 2%.
7.Μειώνουν τους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση
Τα κεράσια κάνουν λιγότερο επίπονη την υψηλής έντασης άσκηση, προστατεύουν από την κυτταρική φθορά λόγω άσκησης και βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επαγγελματίες αθλητές και όσοι κάνουν πρωταθλητισμό πίνουν χυμό από κεράσια.