Εφηβεία / 17+

7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν τα έφηβα παιδιά σας αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού

Μερικοί γονείς βρίσκουν αυτή τη φάση στη ζωή των παιδιών τους δύσκολη, ενώ άλλοι τη θεωρούν εντελώς τρομακτική. Ανεξάρτητα από το πώς νιώθουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ένας γονιός που δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένας έφηβος σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές.
1. Γνωρίστε τον σύντροφο του εφήβου σας.
Η συνάντηση με τον σύντροφο του εφήβου σας δίνει μια ιδέα για το είδος του ανθρώπου με τον οποίο περνάει χρόνο. Σας δίνει επίσης μια ματιά στην ανεξάρτητη ζωή του παιδιού σας. Προσκαλέστε τον σύντροφό του για δείπνο ή πηγαίνετε μαζί κάποια εκδρομή. Δραστηριότητες σαν αυτές θα ενισχύσουν την ειλικρινή υποστήριξή σας για τη σχέση του εφήβου σας.
2. Μην υποτιμάτε τους εφήβους σας και μην ακυρώνετε τα συναισθήματά τους.
Ως γονιός, οι εμπειρίες σας είναι λόγοι για να μετρήσετε πόσο ασήμαντο ή σοβαρό είναι κάτι. Ωστόσο, δεν δικαιολογούν το γέλιο με τα συναισθήματα του εφήβου σας.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα αγάπης, ευτυχίας του παιδιού σας, ακόμα και τις απογοητεύσεις και τον πόνο του.
3. Μην είστε υπερβολικά περιοριστικοί.
Το να είσαι υπερπροστατευτικός γονέας σε αυτό το σημείο της ζωής των παιδιών σου δεν θα τελειώσει καλά για κανέναν. Αν και οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση, οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μόνοι τους. Το να πείτε «όχι» σε κάθε αίτημα του παιδιού σας χωρίς να εξηγήσετε γιατί θα το ωθήσει μόνο να κρατήσει μυστικά στο μέλλον από εσάς.

4. Μην είστε «γονέας ελικόπτερο».

Μην πιέζετε τον έφηβό σας να σας δείχνει κάθε κείμενο όταν συνομιλεί με τον σύντροφό του, να κρυφακούτε τις συνομιλίες του ή να παρακολουθείτε κάθε ραντεβού του. Σίγουρα θέλετε να είστε ενήμερος ως γονέας κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου στη ζωή του εφήβου σας. Προσέξτε, όμως, να μην γίνετε αυταρχικοί με το να είστε συνεχώς από επάνω του.
5. Διδάξτε στα παιδιά σας να θέτουν όρια.
Υπενθυμίστε στα παιδιά σας τη σημασία του να λένε όχι σε άβολες καταστάσεις και να τηρούν τον λόγο τους. Δώστε στον έφηβό σας υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνει εάν αισθάνεται ότι τον πιέζει ο σύντροφός του. Το να φύγετε ή να σας καλέσουνε αμέσως είναι μερικές από τις συμβουλές ασφαλείας που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας. Διδάξτε στον έφηβο σας να σέβεται επίσης τον σύντροφό του και τις αποφάσεις του.
6. Επιτρέψτε στον έφηβό σας να χαίρεται ή να φωνάζει για ένα ραντεβού.
Το να είσαι πρόθυμος να επικοινωνήσεις δεν σημαίνει μόνο να μιλάς για μεγάλα θέματα. Περιλαμβάνει επίσης την ακρόαση για τα πιο συνηθισμένα πράγματα. Ο έφηβος σας θα έχει έντονα συναισθήματα για τα οποία θα του αρέσει να συνεχίζει να μιλάει. Θα πρέπει να είστε το άτομο που θα θέλει να τα πει.
7. Εμπιστευτείτε τον έφηβό σας.
Η εμπιστοσύνη στον έφηβό σας του επιτρέπει να μάθουν πώς να σκέφτονται μόνοι τους. Το να τους διδάξετε να είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους θα τους ωθήσει να λαμβάνουν μόνο τις σωστές αποφάσεις στις σχέσεις τους. Ο έφηβός σας θα έχει σίγουρα ερωτήσεις. Χάρη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχετε καλλιεργήσει, δεν θα έχει πρόβλημα να έρθει σε εσάς για απαντήσεις.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Έρευνα: Οι γονείς υποτιμούν τη χρήση των social media από τους εφήβους

6 μύθοι για την ανεξαρτησία των εφήβων!

Μετάβαση στο περιεχόμενο