Οι γουλίτσες όπως τις ξέρουν οι γονείς δηλαδή το φαινόμενο των αναγωγών παρατηρείται σε μερικά βρέφη. Ακόμα και από τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση ένα μωρό μπορεί να αρχίσει τις γουλιές ενώ μειώνονται σταδιακά μετά τον 5ο μήνα λόγω της εισαγωγής στερεών τροφών όπως φρουτόκρεμες και κρέμες στη διατροφή τους. Τι φταίει όμως και κάποια μωρά κάνουν γουλίτσες ενώ άλλα όχι;
4 πιθανοί ένοχοι
1. Το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού του πρώτους μήνες ζωής είναι ακόμα ανώριμο. Πιο συγκεκριμένα ο σφικτήρας που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι είναι χαλαρός με αποτέλεσμα εάν το βρέφος είναι ζωηρό ή υπερκινητικό, πολύ εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές .
2. Εάν η μητέρα ξυπνάει το μωρό για να το ταΐσει, χωρίς αυτό να ξυπνήσει μόνο του, που σημαίνει ότι δεν πεινάει, πολύ εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές .
3. Αρκετά νεογνά έχουν το στόμιο του οισοφάγου που συνδέεται με το στομάχι μεγαλύτερο του φυσιολογικού με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομεί προς τα επάνω και να δημιουργεί αναγωγές. Είναι η λεγόμενη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση ( Γ.Ο.Π.) η οποία διαπιστώνεται εύκολα με έναν υπέρηχο οισοφάγου και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.
4. Τέλος υπάρχει και η περίπτωση ένα βρέφος να κάνει «ρουκετοειδείς» εμέτους μετά τον ενάμιση μήνα ζωής. Είναι η λεγόμενη πυλωρική στένωση και αντιμετωπίζεται μόνον χειρουργικά.
Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει οδηγίες που δίνονται για τις απλές αναγωγές και οι οποίες όμως ισχύουν και στην περίπτωση που το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) Μόνο που στην δεύτερη περίπτωση συνήθως χρειάζεται να χορηγηθούν για ένα διάστημα και φάρμακα.
• Φροντίστε το μωρό να μην τρώει γρήγορα και λαίμαργα. Να μην κουνιέται και, να είναι σε όσο το δυνατό σε όρθια θέση.
• Εάν του δίνετε ξένο γάλα, το μπιμπερό να το δίνετε κάθετα ώστε να μην παίρνει αέρα.
• Μην δίνετε όλο το γάλα μαζί. Διακόπτετε στη μέση το γεύμα του για να του δώσετε την ευκαιρία να ρευτεί.
• Μην πιέζετε το μωρό να φάει ή ν’ αδειάσει το μπουκάλι αν δεν θέλει. Το άγχος είναι περιττό αφού το μωράκι συνήθως αναπληρώνει την ποσότητα που δεν έφαγε στο επόμενο γεύμα.
• Μετά από κάθε γεύμα να κρατάτε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά σας για 5-10 λεπτά.
• Σε Γ.Ο.Π., μπορείτε να ταΐζετε το μωρό με ειδικό γάλα εμπλουτισμένο με πηκτική ουσία ( (αντιαναγωγικό γάλα) αφού φυσικά συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
• Φροντίστε να είναι ανασηκωμένο το πάνω μέρος του στρώματος της κούνιας βάζοντας από κάτω μια πετσέτα.
• Βάζετε το μωρό να κοιμηθεί σε αριστερά πλάγια θέση.
Κι αν έχει Γ.Ο.Π;
Σε περίπτωση που το αίτιο των αναγωγών είναι η Γ.Ο.Π (γαστροοισοφαγική παλινδρόμης), απαιτείται ειδική αντιμετώπιση η οποία εξαρτάται από το μέγεθος. Μπορεί να είναι συντηρητική ή φαρμακευτική (εάν είναι πολύ μεγάλη), η οποία βοηθάει και στη μείωση των αναγωγών αλλά και στο να μην δημιουργηθεί οισοφαγίτιδα στο παιδί.