Έχετε ποτέ αισθανθεί κατά τη διάρκεια της σχέσης σας ότι έχετε έλλειψη ενέργειας; Αν ναι, μπορεί να βρίσκεστε σε μια σχέση συνεξάρτησης.
Η συνεξάρτηση ορίζεται γενικά ως ένα είδος σχέσης, στην οποία ένα άτομο υποστηρίζει το άλλο σε μια νοσηρή συμπεριφορά έως έναν βαθμό. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέπει σε κάποιον να διατηρήσει έναν εθισμό και φυσικά να μην αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, ή να γίνει υπερβολικά εξαρτημένος από τη σχέση.
Η συνεξάρτηση αναπτύσσεται συχνά σε ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Υπάρχουν γενικά βασικά ζητήματα που έχουν αγνοηθεί, όπως ένας εθισμός, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, ή ένα μέλος της οικογένειας που αγωνίζεται με μια χρόνια κατάσταση της ψυχικής υγείας.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Συχνά, το πρόσωπο που αναλαμβάνει το ρόλο της παροχής φροντίδας στη σχέση αγνοεί τις προσωπικές του ανάγκες και επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας για οικονομικά, συναισθηματικά, ή / και σωματικά. Το πρόσωπο που λαμβάνει την μέριμνα έρχεται να εξαρτάται από τη βοήθεια του πρώτου για να του δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις επιλογές ζωής του. Τα συναισθήματα σε αυτόν τον τύπο της οικογένειας ή της σχέσης γενικά καταστέλλονται, και τα προβλήματα συνήθως μένουν ανομολόγητα.
Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί κάποιος/α μπορεί να βρίσκεται σε μια σχέση συνεξάρτησης είναι τα ακόλουθα:
1. Αναγνωρίζοντας τις επιβλαβείς συμπεριφορές του συντρόφου ή του αγαπημένου προσώπου σας, δεν κάνετε τίποτα για δείξετε τον προβληματισμό και την ενόχληση σας, αντίθετα τον/την βοηθάτε με έναν τρόπο να συνεχίσει με αυτό.
2. Το να μένετε σε μια «άρρωστη» σχέση δημιουργεί πρόβλημα στην υγείας σας ψυχολογικά και σωματικά.
3. Η αίσθηση του θυμού και της αγανάκτησης που νιώθετε στη σχέση συνδυάζεται με έναν περίεργο τρόπο με τον φόβο που αισθάνεστε εάν σταματήσετε να παρέχετε «διάσωση» και φροντίδα για τον/την σύντροφο σας.
4. ‘Εχετε δυσκολία στο να καθορίζετε τα κατάλληλα όρια στη σχέση σας
5. Έχετε συνηθίσει να ικανοποιείτε πρώτα τις ανάγκες των άλλων συγκριτικά με τη δική σας
6. Γίνεστε υπερβολικά προστατευτικοί, αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη για τον/την σύντροφο σας
7. Έχετε την τάση να ελαχιστοποιείτε σοβαρά προβλήματα στη σχέση, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι ουσιαστικά αρνείστε να τα αντιμετωπίσετε.
8. Έχετε «φτωχές» δεξιότητες επικοινωνίας, ιδίως όσον αφορά το πρόβλημα ή / και τα συναισθήματά σας.
UniPro δίπλα σου όπου κι αν είσαι!
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Ο κακός γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία όπως το κάπνισμα και το ποτό
Πώς να εξασφαλίσετε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας
Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι δείχνει το αγαπημένο σας χρώμα για τον χαρακτήρα σας
10 σημαντικές απαντήσεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη!!!
Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας