Είναι σημαντικό για τη διατροφή μας να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά. Ωστόσο τα άτομα τα οποία πάσχουν από διαβήτη πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους και να τρέχουν μακριά από τους υδατάνθρακες.
Θα πείτε “Είναι οξύμωρο” Αυξήστε τα λαχανικά στη διατροφή σας τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες, συνεπώς θα πρέπει να επιλέξετε από την παρακάτω λίστα, τα λαχανικά τα οποία έχουν μικρή περιεκτικότητα υδατανθράκων και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
1. Τομάτα: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει κάλιο. Το λυκοπένιο, το οποίο δίνει στην τομάτα το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έχει πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 32 ανά φλιτζάνι.
2.Αγγούρι:Υπολογίζοντας ένα φλιτζάνι με αγγούρι διαπιστώνετε ότι έχει χαμηλό δείκτη υδατανθράκων – περίπου 5 γραμμάρια. Το δροσερό λαχανικό είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνών C και Κ, ενώ περιέχει κάλιο.
3.Λάχανο: Το τρίτο λαχανικό στη σειρά το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για σαλάτα. Με βιταμίνες Β6, C, Κ, φυτικές ίνες και μαγγάνιο.
4.Σπανάκι: Χρειάζεστε το φυλλικό οξύ, βήτα καροτένιο και βιταμίνη Κ.
5.Λαχανάκια Βρυξελλών: Έχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, C, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Είναι στη λίστα με τις λιγότερες θερμίδες.
6.Μπρόκολο: Γνωστό κυρίως για την αντικαρκινική του δράση. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, C, Κ, φυτικών ινών και σιδήρου.
7.Κουνουπίδι: Όσο σας αποτρέπει η άσχημη μυρωδιά του όταν βράζει, τόσο πρέπει να σας ελκύει το γεγονός ότι χαρακτηρίζετε υπερ-τροφή με μοναδική θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ.
8.Σπαράγγια: Επίσης με άσχημη μυρωδιά όταν βράζουν, περιέχουν όμως μόνο 27 θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι. Η θρεπτική τους αξία εντοπίζεται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Α και Κ.