Μαθησιακές Δυσκολίες / Ειδική Αγωγή

8 λόγοι που το διάβασμα για το σχολείο δεν πρέπει να γίνεται με πίεση!

Το σχολικό έτος έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες και το διάβασμα για το σχολείο, έγινε ο νέος βραχνάς των γονιών! Λανθασμένα πιστεύουμε, ότι αν πιέζουμε περισσότερο τα παιδιά όσον αφορά το διάβασμα του σχολείου, η πρόοδος τους θα είναι όλο και καλύτερη! Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει και παρακάτω θα δούμε, γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά στο διάβασμα για το σχολείο!

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Όταν πιέζουμε ένα παιδί για το διάβασμα του σχολείου επιβαρύνουμε την ψυχολογία του με αρνητικά αποτελέσματα! Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι για να αφομοιώσει νέες γνώσεις ένας άνθρωπος ανεξάρτητα από την ηλικία του, απαιτεί συνειδητή προσπάθεια! Όταν ένα παιδί, αφομοιώνει με το ζόρι γνώσεις, πολύ πιθανόν είναι να τις ξεχάσει μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό που θέλουμε, δεν είναι να παπαγαλίζει πράγματα, αλλά να τα κάνει “δικά” του και αυτό δεν κερδίζεται με την πίεση.

Επίσης, μπορεί ένα παιδί να είναι μικρό σε ηλικία, άλλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και από το Δημοτικό, τα παιδιά θέτουν δικούς τους στόχους, που οφείλουμε να τους σεβαστούμε! Πρέπει λοιπόν να ανακαλύψουμε τα δικά του ενδιαφέροντα και να δώσουμε προσοχή σε αυτά. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να του αρέσει να ασχολείται με την μουσική, το θέατρο ή τη ζωγραφική. Δείξτε έμφαση σε αυτά.

Μην ξεχνάτε επίσης, ότι η πίεση για το σχολικό διάβασμα μπορεί να απομακρύνει εσάς με τα παιδιά σας και αυτό είναι κάτι, που κανένας γονιός δεν επιθυμεί!

Αν θέλουμε να κάνουμε το παιδί να διαβάσει πρέπει να αποτελέσουμε εμείς το παράδειγμα προς μίμηση. Αν το παιδί βλέπει ότι ο γονιός του, ενδιαφέρεται για το διάβασμα τότε σιγά – σιγά θα επηρεαστεί και αυτό και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την μαγεία του! Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να δείχνουμε στα παιδιά με την στάση μας, ότι οποιοδήποτε στόχο έχουμε, κάνουμε τα πάντα για να τον κατακτήσουμε. Αν το παιδί, βλέπει ότι οι γονείς του, τα παρατούν εύκολα τότε και αυτό δεν θα έχει τη θέληση να διαβάσει για να επιτύχει τον δικό του στόχο, ο οποίος είναι να περάσει την τάξη και να ανεβάσει τους βαθμούς και την πρόοδο του!

Ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να επιτύχετε το σχολικό διάβασμα χωρίς να το πιέσετε, είναι να το κάνετε με ευχάριστο τρόπο! Εξασφαλίστε του ένα ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον που θα το αφήσει να συγκεντρωθεί. Επιτρέψτε του επίσης καθ’ όλη την διάρκεια να κάνει μεγάλα και ευχάριστα διαλείμματα! Τέλος, μην ξεχνάτε να το ενθαρρύνετε, να μη φοβάστε να του λέτε “μπράβο” και “συγχαρητήρια” όταν καταφέρνει να μάθει κάτι και όταν θελήσετε να το διορθώσετε, να το κάνετε με έναν τρόπο ευγενικό και ήρεμο.

Οι χρυσοί κανόνες για την μάθηση του σχολικού μαθήματος είναι απλοί.

  • Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά.
  • Ενθαρρύνετε την γνώση και όχι την παπαγαλία.
  • Διαβάστε κι εσείς μαζί του.
  • Προσπαθήστε από μικρή ηλικία να φέρετε το παιδί σας σε επαφή με τα βιβλία, ακόμη και αν είναι εξωσχολικά.
  • Βοηθήστε το να συγκεντρωθεί,
  • Επιβραβεύστε το,
  • Μην φοβηθείτε να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού αν πιστεύετε ότι το έχει ανάγκη και τέλος,
  • Να θέτετε στόχους που να συνάδουν με την προσωπικότητα του παιδιού σας.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Mical: Δείτε την βραβευμένη ταινία μικρού μήκους που υμνεί την προσπάθεια ενός δυσλεκτικού παιδιού να γράφει και να διαβάζει

Τηλεόραση και υπολογιστής: Ποιες οι επιπτώσεις που έχουν στον ψυχικό κόσμο των παιδιών

Ποιες είναι οι συνέπειες της αποχής των μαθητών από τις σχολικές τάξεις ?

Το παιδί ψευδίζει: Αιτίες και Αντιμετώπιση για τη Διαταραχή της Άρθρωσης

Θετικά και Αρνητικά της Τηλεκπαίδευσης στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες 

Καθυστέρηση λόγου: Γιατί δεν μιλάει το παιδί; Πώς να κάνω το παιδί μου να μιλήσει;

Μετάβαση στο περιεχόμενο