Προτεινόμενο Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

8 συμπεριφορές ανθρώπων που είναι δυστυχισμένοι στη σχέση τους

Είναι μια θηλιά, το να είσαι δυστυχισμένος σε μια σχέση αλλά να αισθάνεσαι πολύ δεμένος για να φύγεις.

Οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει σε αυτό το συναισθηματικό τέλμα συχνά εμφανίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές – σημάδια ότι αισθάνονται παγιδευμένοι, αλλά απλά δεν μπορούν να βρουν τη δύναμη να κόψουν τους δεσμούς.

Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών μπορεί να βοηθήσει εσάς ή κάποιον που σας ενδιαφέρει να πλοηγηθείτε μέσα στην ομίχλη της αβεβαιότητας της σχέσης.

Αποφυγή

Η πρώτη συμπεριφορά, είναι η αποφυγή. Αυτό το μοτίβο να επαναλαμβάνεται σε αμέτρητες καταστάσεις.
Όταν κάποιος είναι δυστυχισμένος, αλλά πολύ προσκολλημένος για να φύγει, οι άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν τον σύντροφό τους.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια φυσική αποφυγή – μπορεί να μοιράζονται τους ίδιους χώρους – αλλά υπάρχει ένα συναισθηματικό χάσμα που να διατηρούν. Είναι σαν να είναι σωματικά παρόντες αλλά συναισθηματικά απόντες.

Οι συζητήσεις γίνονται επιφανειακές, η στοργή μειώνεται, και ακόμη και οι πιο απλές αλληλεπιδράσεις μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται σαν μια προσπάθεια.

Η αποφυγή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να προστατευτούν από την αντιμετώπιση της οδυνηρής πραγματικότητας της δυστυχίας τους. Αλλά είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Υπεραναπλήρωση

Οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι στις σχέσεις τους αλλά είναι πολύ προσκολλημένοι για να φύγουν, συχνά υπερβάλλουν προσπαθώντας να συνθέσουν την εικόνα της τέλειας σχέσης.

Μπορεί ξαφνικά να γίνουν υπερβολικά στοργικοί δημοσίως, να δημοσιεύουν ακατάπαυστα για την «τέλεια» σχέση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να υπερβάλλουν με τις ιδιότητες του συντρόφου τους όταν μιλούν με φίλους και οικογένεια.

Είναι σαν να προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι όλα είναι καλά, και αν μπορούν να κάνουν τους άλλους να το πιστέψουν, ίσως μπορούν και αυτοί.

Η υπεραντιστάθμιση είναι συχνά ένα σημάδι ότι κάποιος φέρει το βάρος μιας ανείπωτης ιστορίας – της ιστορίας της δυστυχίας τους.

Διαρκείς δικαιολογίες

Μια άλλη συμπεριφορά που παρατηρείται συχνά είναι η συνεχής δικαιολόγηση της συμπεριφοράς του συντρόφου.

Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι στις σχέσεις τους, αλλά είναι πολύ δεμένοι για να φύγουν, συχνά βρίσκονται να υπερασπίζονται τις πράξεις του συντρόφου τους, ακόμα και όταν κατά βάθος, ξέρουν ότι δεν πρέπει να το κάνουν.

Γίνονται ειδικοί στο να δικαιολογούνται, να εκλογικεύουν την κακή συμπεριφορά και να απορρίπτουν τα δικά τους συναισθήματα δυσαρέσκειας.

Αυτή η συνεχής δικαιολόγηση όχι μόνο συγκαλύπτει την πραγματικότητα της κατάστασής τους, αλλά τροφοδοτεί επίσης την προσκόλλησή τους, κρατώντας τους κολλημένους σε έναν κύκλο δυστυχίας.

Έντονη ανεξαρτησία

Ενώ η ανεξαρτησία γενικά θεωρείται θετικό χαρακτηριστικό, όταν είναι μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά, μπορεί να σηματοδοτήσει ότι κάτι είναι εκτός λειτουργίας.

Το άτομο μπορεί να αρχίσει να αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες, να επιδιώκει νέα χόμπι ή να ξοδεύει περισσότερο χρόνο μόνο του – στην ουσία, να χτίζει μια ζωή ξεχωριστή από τον σύντροφό του.

Αυτό δεν είναι πάντα μια ένδειξη δυστυχίας. Εξάλλου, η προσωπική ανάπτυξη και η αυτάρκεια είναι υγιή χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αν αυτή η ανεξαρτησία συνδυαστεί με άλλα σημάδια που έχουμε συζητήσει, μπορεί να είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί συναισθηματική απόσταση και να προετοιμαστούν για ένα πιθανό μέλλον χωρίς τον σύντροφό τους.

Συσσωρευμένος θυμός

Η δυσαρέσκεια είναι σαν ένα αργό δηλητήριο στις σχέσεις. Είναι ανεπαίσθητο, είναι σιωπηλό, αλλά είναι θανατηφόρο σημάδι.

Οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι στη σχέση τους, αλλά πολύ προσκολλημένοι για να φύγουν, συχνά τρέφουν συσσωρευμένη δυσαρέσκεια.

Θα μπορούσε να είναι κάτι πέρα από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, τα ανεπίλυτα επιχειρήματα ή τα συναισθήματα που θεωρούνται δεδομένα. Αυτή η δυσαρέσκεια συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας συναισθηματική αποσύνδεση και οδηγώντας σε περαιτέρω δυστυχία.

Το δύσκολο είναι ότι αυτή η δυσαρέσκεια συχνά παραμένει ανέκφραστη. Είναι θαμμένη βαθιά μέσα της, διαβρώνοντας σιωπηλά τα θεμέλια της σχέσης.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα ανοιχτά και ειλικρινά πριν προκαλέσουν περισσότερη ζημιά.

Κρυμμένη απόγνωση

Μερικές φορές, τα πιο οδυνηρά σημάδια είναι αυτά που κρύβονται βαθιά μέσα τους.

Η κρυφή απόγνωση – μια αίσθηση απελπισίας που διατηρείται ριζωμένη – είναι μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ εκείνων που είναι δυσαρεστημένοι αλλά πολύ προσκολλημένοι για να φύγουν.

Είναι μια σιωπηλή κραυγή, μια λαχτάρα για τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, αλλά και μια παραίτηση και παραδοχή ότι μπορεί να μην το κάνουν.

Αυτά τα άτομα συχνά αισθάνονται παγιδευμένα στην κατάστασή τους, ανίκανα να οραματιστούν ένα μέλλον χωρίς τον σύντροφό τους, αλλά εξίσου ανίκανα να βρουν την ευτυχία μαζί τους.

Είναι μια συναισθηματική φυλακή δικής τους κατασκευής, και η απελπισία πηγάζει από το να μην δει μια διέξοδο.

Αυτή η κρυφή απόγνωση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά είναι ένα από τα πιο φανερά σημάδια βαθιάς δυστυχίας σε μια σχέση.

Και η αντιμετώπισή του απαιτεί κάτι περισσότερο από απλά θάρρος – απαιτεί ειλικρίνεια, ευαλωτότητα και προθυμία να αντιμετωπίσει τις σκληρές πραγματικότητες της σχέσης.

Συναισθηματική εξουθένωση

Η συναισθηματική εξάντληση μπορεί να εισβάλει σιωπηλά σε μια σχέση, αφήνοντας ένα άτομο να αισθάνεται αποφορτισμένο και αποκαρδιωμένο.

Εκείνοι που είναι δυσαρεστημένοι αλλά πολύ προσκολλημένοι για να φύγουν συχνά βιώνουν αυτήν τη βαθιά κούραση.

Είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα των καταπιεσμένων συναισθημάτων, οι συνεχείς δικαιολογίες και η κρυμμένη απόγνωση.

Μπορεί να εκδηλωθεί ως έλλειψη ενθουσιασμού, συνεχής ευερεθιστότητα ή ακόμη και κατάθλιψη.

Αν βρεθείτε συναισθηματικά εξαντλημένοι, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσετε το γιατί.

Φόβος αλλαγής

Η αλλαγή είναι τρομακτική, ειδικά όταν αφορά την προοπτική τερματισμού μιας μακροχρόνιας σχέσης.

Παρά τη δυστυχία τους, αυτά τα άτομα συχνά επιλέγουν την οικειότητα της τρέχουσας κατάστασής τους έναντι της αβεβαιότητας του άγνωστου.

Είναι ένας φόβος που τους παραλύει, κρατώντας τους κολλημένους σε έναν κύκλο δυστυχίας. Μπορεί να αναγνωρίζουν την ανάγκη για αλλαγή, αλλά είναι πολύ τρομοκρατημένοι να κάνουν αυτό το άλμα.

Αν αντιμετωπίζετε συνεχώς αυτόν τον φόβο, θυμηθείτε, η αλλαγή είναι μέρος της ζωής. Είναι άβολο, είναι αγχωτικό, και είναι συχνά επώδυνο. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.

Το να μένεις σε μια σχέση όπου είσαι δυστυχισμένος, από φόβο δεν είναι τρόπος να ζήσεις. Αξίζετε περισσότερα. Σου αξίζει η ευτυχία.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Πώς να διατηρήσετε τη σπίθα και μετά την απόκτηση των παιδιών

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο