Πολλοί νέοι γονείς επιλέγουν να μην ταΐζουν τα μωράκια τους με επεξεργασμένες κρέμες εμπορίου και στη θέση τους να περιμένουν μέχρις ότου τα μωρά τους είναι έτοιμα να λάβουν μόνα τους κομμάτια ολόκληρης τροφής.
Μάθε περισσότερα για την εναλλακτική προσέγγιση αυτή
Αυτή η εναλλακτική προσέγγιση ονομάζεται « Εισαγωγή στερεών τροφών αφήνοντας την πρωτοβουλία στο μωρό (Baby-led-weaning) ». Η ιδέα είναι να παρουσιάσεις στα βρέφη μαλακές αλλά στέρεες τροφές που να μπορούν να πιάσουν με δείκτη και αντίχειρα και να το μεταφέρουν μόνα τους στο στόμα, κατά προτίμηση στη διάρκεια του γεύματος μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.
Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου σημειώνουν ότι απαιτεί λιγότερη ειδική προετοιμασία σε σχέση με την ετοιμασία κρέμας- πολτού, επειδή το βρέφος τρώει ποικιλία τροφίμων από όσα τρώει η υπόλοιπη οικογένεια. Επιπλέον, αυτή η τακτική επιτρέπει στο βρέφος να καθίσει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και να συμμετέχει στο γεύμα, δεδομένου ότι κανείς δε θα χρειαστεί να απασχοληθεί με το τάισμα με κουτάλι (ούτε βέβαια να κάνει ήχους « αεροπλάνου» και « διαφόρων ζώων» για να τραβήξει την προσοχή του βρέφους!!).
Δεν έχει πραγματοποιηθεί, ωστόσο, αρκετή επίσημη έρευνα γύρω από αυτή την τεχνική εισαγωγής στερεών τροφών, αλλά, παρόλα αυτά, πιστεύεται ότι θα βοηθήσει το βρέφος στα εξής:
1. Ανάπτυξη συντονισμού χειρών – οφθαλμών και επιδεξιότητα
2. Αναγνώριση αισθήματος πείνας και κορεσμού
3. Ανάπτυξη δεξιότητας “λήψης αποφάσεων”
4. Εμπλουτισμός γευστικής παλέτας πρώιμα
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί πως η συγκεκριμένη τεχνική δεν απευθύνεται σε όλα τα βρέφη καθώς δεν υπάρχει πραγματικά “σωστός και λάθος ” τρόπος εισαγωγής στερεών τροφών. Για παράδειγμα, τα πρόωρα βρεφάκια ή αυτά με αναπτυξιακή καθυστέρηση ή κακή πρόσληψη βάρους, πιθανά να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη συγκεκριμέμη τακτική. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με τον Παιδίατρο για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.
Παρόλα τα πιθανά οφέλη, το Baby-led-weaning δεν είναι εύκολο και βέβαια απαιτεί στενή παρακολούθηση.
Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές:
1. Βεβαιωθείτε οτι το μωρό σας είναι έτοιμο!
Οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το βρεφάκι τους φτάσει την ηλικία των 6 μηνών. Ακόμα και τότε, δεν είναι όλα τα βρέφη έτοιμα. Το βρέφος θα πρέπει να είναι ικανό να καθίσει σε καθισματάκι και να μπορεί να φτάσει την τροφή.
2. Να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλη ακαταστασία!
Μπορεί να περιορίσετε μεγάλο μέρος της ακαταστασίας εάν αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες στις παρεχόμενενες τροφές.
3. Μην ανησυχείτε εάν στην αρχή δεν τρώει αρκετά!
Σε αυτή την ηλικία, οι περισσότερες θερμίδες που προσλαμβάνει το βρέφος προέρχονται από το μητρικό θηλασμό ή από το γάλα σε μορφή σκόνης. Το Baby-led weaning αφορά περισσότερο την εξερεύνηση παρά την πρόσληψη θερμίδων, οπότε μην σας τρομάζει το γεγονός ότι στην αρχή απλά θα γλείφει ή θα ροκανίζει τις τροφές. Έτσι μαθαίνουν άλλωστε!!
4. Το μέγεθος και το σχήμα των τροφών μετράνε!
Σκεφτείτε ότι το βρεφάκι πιέζει με τα τα χέρια του ότι βρεθεί στον δρόμο του μέχρις ότου αποκτήσει τον έλεγχο της λεπτής κινητικότητας. Οπότε φαντάζεστε ότι τα μεγάλα κομμάτα τροφής είναι προτιμότερα! Φροντίστε ώστε τα κομμάτια που θα παρέχετε θα μπορεί να τα πιάνει εύκολα (κομμάτια στο μέγεθος ενός δαχτύλου). Φαγητά που μπορούν εύκολα να τα πιάσουν αποτελούν οι πατάτες ψητές ή στον ατμό, το καρότο, το μπρόκολο στον ατμό, οι φέτες μπανάνας, καρπουζιού, αβοκάντο, το κρέας στον ατμό, το τόστ σε λωρίδες. Αποφύγετε τα φαγητά με τα οποία υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής, όπως τα σταφύλια, ξηρούς καρούς, hot dog μέχρι την έκφυση δοντίων που θα επιτρέψει την επαρκή μάσηση.
5. Προσοχή στο λαρυγγόσπασμο!
Καθώς το βρέφος μαθαίνει αν μασάει και να καταπίνει, θα εμφανίσει πολλές φορές λαρυγγόσπασμο, ένα φαινόμενο που συνήθως τρομάζει τους γονείς. Ωστόσο, ο λαρυγγόσπασμος είναι στην πραγματικότητα κάτι θεμιτό, γιατί προστατεύει τον αεραγωγό. Κάποιοι γονείς νιώθουν πιο ασφαλείς έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών ώστε να είναι σε θέση να διαχωρίσουν τον λαρυγγόσπασμο από την πνιγμονή.
6. Ενισχύστε τη γεύση αλλά όχι με αλάτι και ζάχαρη!
Κρατήστε σε χαμηλά επίπεδα το αλάτι και τη ζάχαρη στα φαγητά που δίνετε στο βρέφος, αλλά μη φοβάστε να το εκθέσετε σε ήπια μπαχαρικά και βότανα.
7. Προχωρήστε αργά!
Επειδή σε αυτή την ηλικία υπάρχει ακόμα αυξημένος κίνδυνος τροφικών αλλεργιών, εισάγετε τις διάφορες τροφές σιγά σιγά. Ξεκινήστε με φρούτα, λαχανικά και κρέας και κατόπιν προσθέστε άλλες τροφές σταδιακά με μερικές μέρες διαφορά μεταξύ τους και παρακολουθήστε την αντίδραση του βρέφους.
8. Διασκεδάστε το!
Ακόμα και με τη ακαταστασία που θα προκληθεί, μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό να βλέπετε το βρεφάκι σας να ανακαλύπτει καινούριες αγαπημένες τροφές! Εάν δε δουλέψει, μη διστάσετε να αλλάξετε προσέγγιση! Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο τρόπο που θα εισάγετε στο μωρό σας τις στερεές τροφές.. μπορείτε να επιλέξετε το baby led weaning ή τον παραδοσιακό τρόπο ή έναν συνδυασμό και των δύο.
Μωρό και προβλήματα ύπνου – Juniors Club